Dubrovačka žičara pred zatvaranjem?

Nakon dugogodišnjih sporova između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina, vlasnika dubrovačke žičare, koji datiraju još iz 2010., kada je ta kompanija obnovila žičaru i zatražila koncesiju, napokon bi se...
Foto: Dubrovnik Cable Car

Nakon dugogodišnjih sporova između Grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina, vlasnika dubrovačke žičare, koji datiraju još iz 2010., kada je ta kompanija obnovila žičaru i zatražila koncesiju, napokon bi se cijela priča mogla i otpetljati.

Naime, Trgovački sud u Dubrovniku 22.ožujka.2019. donio je i objavio presudu u predmetu koji je vođen u povodu tužbe Grada Dubrovnika protiv društva Excelsa nekretnine d.d..

Predmetnom presudom je naloženo Excelsa nekretninama da Gradu Dubrovniku isplati iznos od 20.104.250,00 kuna, uvećan za zatezne kamate. Riječ je o prvostupanjskoj presudi za obavljanje djelatnosti prijevoza putnika žičarom bez sklopljenog ugovora o koncesiji.

Grad Dubrovnik potražuje oko 30 milijuna kuna 

Ovim je dokazana ispravnost odluke gradske uprave da se podigne tužba protiv Excelsa nekretnina i da na taj način Grad Dubrovnik uprihoduje ono što je trebao uprihodovati od koncesijske naknade, točnije iznos koji s kamatama iznosi oko 30 milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković za Dubrovački vjesnik te dodao: “Još jednom izražavam sumnju zbog čega Grad Dubrovnik u prošlosti nije pokrenuo ovakvu tužbu jer sigurno bi ishod bio isti, a novci bi odavno bili naplaćeni. Očekujemo da će i Državno odvjetništvo RH sa svoje strane zaštititi Grad Dubrovnik te onemogućiti Excelsa nekretninama obavljanja gospodarske djelatnosti bez za to prethodno ishođene koncesije’’

Naime, DORH je tvrtki Excelsa nekretnine dao rok do kraja ovoga mjeseca da se usklade sa zakonom Republike Hrvatske, plate potraživanja za prethodna razdoblja Gradu i Državi te potpišu koncesijski ugovor s Gradom Dubrovnikom, jer će u protivnom, do ispunjenja ovih uvjeta, rad žičare biti obustavljen.

Od ovog tjedna, Carinska Uprava je na terenu i u izvidu tvrke Excelsa nekretnine, a koji su prije par dana obavijestitli svoje zaposlenike i partnere o mogućnosti zatvaranja žićare od strane Carinske Uprave.

No, u petak ( 05.travnja 2018. ) su iz tvrtke Excelsa nekretnine javili kako nastavljaju s radom do daljnjeg.

Excelsa nekretnine: Dubrovačka žičara nastavlja s radom do daljnjeg 

Iz Excelsa nekretnine u svojem priopćenju javljaju kako nastavljaju s radom popularne žičare u Dubrovniku.

Sukladno njihovim informacijama, nadzor Carinske uprave je u tijeku te u ovom trenutku ne znaju kada i na koji način će završiti, no s obzirom na takvo stanje, Excelsa nekretnine su odlučile da žičara, kada vremenski uvjeti to dopuste, nastavi s redovitim radom do naredne obavijesti.

Naime, u cijelom procesu ili pravnoj zavrzlami, iz Excelsa nekretnina ističu kako već devet godina čekaju na ugovor o koncesiji s gradom Dubrovnikom. Kako ističu, do danas su zahtjev za koncesiju podnijeli ukupno tri puta, jednom Vladi te dva puta Gradu Dubrovniku, no do današnjeg dana nisu dobili službeni odgovor niti Ugovor nije dostavljen na potpis. 

”Posljednju odluku o koncesiji Grad Dubrovnik donio je u travnju prošle godine, no ugovor sukladan toj odluci još uvijek nije dostavljen Excelsa nekretninama na potpis. Kako ugovor o koncesiji nije potpisan te nije nastao niti pravni temelj da grad Dubrovnik izdaje račune za koncesijsku naknadu Excelsa nekretninama pa time Excelsa nekretnine nikada nisu niti dobile mogućnost da plaćaju koncesijsku naknadu” ističe Anto Rusković iz Excelsa nekretnina te dodaje kako i dalje vjeruju u razumno rješenje u najboljem interesu interesu države, grada Dubrovnika i njegovih građana, Excelsa nekretnina i njihovih poslovnih partnera. 

“Zatvaranje žičare nije u najboljem interesu navedenih strana te stoga ne predstavlja razumno rješenje” zaključuje Rusković.

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika: Zatvaranje žičare  jedino je zakonito rješenje

Foto: Dubrovnik Cable Car

Reakaciju grada Dubrovnika na priopćenje nismo trebali dugo čekati, točnije jedan dan. Tako je u subotu ( 06.travnja.2019 ) gradonačelnik grada Dubrovnika, Mato Franković u svojem priopćenju reagirao kako ističe zbog niza neistinitih navoda u priopćenju gospodina Anta Ruskovića iz trgovačkog društva Excelsa nekretnine, Grad Dubrovnik u svojstvu davatelja koncesije dužan reagirati kako se u javni prostor ne bi iznosile neistine i time zbunjivala javnost.

”Neistiniti su navodi kako društvo Excelsa nekretine devet godina čeka na ugovor o koncesiji, naime u veljači 2017. dostavljen im je Ugovor o koncesiji koji društvo nikada nije potpisalo.  Zakon o koncesijama kojeg je usvojio Sabor Republike Hrvatske obvezujući je za sve pa tako i za društvo Excelsa nekretnine, stoga je nevjerojatno kako odgovorna osoba društva Excelsa nekretnine poziva na razumno rješenje ove situacije u najboljem interesu države, Grada Dubrovnika i njegovih građana, a istovremeno ignorira ono sto je razumno; poštivanje zakona Republike Hrvatske i plaćanje koncesijske naknade sa svim zaostacima” ističe Franković, te dodaje kako je u najmanju ruku licemjerno pozivati se na interese Grada i njegovih građana, a devet godina obavljati gospodarsku djelatnosti i ostvarivati dobit, a pri tom ne plaćati tom istom Gradu naknadu za koncesiju.

“Republika Hrvatska počiva na zakonu utemeljim pravima, ali i obvezama, stoga u ime Grada Dubrovnika i njegovih građana pozivam odgovorne osobe društva Excelsa nekretnine da prestanu manipulirati. Podsjećam na donesene presude Trgovačkog suda u Dubrovniku te ih pozivam da plate svoj dug iz prošlosti kako bi Grad Dubrovnik mogao s društvom  Excelsa nekretnine sklopiti ugovor o koncesiji” naglašava Franković.

Za kraj Franković zaključuje kako je zatvaranje žičare jedino zakonito rješenje u slučaju u kojem se ne poštuju odredbe Zakona o koncesijama.

Rješenje je za stolom i brzom reakcijom Države

Kako god završila ova pravna zavrzlama, svakako kako se Zakon mora poštivati i kako Excelsa nekretnine moraju platiti koncesiju za korištenje. Naravno postavlja se pitanje kako je uopće moguće da je prošlo devet godina, a da nije potpisan Ugovor o koncesiji, dok žičara normalno posluje svih ovih godina i ostvaruje prihode. I onda se pitamo zašto nam mladi odlaze iz Hrvatske.

U svakom slučaju, najgori scenario za turizam bi bio da dubrovačka žičara dugoročno prestane s radom, jer se svakako radi o top turističkoj atrakciji i najboljem pogledu na Dubrovnik. Taj adut drže i u Excelsa nekretnine, kao i skorašnji početak turističke sezone, iako je i u prva tri mjeseca ostvaren rast dolazaka i noćenja u Dubrovniku. No sve ima svoje granice, pa tako i strpljenje grada Dubrovnika.

Na kraju ove “pravne zavrzlame” nije dobro da se preko medija prepucavaju tri strane, od Države, investitora, do grada Dubrovnika, jer to opet ne dovodi ničime konstruktivnom, a rješenje je jedino moguće za stolom i brzom reakcijom Države , poštivajući sve zakone. 

Vijesti: