Hrvatska turistička zajednica objavila Javni poziv za EDEN

Hrvatska turistička zajednica objavila je Javni poziv za izbor nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“. Cilj navedenog izbora je nagrađivanje i...

Hrvatska turistička zajednica objavila je Javni poziv za izbor nacionalnog pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam“.

Cilj navedenog izbora je nagrađivanje i promicanje netradicionalnih turističkih destinacija koje su razvile svoju turističku ponudu temeljenu na materijalnoj kulturnoj baštini, čime pridonose cjelokupnom i održivom razvoju destinacije i porastu posjećenosti tijekom cijele godine, a posebice u razdoblju izvan glavne sezone. „Kulturni turizam jedan je od segmenata po kojem je Hrvatska, kao turistička destinacija, u svijetu itekako dobro prepoznata. Upravo nas zbog toga izuzetno veseli ovogodišnja tema u sklopu EDEN projekta, koji ujedno predstavlja i priliku za dodatnom promocijom onih destinacija koje imaju velik, ali nedovoljno iskorišten potencijal. Siguran sam da će mnoge destinacije prepoznati svoje kvalitetne resursne osnove iz kulturnog turizma i sudjelovati u projektu“, rekao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, dodavši kako su sve dosadašnje hrvatske EDEN destinacije ostvarile mnoge benefite od sudjelovanja u EDEN projektu.

Projekt EDEN se provodi u suradnji s Europskom komisijom koja definira opće smjernice, uvjete i kriterije, dok europske države, koje su dio EDEN projekta, organiziraju izborni postupak na nacionalnoj razini. U okviru navedenog postupka na nacionalnoj razini se bira do deset destinacija koje ulaze u uži izbor za nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti. U postupku izbora za nacionalnog pobjednika, kandidirane destinacije ocjenjuju se temeljem podataka dostavljenih na propisanom obrascu, druge dostavljene dokumentacije, kao i izvršenog komisijskog očevida u destinaciji. U zadnjem krugu ocjenjivanja, bira se jedna destinacija – nacionalni pobjednik i četiri destinacije finalista.

Pobjednička destinacija na nacionalnoj razini dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti te će, osim na mrežnim stranicama Hrvatske turističke zajednice www.croatia.hr i http://feeds.croatia.hr/en/, biti promovirana i putem službene web stranice Europske komisije (www.edenineurope.eu). Također, svih pet destinacija (pobjednik i četiri destinacije finalista) bit će predstavljene kao primjeri dobre prakse na europskoj razini te biti pozvane da se pridruže europskoj mreži destinacija koje promoviraju održive oblike turizma ističu iz HTZ-a.

Javni poziv je objavljen na stranicama Hrvatske turističke zajednice, a rok za podnošenje kandidatura je 6. travnja 2017.  godine.

Europske destinacije izvrsnosti u Hrvatskoj (EDEN)

Europska komisija je 2006. godine u zemljama članicama EU-a pokrenula pilot-projekt za izbor Europskih destinacija izvrsnosti, a u cilju stvaranja europske mreže najljepših destinacija održivog turizma te promocije novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija. Hrvatska se u projekt uključila od samog početka, a s ulaskom u EU dobila je i pravo na potporu.

Svrha je projekta promicati turistički manje razvijene destinacije pod sloganom „Otkrijte skrivena blaga Europe”, nagraditi održive oblike turizma, ukazati na raznolikosti i kvalitetu te suzbiti sezonalnost turističkih kretanja.

U razdoblju od 2007. do 2015. godine je na temu ruralnog turizma, nematerijalne baštine, zaštićenih područja, turizma uz vode, prenamjene fizičkih lokaliteta, pristupačnog turizma te gastronomije izabrano sedam Europskih destinacija izvrsnosti u Hrvatskoj te 28 destinacija finalista, odnosno ukupno 35 destinacija članica mreže EDEN u Hrvatskoj.

Pobjednička destinacija u nacionalnom izbornom postupku dobiva priznanje na svečanoj dodjeli nagrada, koju organizira Europska komisija te na Danima hrvatskog turizma. Destinacije izvrsnosti iz 27 zemalja sudionica potpisuju Memorandum o razumijevanju, tzv. Deklaraciju o europskoj mreži destinacija izvrsnosti za održivi turizam, a kojom se obvezuju na međusobnu suradnju i razmjenu znanja i informacija o razvoju turizma.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN