Dubrovački gradonačelnik od Ministarstva financija traži otpis paušalnog poreza za privatne iznajmljivače i smanjenje paušalne turističke pristojbe

Gradonačelnik grada Dubrovnika, Mato Franković u nazad mjesec dana pokrenuo je više turističkih inicijativa, sve s ciljem rasterećenja turističkog sektora i ubrzavanja određenih procesa u kontekstu aktivacije turističke sezone....

Gradonačelnik grada Dubrovnika, Mato Franković u nazad mjesec dana pokrenuo je više turističkih inicijativa, sve s ciljem rasterećenja turističkog sektora i ubrzavanja određenih procesa u kontekstu aktivacije turističke sezone.

Počevši od inicijative da se u hrvatskim zračnim lukama omogućiti turistima testiranje na Covid19, stao je u obranu turističkih vodiča predloživši amandmanima na izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, uputio prijedlog Vladi RH za mjere koje bi omogućile lakši dolazak turista do inicijative da se sklopi sporazum s Velikom Britanijom prema kojem bi se svim Britancima koji su primili dvije doze cjepiva, koji su preboljeli COVID 19 ili imaju negativan PCR test dopustilo da bez ograničenja dođu na odmor u Hrvatsku od 01. svibnja.

Sada je Franković zatražio od Ministarstva financija otpis plaćanja paušalnog poreza za privatne iznajmljivače u turizmu za prvi i drugi kvartal 2021. godine te smanjenje paušalne turističke pristojbe.

Mjeru otpisa paušalnog poreza Grad Dubrovnik uključio je u paket pomoći za prevladavanje krize i prošle godine. Naime, iako navedenu mjeru donosi Vlada Republike Hrvatske, odnosno nadležno Ministarstvo financija, prihod po ovoj osnovi prihod je proračuna Grada Dubrovnika.

U dopisu upućenom ministru Zdravku Mariću, gradonačelnik Franković navodi kako se prema sadašnjim najavama, postupni oporavak turističkog tržišta može očekivati tek od 15. lipnja, stoga se navedeni prijedlog upućuje za prva dva kvartala.

Također, predložio je i da se razmotri smanjenje obveze plaćanja paušalne turističke pristojbe, sličnim modelom kao i u 2020. godini, kada je privatnim iznajmljivačima odobreno smanjenje obveze za polovicu iznosa.

Sve predložene mjere znatno će doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije COVID 19 i olakšati čekanje revitalizacije turističkog prometa na krajnjem jugu Hrvatske”, naveo je također u svom dopisu dubrovački gradonačelnik.

Neki bi mogli reći kako se radi o predizbornoj kampanji. No ako i je to slučaj, bilo bi odlično da se i drugi politički akteri uključe u igru s konkretnim prijedlozima i inicijativa, a ne samo jeftinim populizmom i pustim obećanjima bez pokrića. Također, inicijativa nije ostala samo na riječima i medijskom PR-u, nego su iz grada Dubrovnika svoje prijedloge argumentirali i adresirali prema institucijama koje upravo mogu donijeti Odluku o istima.

Foto: TZ Dubrovnik

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN