HOK predlaže uključivanje sezonskih obrtnika u mjeru “Stalni sezonac”

Hrvatska obrtnička komora uputila je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Prijedlog dopune mjere „Stalni sezonac“. Naime, kako poručuju iz HOK-a, mjera „Stalni sezonac“ ne...

Hrvatska obrtnička komora uputila je Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Prijedlog dopune mjere „Stalni sezonac“. Naime, kako poručuju iz HOK-a, mjera „Stalni sezonac“ ne uključuje sezonske obrtnike, kojih u Hrvatskoj ima oko 7.500.

U prijedlogu HOK navodi kako su sezonski obrti izostavljeni iz navedene mjere, jer im sezona tek treba početi, te će se mnogi naći u velikim problemima i najvjerojatnije pribjeći mjeri odjave obrta i prijavi na Zavod za zapošljavanje.

Stoga iz HOK-a predlažu uključivanje obrtnika u mjeru za stalne sezonce, jer se oni načinom obavljanja obrta zapravo nimalo ne razlikuju od radnika stalnog sezonca, uzimajući u obzir kako u svom sezonskom obrtu rade šest do najviše devet mjeseci kao samozaposlene osobe, a sezonsko obavljanje obrta ponavljaju iz godine u godinu.

Izmjenama i dopunama mjere „Stalni sezonac“, iznimno za vrijeme trajanja posebnih okolnosti uzrokovanih koronavirusom, omogućili bi isplatu novčane pomoći za oko 7.500 obrtnika i doprinijeli očuvanju tih radnih mjesta, stoji u Prijedlogu HOK-a.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN