Europa vodeća u smanjivanju ograničenja putovanja

Ograničenja putovanja, uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19, polako se smanjuju, što omogućuje ponovno pokretanje turizma na sve većem broju odredišta. Najnovije istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuje kako...

Ograničenja putovanja, uvedena kao odgovor na pandemiju COVID-19, polako se smanjuju, što omogućuje ponovno pokretanje turizma na sve većem broju odredišta. Najnovije istraživanje Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuje kako je 22% svih svjetskih odredišta (48 destinacija) počelo ublažavati ograničenja, a Europa je u tom pogledu vodeća. Istovremeno, međutim, 65% svih svjetskih destinacija (141 destinacija) i dalje drže granice u potpunosti zatvorene za međunarodni turizam.

Kao specijalizirana agencija za turizam Ujedinjenih naroda, UNWTO prati reakcije na pandemiju od početka trenutne krize. Ovo posljednje ažuriranje, peto izdanje povezanih turističkih ograničenja COVID-19: Globalna recenzija za turizam, pokazuje kako se sektor polako ponovo pokreće, mada je ovo ponovno pokretanje značajno izraženije u nekim globalnim regijama.

“Ponovno pokretanje turizma od vitalne je važnosti – za sredstva za život, poslovanje i za nacionalna gospodarstva. Ovaj najnoviji pregled globalnih ograničenja putovanja pokazuje da sve veći broj odredišta počinje ublažavati ograničenja koja su uvela kao odgovor na pandemiju COVID-19. To se radi na odgovoran i odmjeren način. Međutim, ovoj krizi nije kraj. UNWTO će nastaviti surađivati ​​s našim državama članicama širom svijeta na ublažavanju utjecaja pandemije i osigurati da turizam može, kad dođe vrijeme, pomoći u odgovornom i održivom oporavku”, rekao je Generalni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikašvili.

Ponovno se pokreće međunarodno putovanje unutar Europe, dok ostale regije ostaju zatvorene

Odredišta koja su ublažila ograničenja putovanja za turiste uključuju:

  • 37 odredišta u Europi, uključujući 24 od 26 država članica Schengena
  • 6 destinacija u Americi, uključujući 5 malih otočnih država u razvoju
  • 3 odredišta u Aziji i Tihom oceanu, uključujući dvije male otočke države u razvoju
  • 2 destinacije u Africi

Istovremeno, izvješće o ograničenjima putovanja COVID-19 jasno daje do znanja kako mnoga odredišta održavaju oprezan pristup ukidanju ili ublažavanju ograničenja putovanja. Od 15. lipnja 24% svih svjetskih odredišta (51 destinacija) ima ograničenja putovanja već 19 tjedana, a 37% (80 odredišta) 15 tjedana.

Sveukupno, 65% svjetskih odredišta (141 destinacija) i dalje je potpuno zatvoreno. U Africi udio odredišta na kojima turisti ostaju zatvoreni iznosi 85%. U Americi 76% odredišta održava potpuno zatvaranje granica, kao i 67% odredišta u Aziji i Tihom oceanu te 92% odredišta na Bliskom Istoku. U Europi su ta potpuna zatvaranja granica sada smanjena na 26%.

Izvor: UNWTO
Foto: Pixabay

Povezane vijesti: