Europska banka za obnovu i razvoj i UNWTO – pomoć za spas hrvatskog turizma

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) udružili su snage kako bi potaknuli oporavak turističkog sektora u 38 zemalja, među kojima je i...

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) udružili su snage kako bi potaknuli oporavak turističkog sektora u 38 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Brzo širenje koronavirusa imalo je snažan utjecaj na mnoge sektore svjetske ekonomije, a turizam je jedan od najteže pogođenih sektora. U svjetlu takvih događanja, EBRD i UNWTO složili su se kako će odmah poduzeti mjere kojima bi olakšali oporavak turizma. Podrška je trenutno predviđena za brojne zemlje, uključujući Albaniju, Armeniju, Crnu Goru, Egipat, Gruziju, Grčku, Hrvatsku, Jordan, Libanon, Maroko, Tunis, Tursku i Uzbekistan.

EBRD ulaže aktivnosti u razdoblju 2020./ 21. na pomaganje u suzbijanju ekonomskog utjecaja pandemije koronavirusa, a očekuje se kako će ulaganja doseći i do 21 milijardu eura. Banka će biti usmjerena na sve sektore gospodarstva, uključujući turizam i ugostiteljstvo koji su posebno pogođeni krizom Covid-19.

Prema analizi UNWTO-a, sva svjetska odredišta uvela su ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Dok neke destinacije počinju ublažavati mjere, kriza je daleko od kraja, a dosadašnja kriza dovela je do velikog pada međunarodnih dolazaka turista.

Neposredni odgovor osmišljen je duž tri stupa UNWTO-ovog paketa tehničke pomoći za oporavak turizma. To uključuje mjerenje utjecaja koronavirusa, planove oporavka s poticajima za oživljavanje turističkog sektora, protokole za osiguranje povećane sigurnosti, higijenu i sigurnost turista i zaposlenika, marketinške mjere koje mogu povećati potražnju za turizmom, izgradnju kapaciteta za dužnosnike u turizmu i osposobljavanje poduzeća u turističkom sektoru za usvajanje novih protokola.

Suradnja dvije organizacije proširuje postojeće partnerstvo i nadograđuje se na nedavno usvojenom paketu tehničke pomoći za obnovu turizma Covid-19, koji uključuje tri stupa kroz koja organizacija planira pomoći sektoru: gospodarski oporavak, marketing i promocija i institucionalno jačanje i izgradnja otpornosti.

Foto: EBRD

Povezane vijesti: