Goranski medun dobio zaštitu izvornosti

Goranski medun dobio potvrdu kvalitete – oznaku nacionalne izvornosti. Za uspješno proveden postupak certificiranja i dobivanje oznake nacionalne izvornosti zaslužni su Branko Vidmar i Dražen Lušić s Katedre za...

Goranski medun dobio potvrdu kvalitete – oznaku nacionalne izvornosti.

Za uspješno proveden postupak certificiranja i dobivanje oznake nacionalne izvornosti zaslužni su Branko Vidmar i Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Rijeka. Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina naglasio je kako su, nakon pršuta i maslinovog ulja, tu prestižnu oznaku izvornosti i kvalitete sada su dobili i goranski pčelari.

Sve ono što vrijedi od naše male poljoprivrede nastojat ćemo na ovaj način brendirati, a to je ujedno i promocija naše županije“, rekao je župan Komadina.

Zaštićena oznaka izvornosti podrazumijeva da se sve faze proizvodnje, prerade i pripreme odvijaju u definiranom zemljopisnom području, u ovom slučaju Gorskom kotaru, zbog čega je i stvoren naziv Goranski medun. Branko Vidmar rekao je kako je  siguran je da će medun iz Primorsko-goranske županije biti jedini s tom oznakom još dugi niz godina. Dražen Lušić zahvalio je Županiji na potpori te rekao kako vjeruje da će Goranski medun opravdati očekivanja i da će naći svoje mjesto i na europskom tržištu. „Najvažnije je bilo povezati proizvod s društvenim, prirodnim i geografskim aspektima na kojima se on nalazi, a mi smo tu uspjeli napraviti“, rekao je Lušić.

Goranski medun proizvode sive pčele (Apis mellifera carnica) i to od medne rose, slatkog soka koji se javlja na crnogoričnom i bjelogoričnom drveću. Prikupljenoj mednoj rosi pčele dodaju vlastite specifične tvari, odlažu, izdvajaju vodu i skladište u stanice saća do sazrijevanja meduna. Tako nastaje Goranski medun koji se svojim sastavom i kakvoćom značajno razlikuje od većine drugih medova na tržištu. Karakterizira ga povišeni udio mineralnih tvari u svojem sastavu što se odražava u povišenoj električnoj vodljivosti te specifičnim senzorskim svojstvima (okus, miris, taktilna i vizualna svojstva). Može se pojaviti u tekućem ili kristaliziranom obliku.

Put do dobivanja rješenja Ministarstva poljoprivrede o zaštiti naziva Goranski medun oznakom izvornosti bio je dug. Prethodile su mu analize i specifikacije za koje je Županije osigurala 165 tisuća kuna uz stručnu podršku Centra za poljoprivredu u ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.

Izvor / foto: Primorsko-goranska županija; Pexels

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN