Hrvatska će ove godine biti centar zdravstvenog turizma

Kako lijepo zvuči ovaj naslov. Dobro ga je više puta ponoviti na glas: Hrvatska će ove godine biti centar zdravstvenog turizma na globalnoj razini. Sve zahvaljujći kongresu European Patient...

Kako lijepo zvuči ovaj naslov. Dobro ga je više puta ponoviti na glas: Hrvatska će ove godine biti centar zdravstvenog turizma na globalnoj razini.

Sve zahvaljujći kongresu European Patient Experience & Innovation Congress – EPIC 2020, koji će se održati u Dubronviku od 19. – 21. ožujka, u organizaciji Poliklinike Bagtin, u suradnji s Cleveland Clinic, svjetski poznatom klinikom u pružanju najviše razine zdravstvene skrbi o pacijentima. 

Tako u Hrvatsku dolaze globalni lideri zdravstvenog turizma – Joe Sweet, direktor međunarodnih operacija u Cleveland Clinic, Lori Kondas, izvršni direktor ureda za iskustvo pacijenata u Cleveland Clinic, Mario Škugor, direktor razvoja slučaja PBL u Cleveland Clinic Lerner College, Irving Stackpole, predsjednik Stackpole & Associates, Inc., Daniel Coulton Shaw, ambasador za Global Clinic Rating, Stephen Bender s Disney Instituta, Sheila Stevens, direktor iskustva pacijenata u Mayo Clinic, Rahul Kashyap, profesor anesteziologije i istraživač u Mayo Clinic, Dr. Frank Papay, Predsjednik Instituta za plastičnu kirurgiju u Cleveland Clinic, Toby Cosgrove, bivši CEO Cleveland Clinic, a direktor i ravnatelj Cleveland Clinic – doktor Tomislav Mihaljević i mnoge druge zdravstvene stručnjake.

Operativni direktor Cleveland Clinic Joe Sweet, MBA za EPIC je izjavio: „Izražavam zadovoljstvo i čast što sudjelujemo u ovako velikom događaju kao što je European Patient experience & Innovation Congress, koji kao domaćin organizira hrvatska Poliklinika Bagatin. Siguran sam da će ovo biti izvrsna prilika za učenje novog, dijeljenje iskustava i umrežavanje s ciljem inovativnijeg pristupa pacijentu i podizanja kvalitete korisničkog iskustva” istaknuo je Sweet.  

Američki stručnjak za zdravstveni turizam, s više od 40 godina kontinuiranog rada u pružanju i praćenju zdravstvenih usluga diljem svijeta Irving Stackpole, predsjednik tvrtke Stackpole&Associates, Inc., kao najavu kongresa je rekao: „Ovo je jedan od onih kongresa koje nikako ne želim propustiti! Iz prespektive SAD-a, Europa je idealan teren za obnovu i inovacije unutar zdravstvenog sustava, a ovaj Kongres fokusiran je baš na taj segment. Smatram da EPIC predstavlja budućnost inovacija u medicini Europe“ izjavio je Stackpole. 

Usporedo s promjenama koje je donijelo digitalno doba, ali i pod utjecajem različitih vanjskih i unutarnjih faktora u nekoj zemlji, bitno se mijenjaju koncept i kvaliteta većine zdravstvenih usluga, kao i pacijentov doživljaj ili odgovor na te promjene. Zdravstvena tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju, mobilne aplikacije, računalne algoritme i robotiku, proširuje granice mogućeg, redefinira pacijentovo iskustvo i uvelike olakšava posao zdravstvenim djelatnicima. Istodobno, mijenja se i ono što korisnici, odnosno pacijenti, od zdravstva očekuju. 

U skladu s time, optimizacija zdravstvenih usluga i podrška pacijentu nameću se kao neke od najvažnijih tema zdravstvenog sektora današnjice

Agenda kongresa, među ostalim, uključuje dizajn sustava za poboljšanje pacijentova iskustva, ulogu znanosti i umjetne inteligencije u razvoju usluga, mogućnosti ulaganja u usluge, interpersonalne metode za poboljšanje skrbi o pacijentu, mobilne programe i aplikacije za osobnu njegu, kao i puno informacija o budućnosti zdravstva.

Upravo čovijek iza cijele priče, Ognjen Bagatin, godinama kao glavnu agendu promiče razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, a upravo ovaj događaj vidi kao “idealnu priliku da učimo od najboljih te da epicentar inovacija u zdravstvu iz SAD-a prebacimo u Europu, i to baš u Hrvatsku!

Tim povodom Paul Bradbury s portala Total Croatia News, medijski pokrovitelj i predavač na konferenciji #DayOne razgovarao je s Ognjenom Bagatinom oko organizacije prvog kongresa o iskustvu s pacijentima i inovacijama u Europi, a koji jedan dio intervjua prenosimo.

Cilj EPIC-a je staviti fokus na prvi pristup pacijentu, a glavni cilj je postizanje boljih medicinskih rezultata i njihovo mjerenje

Ognjen Bagatin, Poliklinika Bagatin

Usporedno s promjenama koje je donijelo digitalno doba, ali i pod utjecajem različitih vanjskih i unutarnjih faktora u nekoj zemlji, bitno se mijenjaju koncept i kvaliteta većine zdravstvenih usluga, kao i pacijentov doživljaj ili odgovor na te promjene. Zdravstvena tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju, mobilne aplikacije, računalne algoritme i robotiku, proširuje granice mogućeg, redefinira pacijentovo iskustvo i uvelike olakšava posao zdravstvenim djelatnicima. Istodobno, mijenja se i ono što korisnici, odnosno pacijenti, od zdravstva očekuju.

Cilj EPIC-a je staviti fokus na prvi pristup pacijentu, a glavni cilj je postizanje boljih medicinskih rezultata i njihovo mjerenje. Važno je da sve odluke koje imamo u zdravstvu gledamo pacijentima kroz oči, a to je nešto s čime se svi u zdravstvu slažu i razumiju. Ako usredotočite pažnju na bolesnike i prvi kontakt s njima, donijet ćemo bolje odluke i donijeti vrijednost pacijentima u svim našim zdravstvenim sustavima. S obzirom na to da je digitalna transformacija toliko važna za zdravstvo, željeli smo donijeti sve najbolje inovacije koje poboljšavaju bolničko iskustvo, a time i bolje rezultate za pacijente i dugoročno manje troškove za zdravstvene sustave” istaknuo je Bagatin te dodao kako je Cleveland Clinic pionir upravo u iskustvu s pacijentima i jedni od prvih koji su otvorili ordinaciju za iskustvo pacijenata u svojoj klinici, čak su imenovalii i CXO (Chief Experience Officer).

Ali to nije sve, u Cleveland Clinic promiču da ako želite poboljšati iskustvo pacijenta, prvo morate poboljšati iskustvo medicinskog osoblja. Ne možete imati sjajno iskustvo pacijenta bez sjajnog iskustva s medicinskim osobljem” naglašava Bagatin.

EPIC kongres – Tom Mihaljević

Inovacije i tehnologija igraju ključnu ulogu u razvoju industrije medicinskog turizma, naglašava Bagatin, te dodaje kako iste utječu na način na koji komuniciraju sa svojim pacijentima, prate postupke od poečtka do kraja i na kraju kako stvaraju povjerenje i odnos s pacijentima.

EPIC okuplja neke od najutjecajnijih liječnika, MedTech startupova i zdravstvenih profesionalaca iz Europe i šire, kako bi poboljšali pacijentov doživljaj zdravstvene zaštite u skoroj budućnosti.

“Ovo je mjesto gdje inovacije i tehnologija najviše napreduju, a na EPIC-u ćemo imati priliku čuti o nevjerojatnim inovacijama koje koriste neki svjetski divovi u zdravstvu, ali i o nišnim inovacijama koje bi u budućnosti mogle donijeti znatnu budućnost za same bolesnike i za pacijenta. Radujem se što ću slušati, učiti i umrežavati se sa sjajnim govornicima i zadivljujućim polaznicima iz cijelog svijeta. Ovo ne bi trebao biti kongres koji se održava jednom godišnje, ovo bi trebao biti način života za zdravlje u Europi. Kontinuirano poboljšavanje iskustva s pacijentima u svakom danu u godini, i željeli smo pružiti najbolje od sebe kako bismo u tome pomogli” zaključuje Bagatin.

Za kraj važno je još jednom naglasiti kako je prošle godine na najznačajnijoj konferenciji za zdravstveni i medicinski turizam u Europi – International Medical Travel Journal – IMTJ, Poliklinika Bagatin proglašena najboljom klinikom za estetsku kirurgiju na svijetu, te kako su Poliklinici Bagatin uručene i dvije Temos International akreditacije za izvrsnost u medicinskom turizmu.

Cijeli intervju s Ognjenom Bagatinom pročitajte na portalu Total Croatia News , a više informacija kao i mogućnosti prijave na EPIC saznajte na službenoj web stranici.

#DayOne konferencija / Ognjen Bagatin i Mate Car – Suradnja privatnog i javnog sektora kroz razvoj zdravstvenog turizma

Ognjen Bagatin će također održati predavanje na konferenciji #DayOne te na konkretnom primjeru s Mate Carom, pomoćnikom ministra Ministarstva zdravstva, pokazati kako je suradnja između privatnog i javnog sektora ne samo moguća, nego i imperativ.

Za Earlybird prijave, koje traju do 20. ožujka, cijena ulaznice je 750 kuna, odnosno 40% od ukupne cijene ulaznice. Naime, nakon 20. ožujka cijena ulaznice bit će 1250 kuna.

Broj mjesta je ograničen stoga požurite, osigurajte si mjesto na konferenciji godine za B2B turistički sektor na kojoj ćete čuti kako se pozicionirati na turističkom tržištu, gdje ide hrvatski turizam, doznat ćete konkretne primjere kako razviti dobru turističku priču, čuti primjere dobre prakse, te kako se stvaraju turistički proizvodi izvan Hrvatske. 

SAVE THE DATE / OneDay Or DayOne, 02.04.2020. , Kongresni centar Forum, Zagreb

Naslovna fotografija: Poliklinika Bagatin

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN