Gault&Millau Croatia proglasio najboljie chefove i restorane u 2024.

Gault&Millau Croatia 2024

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.

U zagrebačkom hotelu Esplanade sinoč je svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024 je Marko Đurašević iz Splita. Podijeljena su tri trofeja Velikog chefa sutrašnjice i to Gabrieli Filca iz restorana Nebo u Rijeci,  Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 u Zagrebu i Roku Nikoliću iz restorana ZOI u Splitu.

Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Vinku Krniću, iz restorana Konoba Vinko iz Konjevrata, dok je Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje. Trofej Mladi talent godine osvojili su Antonela Goreta iz restorana Zinfandel Food & Wine Bar u Splitu, i Marin Pleše, chef restorana Villa Rova u Malinskoj.

Najbolji hrvatski chefovi na promociji vodica gaultmillau croatia 2024
Foto: Najbolji hrvatski chefovi 

Najbolja slastičarka je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču. Trofej za najbolji servis pripao je restoranu Pelegrini iz Šibenika, a Boogie Lab iz Zagreba osvojio je Trofej za najbolje POP mjesto. Poseban Trofej za zasluge dobio je Josip Friščić,  iz hotela Esplanade u Zagrebu.

Uzvanike  gala svečanosti posebno su pozdravili  Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH.

Najbolji restorani koji su zaslužili 4 toke u ovogodišnjem izdanju međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia su: 360 iz Dubrovnika, Nebo iz Rijeke, Monte i Cap Aureo Signature  iz Rovinja, Mano2, NAV, Noel, Tač i Zinfandel’s iz Zagreba te Pelegrini iz Šibenika.

Najbolji restorani
Najbolji restorani

U ovogodišnju selekciju Gault&Millau Croatia uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP - popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

 Na Gault&Millau Croatia svečanosti i ovaj put uručene su stipendije Raise the Bar Akademije kroz čiji je program proteklih pet godina prošlo 87 polaznika, a do sada je 18 mladih kuhara i slastičara osvojilo vrijedne stipendije koje su im omogućile profesionalno usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima poput Ecole Ducasse, Le Cordon Bleu i ALMA, kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana.  Ovogodišnji dobitnici stipendija su Kate Svaguša iz Makarske, Rea Gabriela Vrsalović s otoka Brača, Antonio Banovac iz Splita i Jela Šaban iz Zagreba.

Foto GM: Robert Gašpert, Goran Jakuš I Damira Kalajžić 

Autor:  HrTurizam.hr

19. travnja 2024.