HUP: Kreće izrada Odluke o godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca za 2018.

HUP je jučer pozvao svoje članove da pošalju potrebe za stranim radnicima za 2018. godinu s obzirom da se uskoro kreće s pripremama za izradu Odluke o godišnjoj kvoti...

HUP je jučer pozvao svoje članove da pošalju potrebe za stranim radnicima za 2018. godinu s obzirom da se uskoro kreće s pripremama za izradu Odluke o godišnjoj kvoti za zapošljavanje državljana trećih zemalja, u kojem procesu je HUP aktivan sudionik.

Naime, Zakonom o strancima (NN 130/11, 74/13 i 69/17, dalje: Zakon) se regulira boravak i rad stranaca u RH, a člankom 74. stavkom 1. Zakona propisano je kako Vlada RH Odlukom utvrđuje godišnju kvotu za zapošljavanje državljana trećih zemalja najkasnije do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu za produženje već izdanih dozvola i novo zapošljavanje.

Odlukom se utvrđuje godišnja kvotu za zapošljavanje državljana trećih zemalja, što ne uključuje državljane država članica EU. Nadalje, Odluka je predviđena za zapošljavanje državljana trećih zemalja koje imaju nižu stručnu spremu ( NKV i SSS ) dok je za zapošljavanje visokokvalificiranih radnika iz trećih zemalja predviđen institut „EU plave karte“, reguliran u glavi XII. Zakona o strancima te iste nije potrebno prijavljivati u kvotu za zapošljavanje stranaca sukladno ( osim u slučaju premještaja osoba unutar društva– čl. 79.a Zakona).
U 2017. godini izdano 7.026 dozvola
Odlukom o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017. utvrđeno je da ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj iznosi 7.026 dozvola. Od ukupnih kvota za turizam najviše je traženo kvota, njih 60 za masere posebnih vrsta masaža, kuhare nacionalne kuhinje ukupno 4o kvota , 30 za turističke animatore kao i 30 kvota za turističke zastupnike te pet kvota za instruktore ronjenja.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN