unwto itb berlin

Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije za razdoblje 2021. – 2025.

Na 66. sastanku Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koji se održao u Ateni, Hrvatska je izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije za razdoblje 2021. –...

Na 66. sastanku Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koji se održao u Ateni, Hrvatska je izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije za razdoblje 2021. – 2025.

Republika Hrvatska članica je UNWTO-a od 1993. godine i aktivno sudjelujemo u njenom radu kao članica brojnih odbora. Zadatak Izvršnog vijeća je poduzimanje svih potrebnih mjera, u dogovoru s glavnim tajnikom, u razdoblju između dva zasjedanja Glavne skupštine, za provedbu vlastitih odluka i rezolucija Glavne skupštine. Vijeće se sastaje najmanje dva puta godišnje. Osnovna uloga UNWTO-a od njegovih začetaka pa tako i danas, je da služi kao globalni forum za turističku politiku i druga pitanja povezana sa turizmom.

Iznimno smo ponosni što je Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije čime je potvrđena vrijednost Hrvatske ne samo kao destinacije već i kao predvodnika svjetskih trendova u upravljanju i razvoju turizma. Kroz rad u Izvršnom vijeću UNWTO-u nastavit ćemo djelovati na promicanju održivog razvoja turizma, zaštiti i valorizaciji kulturne i prirodne baštine, digitalnoj transformaciji i, prije svega, većoj dodanoj vrijednosti turizma za lokalne zajednice“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac osvrnuvši se na rezultate izbora novih država članica Izvršnog Vijeća.

Na 66. sastanku Komisije za Europu razgovaralo se o važnosti turizma za gospodarski oporavak pri čemu je potrebno stavljati naglasak na održivi razvoj kako bi se osigurao dugoročni uspjeh turizma u svijetu. Razgovaralo se i o trenutnoj situaciji u turističkom sektoru te utjecaju pandemije COVID-19 na budućnost turizma posebice uzimajući u obzir rezultate tijekom prvog tromjesečja 2021. godine.

Naime, prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) dolasci međunarodnih turista smanjili su se za 83% u prvom tromjesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Između siječnja i ožujka 2021. destinacije diljem svijeta dočekale su 180 milijuna manje međunarodnih dolazaka u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Regije Azija i Pacifik nastavili su trpjeti najniže razine aktivnosti s padom međunarodnih dolazaka od 94% tijekom tromjesečnog razdoblja. Europa je zabilježila drugi najveći pad s -83%, slijede Afrika (-81%), Bliski Istok (-78%) i Amerika (-71%).

Podsjećamo, prema podacima iz sustava eVisitor, Hrvatska je od početka godine ostvarila 1,1 milijuna dolazaka i 4,3 milijuna noćenja, odnosno rast od 52 posto u dolascima i 46 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Ministrica Brnjac je tom prilikom predstavila niz aktivnosti koje Hrvatska provodi kako bi se osiguralo što kvalitetnije poslovanje u turizmu te postavili visoki sigurnosni standardi poput projekta Safe stay in Croatia, postavljanja dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranja testova kao i cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku. Osim toga, ministrica je istaknula kako je Hrvatska već krenula s upotrebom EU digitalnih Covid potvrda naglasivši kako je ujednačeni sustav provjere certifikata preduvjet za bržu uspostavu turističkih tokova.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN