HOK zadovoljna nastavkom mjera za očuvanje radnih mjesta, ali traži da se obrtnicima osiguraju i sredstva za likvidnost

Hrvatska obrtnička komora zadovoljna nastavkom mjera za očuvanje radnih mjesta, ali traži da se obrtnicima osiguraju i sredstva za likvidnost. Kad su u pitanju potpore za očuvanje radnih mjesta, Hrvatska...

Hrvatska obrtnička komora zadovoljna nastavkom mjera za očuvanje radnih mjesta, ali traži da se obrtnicima osiguraju i sredstva za likvidnost.

Kad su u pitanju potpore za očuvanje radnih mjesta, Hrvatska obrtnička komora zadovoljna je najavljenim promjenama uvjeta, jer pokazuju razumijevanje za probleme na koje smo ukazali, a Hrvatskom zavodu za zapošljavanje već su dostavljeni dodatni prijedlozi koji imaju za cilj revidiranje pojedinih segmenata uvjeta za ostvarivanje mjera, ističu iz HOK-a.

Hrvatska obrtnička komora od početka krize uzrokovane pandemijom naglašava kako je potrebno sačuvati radna mjesta, ali još važnije sačuvati poslodavca obrtnika i osigurati mu likvidnost poslovanja, istaknuo je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore te dodao kako obrtnici imaju i ostale troškove poslovanja, za koja su potrebna sredstva kako bi se održali na tržištu.

Podsjećam na zahtjeve HOK-a već prethodno upućene nadležnim ministarstvima sa svrhom oporavka poslovanja svojih članova, od kojih izdvajam dostupnost HAMAG-BICRO kreditnih linija prilagođenih za obrtnike, smanjivanje zakupnina za poslovne prostore u državnom vlasništvu, rješavanje problema leasinga za prijevoznike – moratorij na cjelokupan anuitet kredita (glavnica + kamate) od minimalno godinu dana, snižavanje PDV-a u ugostiteljstvu za kavu, tople napitke, sokove, pivo i vino te ukidanje poreza na potrošnju, produljenje roka za plaćanje PDV-a na 2 mjeseca, ukidanje obveze plaćanja akontacije poreza na dohodak/poreza na dobit zaključno do prosinca 2021. godine te uvođenje vaučera za zapošljavanje u svim djelatnostima, a ne samo za poljoprivredu kako je sada propisano.“

Mjere za ugostiteljsku djelatnost su nužne, no traže uvažavanje njihovih prijedloga za oporavak i otpornost ugostiteljsko-turističkog sektora, istiću iz Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Nažalost, mjere uvedene za ugostiteljsku djelatnost, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i na procjene onog što nas čeka na zimu, su nužne. Stožer civilne zaštite imao je sluha za prijedloge Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pri donošenju mjera. Kako novonastala situacija uvelike utječe na poslovanje ugostitelja te smanjuje naše radne kapacitete, očekujemo da će Vlada uvažiti već iznesene prijedloge usmjerene ka omogućavanju opstanka ugostiteljskog sektora, ali i očuvanju radnih mjesta“, rekao je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a te pozvao i ostale dionike, poput lokalne uprave i samouprave, da im izađu ususret u ovim uvjetima otežanog rada u dijelu poslovanja koji je pod njihovom ingerencijom.

Set mjera Hrvatske obrtničke komore za pomoć ugostiteljsko-turističkoj branši, sadrži sljedeće prijedloge:

  • Izjednačavanje stope PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva sa stopom PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu. Primjenu najniže stope PDV-a od 5% potrebno je uvesti kod pružanja ugostiteljskih usluga u objektima koji pripremaju hranu od domaćih namirnica.
  • Priznavanje troškova reprezentacije u 100 % iznosu kao izdatka.
  • Ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu.
  • Utvrđivanje zakonskog okvira koji omogućava jednostavan i brz način povremenog zapošljavanja  po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu.
  • Smanjivanje zakupnine u visini od 50% za poslovne prostore u vlasništvu države.
  • Nastavak produljenja potpora za očuvanje radnih mjesta sve dok poslovni subjekti mogu dokazati odgovarajući pad prihoda u odnosu na isti period u prošloj godini.
  • Ponovna aktivacija posebne HAMAG-BICRO kreditne linije potpore poslovnim subjektima pogođenim COVID-19 epidemijom koja je bila otvorena u travnju, ali je nažalost vrlo brzo zatvorena. Smatramo da bi trebalo ubrzati proces i pojednostavniti postupak prijave za ovu kreditnu liniju.
  • Uspostava kreditne linije potpore turističkom sektoru ugroženom COVID-19 epidemijom posredstvom HABOR-a koja je pristupačna za obrtnike, mikro i male poduzetnike tj. s manjom granicom iskoristivosti (maksimalno do 200.000,00 kn umjesto dosadašnjih 750.000,00 kn)
  • Osiguravanje posebnog fonda bespovratnih sredstva za očuvanje i održivost obrtništva u ugostiteljsko – turističkom sektoru.

Također, iz HOK-a traže da se zakonski osiguraju uvjeti za proglas moratorija za ukupni anuitet (glavnica i redovna kamata, zatezna kamata i bilo koja druga vrsta naknade) svim poslovnim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu dok traju posebne okolnosti.

Foto: Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN