E-bicikli postaju standard svake turističke destinacije. Na otoku Krku gostima na raspolaganju 80 električnih bicikala

Prema procjenama UNWTO‐a (United Nations World Tourism Organization), u Europi trenutačno postoji više od 60 milijuna aktivnih biciklista.  O cikloturizmu kao jednom od najperspektivnijih okosnica aktivnoga turizma, govorimo i...

Prema procjenama UNWTO‐a (United Nations World Tourism Organization), u Europi trenutačno postoji više od 60 milijuna aktivnih biciklista. 

O cikloturizmu kao jednom od najperspektivnijih okosnica aktivnoga turizma, govorimo i pišemo godinama. Na otoku Krku cikloturizam zaokružili su kroz projekt KrkBike, a koji je iznimno važan za podizanje kvalitete života na otoku, kako stranim turistima, tako i domaćem stanovništvu, razvoju turističkoga gospodarstva te brendiranje otoka Krka kao eko destinacije. Na otoku Krku je uređeno preko 300 kilometara uređenih bike staza.

Prije dvije godine, Turistička zajednica otoka Krka, u suradnji sa svim Turističkim zajednicama na otoku, razvila je mobilne aplikacije KRKhike i KRKbike, koje omogućuje pretraživanje pješačkih i planinarskih staza kao i GPS navigaciju rutama. Također, najavljen je i program edukacije biciklističkih vodiča na otoku Krku, koji će se održati krajem ožujka i početkom travnja.

No, cikloturizam je puno više od uređenja bike staza, u nazad 5 i više godina, postoji snažna potražnja za električnim biciklima, sustavom javnih bicikala, danas i romobilima, kao i stanicama za punjenje električnih automobila kroz održivi turizam.

Na otoku Krku raspolaganju 80-tak električnih bicikala

Tako su u gradu Krku i svim krčkim općinama, izgrađene su stanice za iznajmljivanje bicikala koje se sastoje od upravljačkog ormara, 10 postolja sa električnim biciklima i klupom za punjenje laptopa i mobitela te popravak bicikala.

Sustavi za iznajmljivanje e-bicikala svih jedinica lokalne samouprave umreženi su, tako da se e-bicikl može iznajmiti na jednoj lokaciji, a vratiti na drugoj lokaciji. Prednost takvog koncepta je povezivanje cjelokupnog područja otoka te umrežavanje općina i grada Krka u jednu cjelinu, baš kao što je to učinjeno i s projektom elektromobilnosti putem električnih automobila.

Trenutno na otoku Krku je na raspolaganju 80-tak električnih bicikala, a sustava javnog iznajmljivanja električnih bicikala na otoku Krku biti će aktivan od 01.04.2021., ukoliko to epidemiološki uvjeti omoguće.

Cikloturizam na otoku Krku, uz ljetni odmorišni turizam, postaje naš glavni turistički proizvod. Destinacije koje pružaju mogućnosti aktivnog odmora privlače goste tijekom cijele godine, a gosti tim putem upoznaju i prirodne, i kulturne znamenitosti u destinacijama, a čime se promovira i održivost“, ističe Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka

KRK BIKE sustav je uspostavljen na devet lokacija-stanica na otoku Krku: Baška, Dobrinj (Klimno), Krk, Malinska-Dubašnica, Omišalj (centar), Omišalj (Njivice), Punat, Punat (Stara Baška) i Vrbnik, pa tako praktički pokriva cijeli otok.

U gradu Krku imamo jednu stanicu koja se sastoji od 10 električnih bicikala, klupe sa utičnicama za punjenje mobitela, laptopa i električnih bicikala koje su van sustava. Npr. električne bicikle slučajnih prolaznika. Tu se nalazi i postolje s alatom za popravak bicikala i električni kompresor za punjenje guma. Upravljački pult s 17“ ekranom na kojemu se mogu prikazivati i reklame te najave turističkih događanja“, ističe Kovačić te dodaje kako su trenutno sve turističke zajednice uključene u snažniju promociju ovih sadržaja, kao i informiranje svih naših dionika o mogućnostima korištenja. “Zbog neizvjesnog početka turističke sezone, uvjetovanog pandemijom koronavirusa i daljnjeg slijeda događanja, ove godine intenzivnije radimo na tome da sustav još bolje zaživi” navodi Kovačić.

Inače, sustav je postavljen 2020. godine pod ingerencijom tvrtke Ponikve eko otok Krk d.o.o. i jednostavan je za korištenje. Potrebna su samo tri koraka za aktivaciju usluge (registracija, uplata i skeniranje QR koda). Važno je istaknuti kako postoji i podrška sustavu kroz dispečerski centar koji je osigurana 24/7, kao i dežurna osoba za pomoć na cesti, svakodnevni pregled i obilazak svih stanica, vraćanje bicikala na postolja, te eventualni popravci oštećenja.

Unatoč prošlogodišnjoj lošijoj turističkoj sezoni, u razdoblju od svibanj do listopad bilo je oko 3.000 najmova na otoku Krku. Cijena iznajmljivanja iznosi 20 kn/sat, a električni bicikl se može iznajmiti od 0 – 24 h.

Nadam se da svi iznajmljivači, hoteli i drugi turistički subjekti su upoznati sa sustavom javnog iznajmljivanja električnih bicikala, te da ga aktivno promoviraju preko svojih kanala. Mi smo ambasadori i naratori naše priče, ako se mi ne hvalimo i promoviramo sadržaje u našoj destinaciji, tko će?

Više informacija o sustavu javnog iznajmljivanja električnih bicikala na otoku Krku saznajte OVDJE

Ne zaboravimo kako motiv dolaska nije krevet, nego destinacija, zato svi moramo promovirati sadržaje u našoj destinaciji. Niti jedan gost ne bi smio otići sa otoka Krka, a da nije upoznat s ovom pričom i sadržajem.

Naravno, samo ako želimo produžiti turističku sezonu, povećati broja turističkih dolazaka i noćenja u pred i posezoni te povećati turističku potrošnju te najvažnije ukupno iskustvo gosta destinacijom.

Foto: Ponikve Krk

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN