HUT dopunio stranicu croatiacovid-19.info, koja sada pokazuje epidemiološko stanje u zemlji po županijama i otocima

Dok i dalje čekamo da se na stranici Re-open.eu, Hrvatska prikazuje po županijama, a ne u dvije regije, Hrvatska udruga turizma ( HUT ) izmjenila je svoju epidemiološku kartu...

Dok i dalje čekamo da se na stranici Re-open.eu, Hrvatska prikazuje po županijama, a ne u dvije regije, Hrvatska udruga turizma ( HUT ) izmjenila je svoju epidemiološku kartu Hrvatske koja dnevno pokazuje stanje upravo po županijama i većim otocima –  croatiacovid19.info

Karta se ažurira s novim podacima svakog dana, a pokazuje na jednom mjestu sve ključne standardizirane pokazatelje kretanja epidemiološkog stanja u zemlji – dnevni broj novo oboljelih, incidenciju na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 i u posljednjih 7 dana, broj aktivnih slučajeva te udio pozitivnih među ukupno testiranima u posljednih sedam dana. Uz to, prikazane su i ključne mjere koje se odnose na ugostiteljstvo, radno vrijeme i ostale važne mjere za turiste, i to na nacionalnoj razini, ali i na razini pojedinih županija. Svi ti podaci se dnevno ažuriraju za svaku županiju, a epidemiološka situacija se posebno prati i na većim otocima. 

Sukladno epidemiološkoj situaciji, županijama i otocima se dodjeljuju boje koje su definirane kriterijima Europskog centra za sprječavanje širenja bolesti – ECDC. Prema tim kriterijima, u ”zelenom” su trenutno Istarska županija i 5 naših otoka – Brač, Cres, Korčula, Lošinj i Vis, koji imaju manje od 25 novo oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana.

Regionalno prikazivanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj je ključno za ispravno komuniciranje epidemiološke situacije u turističkoj sezoni prema našim emitivnim tržištima. Regionalni pristup prema županijama u Hrvatskoj podržava u kontinuitetu Njemačka od prošle sezone, a sada je to prihvatila i Austrija, što je iznimno važno za uspjeh ove sezone. Smatramo da je to najbolji način motivacije lokalnog stanovništva na odgovorno ponašanje, posebno u turističkim županijama kojima je sigurnost preduvjet turističkog prometa. Zahvaljujem na podršci u pripremi ove karte i dostavi svih potrebnih informacija Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Ministarstvu unutarnjih poslova, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Epidemiološka karta će se redovno komunicirati kroz sve službene kanale Hrvatske udruge turizma, kao i kroz kanale najvećih turističkih kompanija, članica HUT-a. Prošle sezone je epidemiološku kartu HUT-a pregledalo 750.000 posjetitelja, od čega 55 posto iz Njemačke, a zatim iz Austrije i Slovenije, te je mnogima dala presudnu informaciju koja ih je potaknula na putovanje u Hrvatsku. 

Koliko god je to odlična vijest, nažalost jedina referenta točka je stranica Re-open-eu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN