Od 2021. zabranjuju se plastični predmeti za jednokratnu upotrebu u EU

Europski parlament se danas složio s ambicioznim mjerama koje je predložila Europska komisija kako bi se riješio problem otpada u moru. Deset različitih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu najčešće...

Europski parlament se danas složio s ambicioznim mjerama koje je predložila Europska komisija kako bi se riješio problem otpada u moru. Deset različitih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu najčešće se nalaze na europskim plažama, kao i napušteni ribolovni alat i OXO biorazgradiva plastika.

Pravila o jednokratnoj uporabi plastike i ribolovne opreme, koja se odnose na deset najčešćih plastičnih proizvoda na plažama EU, stavljaju EU na čelo globalne borbe protiv morskog otpada. Oni su dio EU-ove „Strategije o plastici“, to jest najopsežnije strategije u svijetu koja prihvaća pristup životnog ciklusa materijala s vizijom i ciljevima da se sva plastična ambalaža stavi na europsko tržište kao višekratna ili reciklabilna do 2030. godine. Direktiva koju je danas usvojio Europski parlament bitan je element „Akcijskog plana za kružno gospodarstvo“ Europske komisije jer potiče proizvodnju i korištenje održivih alternativa koje ne zagađuju more.

U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi. Tako se od 2021. više ne bi smjeli prodavati plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje pića, lagane vrećice, držači za balone, predmeti od oxo-razgradive plastike i određenih stiropora.

Foto: National Geographic

Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije izjavio je kako je danas napravljen važan korak u smanjenju zagađenja u našim oceanima i morima. “Mi to možemo. Europa postavlja nove i ambiciozne standarde, utirući put ostatku svijeta”

Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije, koji je odgovoran za radna mjesta, rast i investicije, je nadodao „Nova pravila, jednom kad se implementiraju, neće samo spriječiti zagađenje plastikom, već će i Europsku uniju učiniti svjetskim liderom u politici upravljanja održivom plastikom. Parlament je odigrao ključnu ulogu u postavljanju temelja za ovu transformaciju i u pružanju prilike industriji da uvodi inovacije te time potiče naše kružno gospodarstvo”

Karmenu Vella, povjerenica Komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, zaključila je kako bi „svi trebali biti vrlo ponosni na ova nova pravila jer vode bitku s onečišćenjem mora u samoj srži problema.“Radi se o jednoj od najtraženijih i najpodržavanijih inicijativa Europske unije među građanima. Nakon prihvaćanja od strane Parlamenta danas, naš glavni zadatak je osigurati da se te ambiciozne mjere što brže provedu u praksi, što je zajednički posao javnih vlasti, ali i proizvođača i potrošača

Izvor: Facebook

„Direktiva o plastici za jednokratnu uporabu“, o kojoj je glasovao Europski parlament, izravno se bavi morskim otpadom zahvaljujući nizu ambicioznih mjera.

Predložene direktive slijede sličan pristup „Direktivi o plastičnim vrećicama“ iz 2015. godine, koja je dovela do brzih promjena u ponašanju potrošača. Kada se provedu, od novih će mjera biti i ekološke i ekonomske koristi, kao na primjer izbjegavanje emisija od 3,4 milijuna tona ekvivalenta CO2, izbjegavanje zagađenja okoliša čija bi šteta do 2030. godine iznosila 22 milijarde eura, štednja od 6,5 milijardi eura potrošača.

Nakon ovog odobrenja Europskog parlamenta, Vijeće ministara dovršit će formalno usvajanje. Nakon provedbe slijedi objava publikacija u Službenom listu Europske unije. Države članice će tada imati dvije godine za implementaciju zakona unutar svoje legislative.

POVEZANA VIJEST:

PLASTIČNE SLAMKE RAZGRAĐUJU SE ČAK 500 GODINA, ZATO VALAMAR RIVIERA IZBACUJE PLASTIČNE SLAMKE IZ UPOTREBE

ZLARIN PRVI HRVATSKI OTOK BEZ JEDNOKRATNE PLASTIKE

PRIJETI LI DUBROVNIKU I NAŠIM OTOCIMA EKOLOŠKA KATASTROFA IZAZVANA SMEĆEM IZ MORA?

Vijesti: