Donešena odluka o zabrani većih okupljanja u Hrvatskoj

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio odluku o zabrani okupljanja u zatvorenim prostorima za skupove koji premašuju tisuću ljudi. Predsjednik Nacionalnog stožer civilne zaštite Davor Božinović izjavio je kako...

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je donio odluku o zabrani okupljanja u zatvorenim prostorima za skupove koji premašuju tisuću ljudi.

Predsjednik Nacionalnog stožer civilne zaštite Davor Božinović izjavio je kako se uvode nove mjere te da će svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta zaraze biti smješteni u obaveznu karantenu u trajanju od 14 dana. Isto tako, svi hrvatski državljani koji dolaze iz žarišta pripisati će se mjera samoizolacije od 14 dana.

Također, preporučuje se svim građanima da razmotre odgodu putovanja u inozemstvo, i to u države i regije koje su zahvaćene korona virusom.

Što se tiče drugih skupina mjera, preporučuje se odgoditi sve skupove s više od 1000 ljudi. Svi oni koji će ipak održati dužni su postaviti visoke higijenske standarde. Tu će biti nužno osigurati punktove sa dezinfekcijskim sredstvima, svima će se trebati dati upute da izbjegavaju bliže socijalne kontakte”, rekao je Božinović.

Zemlje i područja koja u ovom trenutku smatramo na temelju dostupnih podataka, područjima sa uspostavljenom ili lokaliziranom transmisijom novog koronavirusa (SARS-CoV-2) su: Kina, Južna Koreja, pokrajine Italije: Lombardija, Veneto, Pijemont, Emilia-Romagna, Iran, Hong Kong ,Japan, Singapur.

Preporuča se zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim djelatnicima da pružanje usluga zdravstvenog turizma (pružanje zdravstvenih usluga osobama koje dolaze izvan Hrvatske, primjerice dentalne usluge, lječilišne usluge i dr.) osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja odgode u narednih mjesec dana kako bi se spriječio rizik mogućeg širenja COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2) iz zahvaćenih područja.

Poslovne konferencije Digital Takeover 2020., Dani komunikacija, Međunarodni sajam turizma PLACE2GO odgođene su zbog koronavirusa.

Izvor: Index.hr, Večernji list

Koronavirus – najnovije preporuke

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN