Dosadašnji rezultati dokazali – Varaždinska županija je cjelogodišnja turistička destinacija, slijedi program tijekom Špancirfesta

Nekako uvijek sredinom ljeta u medijskom prostoru dominiraju turističke brojke. Svjedoci smo svakodnevnog izvještavanja s naplatnih kućica i brojanja vozila na graničnim prijelazima, a Pasjak i Rupa, Macelj i...

Nekako uvijek sredinom ljeta u medijskom prostoru dominiraju turističke brojke. Svjedoci smo svakodnevnog izvještavanja s naplatnih kućica i brojanja vozila na graničnim prijelazima, a Pasjak i Rupa, Macelj i Goričan najčešće su spominjani pojmovi.

Kada smo kod turističkih brojki u Varaždinskoj županiji mogu biti izuzetno zadovoljni. Sve turističke zajednice na području Varaždinske županije u dosadašnjem dijelu 2021. godine bilježe porast noćenja, po prvi puta je više stranaca od domaćih gostiju, dok su Kuće za odmor doživjele pravi turistički “boom”.

Brojke pokazuju kako Varaždinska županija postaje cjelogodišnja turistička destinacija pri čemu otežane okolnosti uslijed pandemije nisu omele turistički promet, naprotiv, pokazale su kako upravo ruralni dijelovi imaju velik potencijal. Ovi vrlo pozitivni i ohrabrujući rezultati istaknuti su danas na predstavljanju turističkih rezultata Varaždinske županije održanom na vanjskoj terasi novouređenog hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Do sredine kolovoza 2021. godine ostvaren je rast noćenja od 48%, u odnosu na isto razdoblje 2020., dok je u odnosu na rekordnu 2019. na 77% ostvarenih noćenja. Posebno je uspješan bio srpanj kada je ostvareno gotovo 24% više noćenja nego rekordne 2019., čemu su najviše pridonijele održane sportske manifestacije i događanja.

Po prvi puta su strani gosti ostvarili više noćenja nego domaći, točnije više od 55% svih dosadašnjih noćenja, a samo u Kućama za odmor s pričom (45 objekata) do danas je ostvareno ukupno 9.207 noćenja, što je čak 54% više noćenja u odnosu na isto razdoblje pandemijske 2020. godine. Bitno je istaknuti da je od svih ukupnih noćenja čak 11% ostvareno upravo u Kućama za odmor s pričom.

///KUĆE ZA ODMOR S PRIČOM – ODLIČAN PROJEKT BRENDIRANJA RURALNOG SMJEŠTAJA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Među stranim turistima prvi puta najviše noćenja su ostvarili tranzitni putnici, osobito iz istočne Europe koji se zaustavljaju u Varaždinskoj županiji i put do mora krate na pola puta boraveći u objektima jednu ili dvije noći . Ovu tvrdnju potvrđuju brojke iz sustava eVisitor prema kojima su turisti iz Poljske prvi s udjelom od 10,89% u ukupnim noćenjima, slijede Nijemci (9,59% svih noćenja) od kojih preko 80% ostaje tri i više noći, tranzitni Ukrajinci (3,33% svih noćenja), Česi (3,11% svih noćenja), Slovaci, Austrijanci, Slovenci, Belgijanci i Nizozemci. Stoga je zadatak turističke zajednice nastaviti razvijati kvalitetne sadržaje kako bi se turiste privuklo i na dulji boravak u varaždinskoj županiji.

Za ovakve rezultate svakako su najzaslužniji svi turistički djelatnici koji marljivo rade u svojim restoranima, hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, OPG-ovima, imanjima te turističkim zajednicama, ali i općenito atraktivne lokacije i zaokružena ponuda na području Varaždinske županije. Uspjeh nije slučajan, a ovi brojevi pokazuju kako su na vrijeme prepoznati trendovi koji su ukazivali da upravo ruralni dijelovi imaju velik potencijal, jer sve veći broj turista želi iz prve ruke doživjeti način života iz kraja u koji dolaze.

Upravo s namjerom obogaćivanja turističke ponude, najavljen je i prigodni sadržaj koji će Varaždinska županija ponuditi posjetiteljima 23. Špancirfesta.

Tako će Špancireri imati prilike uživati u nebeskoj predstavi atraktivnog “ambasadora” Varaždinske županije, balona oslikanog motivima Ivana Rabuzina, koji će u periodu od 22. do 25. kolovoza u večernjim satima biti podignut na koncertom prostoru Starog grada, zavisno od vremenskih uvjeta.

U Atriju Županijske palače povezuju se ugostiteljstvo i turizam te, kroz događanje prigodno nazvano “Oblizeki Varaždinske županije”, posjetiteljima se nudi vrhunski gastronomski doživljaj. Manifestacija će se održati 26., 27., 28. i 29. kolovoza, kada će različite poslastice spravljati nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice od autohtonih namirnica, kao što su buča, heljda, zelje, bučino ulje, mak i druge.

Uz to će tijekom svih deset dana trajanja Špancirfesta Atrij poslužiti i kao atraktivan dio za fotografiranje i snimanje vlastite razglednice te kreiranje nezaboravnih uspomena kroz brojne županijske atrakcije predstavljane putem interaktivne kulise.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN