Hrvati su pri dnu ljestvice zemalja EU prema kulturi putovanja

Prema podatcima Europskog statističkog ureda, Hrvatska se nalazi u skupini zemalja EU čiji stanovnici najmanje putuju, prenosi tportal. Od 45 najposjećenijih svjetskih turističkih destinacija Hrvatska ima najveću razliku između...

Prema podatcima Europskog statističkog ureda, Hrvatska se nalazi u skupini zemalja EU čiji stanovnici najmanje putuju, prenosi tportal.

Od 45 najposjećenijih svjetskih turističkih destinacija Hrvatska ima najveću razliku između turističkih prihoda i troškova. Sudeći prema statistici Svjetskog putničkog i turističkog vijeća u 2016. godini, hrvatski je turizam uprihodio 9.8 milijardi američkih dolara, dok smo istodobno u stranim zemljama ostavili samo 0.8 milijardi dolara. Bez obzira što je količina prihoda za 12 puta veća od novca kojeg mi ostavljamo drugdje, ovo je pokazatelj izrazito niske aktivnosti Hrvata u pogledu inozemnih putovanja.

Hrvatska se tako našla uz bok Rumunjskoj u kojoj je svaki četvrti stanovnik 2016. odmor proveo izvan mjesta stanovanja. Najmanje putuju i Portugalci, Bugari, Grci i Talijani kojima slijedi Hrvatska. U Hrvatskoj je čak 56% stanovnika tijekom odmora ostalo doma. Kao glavni razlog ove razočaravajuće statistike navodi se, naravno novac. Jedna od 45 najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija ima najveću razliku između turističkih prihoda i rashoda. Više od pola stanovnika Hrvatske u 2016. godini za vrijeme odmora nije napustilo mjesto boravka.

Novac i financijski problemi glavna su prepreka svim dobnim skupinama, osim u stanovnika od 65 godina naviše, koji prvenstveno navode zdravstvene probleme kao prepreku.

IZVOR: Eurostat

Taj se problem ogleda u vrsti smještaja i strukturi putovanja koje poduzima onaj postotak hrvatskog življa koji jedanput godišnje turistički i višednevno napusti mjesto boravka. Njih čak 71,5% noći u neplaćenom smještaju, kod rodbine ili prijatelja te u vlastitim vikendicama. Drugim riječima, to znači da si svega 10% građana može priuštiti plaćeni smještaj.

Višednevno putovanje jednom godišnje u Europskoj uniji si priušti gotovo dvije trećine stanovnika, odnosno njih 62%. Trećina otputuje u inozemstvo, ali većina ipak provede odmor na nekom od domaćih turističkih odredišta.

Najaktivnije turističke nacije su Finci u kojih samo 8,6% stanovnika ne putuje, a za njima slijede Nizozemci, Luksemburžani, Česi i Danci. Također, valja istaknuti da je prosjek EU po pitanju neaktivnog stanovništva 37,9%, a samo je manji dio ispitanih naveo druge razloge osim nedostatka novca, zdravstvenih razloga i poslovnih obaveza za svoju neaktivnost.

Prilog: EUROSTAT/Over one-third of EU’s population did not take a tourism trip in 2016

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN