Fenomenalan potez! Jamajka krenula s besplatnom online edukacijom turističkih radnika

Jamajka je najavila značajna ulaganja u svoj turistički sektor i to pokretanjem besplatnog programa online edukacije za turističke radnike pod utjecajem negativnog utjecaja COVID-19. Turizam je središnji dio nacionalnog...

Jamajka je najavila značajna ulaganja u svoj turistički sektor i to pokretanjem besplatnog programa online edukacije za turističke radnike pod utjecajem negativnog utjecaja COVID-19.

Turizam je središnji dio nacionalnog razvoja Jamajke, a cilj programa je stvaranje novih i kvalitetnijih radnih mjesta koja poboljšavaju kvalitetu života prosječnog Jamajčana. Program je usmjeren na održivi razvoj turizma počiva na pet stubova: Nove investicije, nova tržišta, novi proizvodi, nova partnerstva i razvoj ljudskog kapitala.

Inicijativa, koju pokreće centar turističkih inovacija (JCTI) i Fond za unapređenje turizma (TEF) u suradnji s mnogim partnerima, usmjerena je prema pružanju pomoći turističkim radnicima koji su otpušteni zbog zatvaranja hotela tijekom zatvaranja Covid19 pandemija.

U okviru programa turističkim se djelatnicima nudi 11 besplatnih internetskih tečajeva za usavršavanje njihovih sposobnosti i poboljšanje kvalifikacija. Do sada se od programa koji je pokrenut u srijedu 22. travnja prijavilo preko 6500 turističkih djelatnika, i svi su tečajevi već popunjeni.

Jako smo ponosni što su program dobro prihvatili naši ugostiteljski radnici. U stvari, portal se srušio nekoliko trenutaka nakon našeg lansiranja, zbog prevelikog interesa. Zadovoljstvo mi je što naši radnici podržavaju i što su se priključili inicijativi. Radnici će svakako dobiti nova znanja kao i usavršiti trenutna, te će certificiranjem imati dodatnu potvrdu kvalitete ” izjavio je ministar turizma Hon Edmund Bartlett te dodao da je ova inicijativa veoma važna jer žele da radna snaga bude kvalificiranija nakon razdoblja ove pandemije, nego kad je počela.

Inače, kako je cijeli turistički sektor direktno pogodila kriza covid19, tako je situacija u Jamaici također kritična. Trenutno su svi restorani i hoteli zatvoreni, te je time oko 160.000 radnika koji su izravno zaposleni u turizmu, ova kriza utjecalo je na ovaj ili onaj način. Tako je trenutno četrdeset tisuća zaposlenika u turizmu i dalje zaposleno dok je 75% ili 120.000 trenutno otpušteno.

I zato se u Jamaici nadaju kako će ovim besplatnim tečajevima turističkim radnicima ponuditi novi životni put. “Nema boljeg vremena nego sada za nadogradnju i stjecanje novih znanja. Ovo je pametna investicija, koja će isplatiti lijepe dividende kada se turistički sektor vrati u normalu “, rekao je Bartlett referirajući se kako je edukacija odlična investicija.

Pravi potez u pravo vrijeme. Pametno i dugoročno efikasno.

Više o cijelom programu saznajte OVDJE

Covid19, EU i potpora sektoru turizmu

Europska komisija će uskoro krenuti s velikim financijski paketom pomoći europskom sektoru turizma, te se postavlja pitanje što napraviti s tim novcem?

Ako se jednokratno “ubaci novac” u tržište – to neće polučiti velike rezultate, kao niti dugoročni efekt. Ako sufinanciramo smještaj ili avio prijevoz isto tako – a potrošit će se ogroman novac. Jer jednostavno dok god se ne pojavi cjepivo ili lijek, ne možemo pričati o razvoju turizma, nema te “dobre” cijene smještaja koja će probuditi motiv za putovanjima u trenutnoj situaciji. Barem ne masovniji na koji smo navikli. Tek kada dođe lijek i kada se distribuira po cijelom svijetu, možemo pričati o početku oporavka turizma koji će trajati narednih 3-5 godina uz razne promjene.

Upravo tu financijska pomoć treba pametno, ciljano i strateški investirati, kako u digitalizaciju, edukaciju, nove proizvode i platforme. Upravo kao što je Jamajka iskoristila ovu krizu, kao priliku.

Tu će se raditi razlika te smanjiti ili povećati jazz između uspješnih i manje uspješnih destinacija. Na kojoj ćemo mi krivulji biti ( stagnacije tj. pada ili rasta i razvoja ) , to ovisi samo o nama samima.

P.S. Svakako preporučujem da pogledate i odličnu web stranicu od Turističke zajednice Jamajke

Povezane vijesti: