Europski turistički sektor iznio preporuke za oživljavanje turizma

Više od 60 javnih i privatnih turističkih i putničkih organizacija iznijelo je konkretne preporuke za oživljavanje putovanja i turizma u Europi. Navedene organizacije okupljene u savezu Europski turistički manifest,...

Više od 60 javnih i privatnih turističkih i putničkih organizacija iznijelo je konkretne preporuke za oživljavanje putovanja i turizma u Europi.

Navedene organizacije okupljene u savezu Europski turistički manifest, odnosno ETC, predstavile su niz zajedničkih preporuka za države članice Europske unije. U preporukama se iznose načini ponovnog pokretanja putovanja i turizma u Europi za ljeto 2021. U središtu je razvoj mape puta EU-a za sigurno obnavljanje putovanja nakon što zemlje izađu iz nacionalnih blokada. Preporuke će se razviti i provoditi u uskoj suradnji s industrijom i socijalnim partnerima.

Namjenska radna skupina Komisije za obnovu slobodnog kretanja ljudi vodila bi razvoj i provedbu mape puta i pružala bi stalne procjene na temelju rizika i najnovijih znanstvenih podataka. Cilj bi bio utvrditi uvjete i scenarije pod kojima bi se trenutna ograničenja međunarodnih putovanja mogla ublažiti i na kraju ukinuti diljem Europe i šire. Kao rezultat toga, putokaz će se trebati redovito ažurirati.

Zajedničke preporuke koje je iznio Europski turistički manifest podijeljene su s vladama EU-a prije dvije ključne rasprave, videokonferencije europskih čelnika 25. i 26. veljače i izvanrednog sastanka ministara turizma 1. ožujka. Preporuke pozivaju Radnu skupinu pod vodstvom Komisije da prati napredak i učinak tekućih kampanja cijepljenja, kao i mjere ublažavanja na temelju razine rizika u Europskoj uniji i na međunarodnoj razini.

“Cilj nam je da se Europa vrati na svoje mjesto vodeće turističke destinacije na svijetu – i sigurne. Kako programi cijepljenja EU napreduju i štite najugroženije građane, moramo se zajednički pripremiti za ponovno pokretanje putovanja. Jednostavno nema vremena za gubljenje – pripreme za zajednički pristup trebale bi započeti sada kako bi se povjerenje javnosti vratilo do ljeta. Preporuke detaljno opisuju zajednički put prema obnovi putovanja, turizma i slobode kretanja u ime europskih građana. Radujemo se suradnji s čelnicima EU-a kako bismo ovaj plan što prije proveli u djelo”, navode autori rada.

Sažetak preporuka državama članicama EU uključuje.

Stvaranje Radne skupine pod vodstvom Komisije za obnovu slobodnog kretanja ljudi, koja bi za zadatak imala izradu i provedbu plana ponovnog pokretanja putovanja i mape oporavka.

Hitno je potrebna poboljšana i učinkovita europska koordinacija ograničenja i zahtjeva za putovanje kako bi se olakšalo ponovno pokretanje putovanja i turizma, na koji otpada 9,5% BDP-a Europske unije, te pružila sigurnost putnicima, putničkim i turističkim poduzećima i njihovim radnicima.

Usklađeni EU okvir za testiranje vezano za putovanja trebao bi obuhvaćati države članice koje bi osigurale pristupačna testiranja, dovoljan kapacitet, međusobno priznavanje testova između država članica i kontinuirani rad na međunarodnoj razini za međusobno priznavanje testova. Hitno je potrebna provjera valjanosti upotrebe antigena i drugih brzih testova u turističke svrhe, zajedno s redovnom procjenom prihvaćenih testova kako se poboljšava njihova učinkovitost.

EU koordinacija nacionalnih inicijativa hitno je potrebna kako bi se izbjeglo posjedovanje 27 različitih potvrda koje obuhvaćaju ispitivanje, cijepljenje i / ili imunitet. DG SANTE mora preuzeti vodstvo i surađivati ​​s DG MOVE i DG GROW na interoperabilnom europskom sustavu koji bi omogućio brzu i digitalnu provjeru statusa cijepljenja i testa putnika.

Cijepljenje ili potvrde o cijepljenju ne bi trebali biti obvezni za putovanje, kada cijepljenje postane šire dostupn), ali cijepljeni putnici ili oni s dokazanim imunitetom trebali bi biti izuzeti od zabrana ulaska, testiranja i karantene u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama o smanjenoj sposobnosti cijepljenih da i dalje šire virus.

Jednom kada zdravstvena situacija to dopusti, presudno je ponovno koordinirano pokrenuti turizam i aktivnosti, usporedo s ponovnom uspostavom slobode kretanja za građane Europske unije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN