Grand Gourmet 2025: inovacije u miksologiji, zero waste kuhinji i vinskoj kulturi

Grand Gourmet u Omišu okupio je vrhunske kuhare, sommeliere i barmene te istaknuo održivost, edukaciju i inovacije u hrvatskom ugostiteljstvu

Foto: ŠKMER / Aldo Bujević

Autor:  HrTurizam.hr

8. studenoga 2025.

Omiš je ovih dana bio središte hrvatske gastronomije i ugostiteljstva. Završeno je 11. izdanje manifestacije Grand Gourmet 2025, trodnevnog festivala koji je okupio vodeće stručnjake kulinarstva, miksologije i ugostiteljstva, ali i nove generacije učenika koji će oblikovati budućnost turističkog sektora.

Grand Gourmet po prvi put održan je u Omišu, a uz natjecanja najboljih kuhara, konobara, barmena i školskih timova, program je uključivao niz stručnih masterclass radionica, degustacija i prezentacija inovativnih koncepata koji će obilježiti nadolazeću sezonu.

Inovacije u gastronomiji i zero waste filozofija

Chef Jadran Grančić predstavio je "Pairing Lab" - radionicu koja je spojila znanost, tradiciju i suvremene kulinarske tehnike. U središtu su bile sezonske jadranske ribe i maslinovo ulje, uz naglasak na primjenu ribljeg kolagena i zero waste filozofiju u kuhinji.

"Ljudi često pogrešno doživljavaju nove trendove u gastronomiji kao kemiju, a zapravo se radi o razumijevanju suvremenih procesa i njihovoj primjeni u svakodnevnom radu", istaknuo je Grančić.

Masterclass je zaokružen "blind tasting" degustacijom vina, kroz koju su se sudionici upoznali s principima profesionalnog uparivanja jela i vina.

Vinski i gastronomski edukativni pristupi

Sommelier Damir Zrno održao je vinski masterclass Entry Wine, u kojem je predstavio vina pristupačne cijene i jednostavnijih profila pogodnih za restoranske selekcije.

"Važnost entry winea leži u tome što zahvaljujući njemu početnici postaju ljubitelji vina. Ona su poput pozivnice u svijet vinske kulture", pojasnio je Zrno.

S druge strane, Mate Lukin iz Akademije dalmatinskog pršuta održao je radionicu o pršutu kao autohtonom proizvodu koji kombinira tradiciju, mikroklimu i lokalnu proizvodnju.

"Dalmatinski pršut posebnost duguje buri i morskom zraku, što mu daje aromu i karakter - spoj surove prirode i mediteranskog identiteta", naglasio je Lukin.

Slatki završetak i spoj tradicije i inovacije

Slastičarka Ivana Bradarić iz ŠKMER Akademije demonstrirala je pripremu restoranskog deserta Čokoladni mousse s maslinovim uljem, naglašavajući važnost modernih tehnika u očuvanju autentičnih mediteranskih okusa.

"Prava slastica zaokružuje priču restorana - ona je zadnji dojam koji gost pamti", kazala je Bradarić.

Grand gourmet 2025 3 2

Grand gourmet 25 3 56

Kultura koktela i moderna miksologija

Poseban interes izazvao je masterclass vrgorske destilerije Poetica, koju vode Jelena i Drago Nosić, s temom konceptnih likera i autentičnih dalmatinskih sastojaka u koktelima.

"Željeli smo pokazati kako liker s biokovskim biljem može dati novu dimenziju koktelima. Radimo ih s nižim udjelom šećera i potpuno lokalnim sastojcima", pojasnio je Nosić.

Mladi talenti i nagrade najboljima

Završna svečanost donijela je i dodjelu priznanja najboljima. U kategoriji seniora barmena pobijedio je Mateo Jurešić s Raba, dok je u kategoriji Chef’s Table za seniore pobjedu odnio tim Pino’s Fun & Dine iz Dubrovnika, predvođen šefom Antom Jonjićem.

Direktor ŠKMER-a, organizatora festivala, istaknuo je kako je Grand Gourmet „postao platforma koja povezuje znanje, edukaciju i praksu“ te da upravo ovakva događanja predstavljaju temelj razvoja kvalitetnog i održivog hrvatskog ugostiteljstva.

Foto: ŠKMER / Aldo Bujević

Autor:  HrTurizam.hr

8. studenoga 2025.