Goričko sviralo ili orgulje na vjetru nova je turistička i svjetska atrakcija u Međimurju

Službeno otvoren kontinentalni turistički hit, ujedno i svjetska atrakcija.

Autor:  HrTurizam.hr

24. ožujka 2024.

Mađerkin breg koji se nalazi na 341 metru nadmorske visine, odavno je postao nezaobilazna turistička točka, mjesto na kojem se dočekuje Sunčev izlazak, ispija vrhunsko međimursko vino, i točka s koje se pogledom može doprijeti do nekoliko zemalja: Austrije, Slovenije, Mađarske, a za vedrog vremena vidi se čak i Slovačka.

Sada je Vidikovac obogaćen s jedinstvenim orguljama na vjetar - Goričkim sviralom, koji je dodatno svrstao Općinu Štrigova i Međimurje u vrhunske destinacije kontinentalnog turizma. Uz odlična vina,  sada se nudi i jedinstveni ugođaj.

Goričko sviralo najsličnije je orguljama - unikat, vrlo vjerojatno i u svjetskim razmjerima - visine od 18 metara, a proteže se od prizemlja vidikovca do njegova četvrtog nivoa.

Sviralo reproducira glazbu na tri različita načina. Muzicira i na vjetar, kao što zadarske orgulje pokreću valovi, ali na njega se mogu spojiti i klavijature te održati koncert uživo.

Goricko sviralo 15 2

New project 55

Goricko sviralo 53

Izvorno je zamišljeno za reprodukciju Međimurskih popevki, uvrštenih na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva.

Popis pjesama koje se mogu reproducirati na Goričkom sviralu proširen je i drugim prigodnim skladbama. Odabir ponuđenih pjesama moguć je na izbornicima ekrana u podnožju i na vrhu vidikovca.

Drugi način izvođenja na sviralu je da se na njega priključi klavijatura koja omogućava sviranje na instrumentu 'uživo'. Goričko sviralo ima mogućnost sviranja u rasponu 5 oktava.

Uz ovu novu atrakciju u donjem dijelu Vidikovca, na samom vrhu nalazi se 'hvatač vjetra' unutar kojeg je smješteno Sviralo na vjetar. Strujanjem zraka kroz ovaj dio, stvaraju se slobodne melodije proizvedene vjetrom.

Projekt su osmislili TZ Štrigova i Međimurska županija, a financiran je najvećim dijelom iz EU fondova.

Koncept Vidikovca Goričkog svirala i Svirala na vjetar osmislio je tim arhitekata iz Urbie, tvrtke za prostorno planiranje i arhitekturu iz Čakovca - Bojan i Igor Perhoč, a izgradila ga je tvrtka Orglarstvo Škarbl iz Rogaške Slatine.

Od samog početka ideja je bila da se toranj vidikovca, visok 28 metara, opremi orguljama, tzv. goričkim sviralom, odnosno konstrukcijom kojom 'upravlja' i vjetar. Međimurska županija još je 2023. godine financijski omogućila ugradnju i ugađanje orgulja sa 66.365 eura.

Od 22. ožujka 2024. godine, atraktivni vidikovac na sve četiri strane svijeta nosi i melodije međimurske popevke koju je UNESCO proglasio blagom čovječanstva.

Goricko sviralo 54

Goricko sviralo 46

Goricko sviralo 28

Goricko sviralo 2

Goricko sviralo 50

"Prema našim saznanjima, ne postoji još jedan takav vidikovac koji bi u sebi imao sviralo ili orgulje, kako ih zovemo. Od nekad smo bili poznati po vinu, jer ovo je vinogradarski kraj i nikad nismo mogli zamisliti da ćemo preko noći postati hit destinacija po nečemu što s vinom zapravo nema veze", istaknuo je načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik.

Arhitekt Bojan Perhoč posebno je izdvojio graditelje orgulja, slovensku tvrtku iz Rogaške Slatine i dodao: "Realizirali su 550 orgulja po cijelom svijetu, bez njih ovoga ne bi bilo".

Vlasnik slovenske tvrtke 'Orglarstvo Škrabl', kazao je kako su do izuma telefona, orgulje smatrane najsloženijom ljudskom konstrukcijom. "Vaši su instrumenti apsolutni unikat, u Europi ga nema, a uvjeren sam ni u svijetu " zaključio je Škrabl.

Posavec: Ovo nije samo turizam, to je i promocija međimurske popevke, naše kulture i prirodnih ljepota pa tek u konačnici i turizma 

Da je riječ o novom strelovitom turističkom uzletu Međimurja istaknuo je i župan Matija Posavec naglasivši da je veliki projekt na Mađerkinom bregu zapravo početak tog uzleta.

"Izgradnjom vidikovca na najpoznatijoj i najljepšoj lokaciji u županiji, na Mađerkinom bregu, ovo mjesto je postalo obavezno odredište svih posjetitelja i turista koji dolaze uživati u pogledu i prirodnoj ljepoti", rekao je župan te dodao kako vjeruje da će Goričko sviralo, koje je jedinstveno u ovom dijelu Europe, privući još više posjetitelja koji će doći uživati u mjesto gdje se zemlja zaljubljuje u nebo.

Goricko sviralo 10

"Na ovome nećemo stati, naš idući korak je izgradnja zipline-a, kao i Interpretacijskog centra za posjetitelje posvećenog svetom Jeronimu, čime će se zaokružiti priča o samozatajnom marljivom čovjeku bregovitog kraja Međimurja, priča o bogatoj povijesti i nasljeđu koje smo baštinili i koje - na najljepši mogući način - znamo ispričati gostu. Ovo nije samo turizam, to je i promocija međimurske popevke, naše kulture i prirodnih ljepota pa tek u konačnici i turizma", zaključio je župan.

Lokacija vidikovca toliko je popularna da je nadrasla samu sebe i traži dodatne zahvate vezane uz prometnu infrastrukturu. Zato je Međimurska županija zatražila prekategorizaciju tamošnje prometnice kako bi se u dogledno vrijeme mogla implementirati adekvatna rješenja prilaza ovom nesvakidašnjem mjestu.

Pametno planiranje - također kao važan faktor održivog turizma i strateškog razvoja. Bravo Međimurje.

Foto: Matej Ščavničar

Autor:  HrTurizam.hr

24. ožujka 2024.