Festival svjetla vraća se na zagrebačke ulice - 33 atrakcije na 28 lokacija

Festival svijetla vraća se na zagrebačka ulice.  Od 15. do 19. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po peti put održati Festival svjetla Zagreb. Tak...

Autor:  Goran Rihelj

2. ožujka 2023.

Festival svijetla vraća se na zagrebačka ulice. 

Od 15. do 19. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po peti put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će se ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosne tehnologije ni to na ukupno 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada koje će ponovo pozdraviti novi početak i novu nadu – proljeće!

Uoči održavanja petog Festivala svjetla Zagreb, gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević je kazao kako mu je zadovoljstvo najaviti održavanje 5. Festivala svjetla koji je odličan uvod u bogati turistički program u Gradu Zagrebu. "Nadam se da će odaziv građana i ovaj put biti velik i da ćemo kroz buđenje svjetla i emocija krenuti u uzbudljivo turističko proljeće koje je pred nama. I ove godine imamo priliku ugostiti umjetnike iz Hrvatske i inozemstva kojima želim dobrodošlicu te pozivam građane na druženje i uživanje u manifestaciji koja na zanimljiv način najavljuje proljeće, nove početke u Gradu Zagrebu i mnogim drugim gradovima širom Europe i svijeta,“ naveo je Tomašević.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld izjavila je kako Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje.

"Nakon prošlogodišnjeg premijernog širenja lokacija Festivala svjetla Zagreb, ovogodišnje izdanje ponovo uključuje Donji grad gdje su obuhvatili i neke nove lokacije kako bi svima olakšali obilazak i smanjili gužve. "Tako smo uveli lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma kojima smo zaokružili istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina. Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske čije će instalacije biti na četiri lokacije (Dolac, EU trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak) te Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovo su nam se priključili umjetnici iz Berlina. Ova gostovanja, kao i veliki interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje, stoga ovim putem zahvaljujem svim partnerima što su se uključili u njegovu vrlo zahtjevnu i opširnu realizaciju,“ istaknula je Bienenfeld.

Screenshot 2023 03 02 at 15
Foto: Lokacija 5. Festivala svjetla Zagreb

Kao i svaki put, uz kampanje na našem tržištu, TZGZ provodi online i offline kampanje na tržištima Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Skandinavije, Slovenije i Srbije, a isto tako su postavljene svjetlosne instalacije te promotivni panoi na dolaznom terminalu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman.

Šibenska Tvrđava kulture na zagrebačkom Festivalu svjetla: Multimedijalni spektakl na Tuškancu

Šibenska Tvrđava kulture multimedijalnim vizualnim spektaklom sudjelovat će na ovogodišnjem zagrebačkom Festivalu svjetla. Više nego zanimljiva suradnja sa TZG Zagreba jer se radi o odličnoj priči koja povezuje Šibenik i Festival svjetla. 

Naime, Šibenik je doista grad svjetla, istaknula je, grad bogate kulturno povijesne baštine i jedan od prvih gradova u svijetu koji je 1895. godine dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju što i danas inspirira tim Tvrđave kulture.

"Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što se imamo priliku predstaviti na ovom sjajnom festivalu doista dojmljivog programa. Tvrđava kulture interdisciplinarna je ustanova koja upravlja obnovljenim šibenskim tvrđavama i producira uistinu velik broj različitih kulturnih programa. Uz programe na tvrđavama tu su i programi u Kući umjetnosti Arsen, a uskoro i u Centru koralja Zlarin kojeg otvaramo u narednim mjesecima,“ rekla je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić te dodala kako su oni od samih početaka inspirirani multimedijom i novim digitalnim, suvremenim rješenjima, posebno kada je riječ o interpretaciji baštine.

Riječ je o izuzetnom multimedijalnom umjetničkom sadržaju nastalom u suradnji s više renomiranih hrvatskih umjetnika kojim je šibenska Tvrđava sv. Ivana dobila u večernjim satima potpuno novu sliku i vizuru.

Iza nas je jako puno produkcije različitih multimedijalnih i digitalnih sadržaja, a sada imamo priliku u metropoli predstaviti vrlo zanimljiv i dinamičan sadržaj nastao kroz europski projekt obnove Tvrđave sv. Ivana, najveće kopnene šibenske tvrđave, dodala je ravnateljica šibenske Tvrđave kulture i dodala: 

Za nas je 2023. godina posebna - ovo ljeto obilježavamo desetu koncertnu sezonu na Tvrđavi sv. Mihovila, simbolu grada koji je do sada ugostio više stotina događanja i postao mjesto nezaboravnih doživljaja za više stotina tisuća posjetitelja. U okviru našeg gostovanja, Festivalu svjetla htjeli bismo na neki način dati i glazbeni pečat pa 19. ožujka u 21 sat na platou garaže Tuškanac uz vizualnu prezentaciju Tvrđave kulture svira bend Fogsellers, šibenski umjetnici koji će glazbenim i vizualnim spektaklom 'Sono koloro' oduševiti sve posjetitelje.“

Otvorenje zakazano za srijedu, 15.ožujka

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 15. ožujka, u 19:00 sati na laser showu kod Ljetne pozornice Tuškanac, a, kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata.

Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine, čime je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Zagreb se sve više etablira kao turistička destinacija tijekom cijele godine, za što su izuzetno važne upravo manifestacije koje su ciljano pozicionirane u četiri godišnje doba -  Advent kao zimski događaj, Festival svjetla kao proljetni, Zagreb klasik kao ljetni i Artukultura kao jesenski događaj.

Autor:  Goran Rihelj

2. ožujka 2023.