Hvarsko vino u službi podizanja kvalitete i razvoja destinacije

Vinski turizam na otoku Hvaru, priča je koja se uspješno razvija i u koju su uključeni brojni vinari, ali i dionici u turizmu

Autor:  HrTurizam.hr

26. travnja 2023.

Vinski turizam na otoku Hvaru, priča je koja se uspješno razvija i u koju su uključeni brojni vinari, ali i dionici u turizmu. Mjesta za daljnji napredak još uvijek ima, ali vino otoka Hvara, već je kroz dosadašnju promidžbu, prepoznatljivo i izvan Hrvatske.

Predsezona je počela, pa je to idealna prilika za dodatno promoviranje autohtonih proizvoda, ponajprije stranim turistima. A kako Hvar gostima ima što ponuditi pokazat će i prva tema "Vino i čokolada" u sklopu događanja "Degustacije hvarskih vina".  "Ako se niste još odlučili gdje provesti produženi vikend, “Vino i čokolada” odlična je pozivnica za posjet Hvaru, otoku duge vinogradarsko-vinarske tradicije koja traje još od antike", poziva Turistička zajednica grada Hvara. 

Tema će sljubiti vino i čokoladu, a posjetitelji će moći uživati u degustaciji hvarskih vina i otočnih čokoladnih delicija: Čokolade Gamulin, Sweets Hvar i Eva Marija Ćurin.

U sklopu događanja održat će se i dvije tematske radionice. "Vino i čokolada - izvorno s Hvara" vodi Marija Vukelić, vinska promotorica koja će sljubiti vina i čokoladu Gamulin te otkriti ljubiteljima vina, okuse i mirise Hvara koji su u njima zarobljeni. "Kušanje hvarskih plavaca" vodit će Ana Mucalo, stručnjakinja za ovu najvažniju dalmatinsku crnu sortu grožđa.

Posljednji dan Vina i čokolade posvećen je upoznavanju Hvara - otoka vina, a program se sastoji od obilaska vinarija i Vinogradarske zbirke u Pitvama. No "Vino i čokolada" samo je početak niza zanimljivih vinskih događanja u sklopu "Degustacije hvarskih vina" koje je osmislila Udruga "Hvarski vinari" u suradnji s Gradom Hvarom, otočnim turističkim zajednicama i partnerima iz destinacije.  

Plakat degustacije hvarskih vina 2

Ivana Krstulović Carić, predsjednice Udruge "Hvarski vinari: Gosti traže domaće i autohtono

"Ovo prvo događanje daje naglasak na predsezonu. Turista ima, a hoteli su počeli raditi, pa na ovaj način želimo predstaviti naša vina, ali i ostale proizvode s Hvara. Tako će se predstaviti naša čokolaterija, slastičarna, proizvođačica maslinovog ulja i sve ćemo to povezati s hvarskim vinom", ističe predsjednice Udruge "Hvarski vinari", Ivana Krstulović Carić.

Udruga trenutno broji 17 vinara s otoka Hvara, a neki od njih izvoze svoja vina van Hrvatske. Jedan je to od razloga što će ovog vikenda Hvar posjetiti i poznata vinska novinarka, Magda Van der Rijst. Ona je otkrila hvarsko vino u Nizozemskoj, a nakon kušanja, odlučila je iz prve ruke doznati više o proizvodnji vina na Hvaru.

Magda je prije tri godine proglašena Vinskom ženom godine u Nizozemskoj, a o vinu piše već više od 25 godina. Njeni članci o Hvaru bit će objavljeni u dva časopisa pa ne sumnjamo kako će hvarska vina postati još prepoznatljivija u Europi, pa i šire.

"Dugo godina turisti su bili uglavnom Europljani i uspjeli smo svojom ponudom zadovoljiti potražnju. Sada se okrećemo i turistima koji dolaze izvan Europe, a sve ih je više. Gosti traže domaće i autohtono, trude se zapamtiti i izgovoriti imena naših vina, a vole otkriti nešto novo na svojim putovanjima... ukratko vole učiti", kaže Carić.

Vinski turizam na Hvaru ne bi bio moguć bez sudjelovanja svih dionika. Turističke zajednice otoka su se involvirale u ovu priču no mjesta za napredak ima.

Vrj01529

Arsenal vina tz hvar 1

"Nedostaje nam više umreženosti. Želja i cilj je stvoriti mrežu svih zainteresiranih za vinski turizam koji će ga i promovirati. Na dobrom smo putu, a jedan korak ka boljoj vidljivosti i prepoznatljivosti je i nedavno otvorena Vinogradarska zbirka Pitve. Ovdje posjetitelji mogu doznati više o povijesti, običajima, proizvodnji vina..., a tu je i kušaona hvarskih vina. Zbirka je zamišljena kao info točka na kojoj će turisti doznati osnovne stvari o hvarskom vinu, a nakon toga će ih se uputiti u daljnje istraživanje otoka Hvara", objašnjava Carić.

Zbirka ili info točka je odličan koncept, jer cilj je na jednom mjestu upoznati goste s hvarskom vinskom pričom s ciljem da ih se motivira da kasnije sami istražuju svaku vinariju i dođu vinarima na kućni prag tj. direktnu prodaju i priču. 

No vratimo se na početak priče i "Degustacije hvarskih vina" koje započinju ovog vikenda. Tijekom cijele sezone na raznim lokacijama u gradu Hvaru, Starom Gradu i Jelsi prezentirat će se hvarska vina.

Podizanje kvalitete destinacije

Fokus grada Hvara nije načelno na podizanju brojeva u dolascima, već podizanje kvalitete u svim segmentima turističke ponude i međunarodnoj promociji Hvara kao vrhunske destinacije, naglašava Iva Belaj Šantić, direktorica Turističke zajednice grada Hvara te dodaje: 

"Tradiciju kvalitetnog turizma kojom se Hvar ponosi i njeguje zadnjih 155 nastavljamo zajedničkom suradnjom svih dionika. Vinari i vinogradarska tradicija su bitna karika ne samo turističke ponude već i tradicijskog i održivog načina života na otoku. Zadnjim vikendom u travnju zapravo započinje niz događanja  kojima ćemo obilježavati 155. godinu organiziranog turizma u Hvaru. Sigurni smo da će vas Hvar osvojiti samo par sati boravka no pozivamo vas da ostanete nekoliko dana i otkrijete jedan od najljepši otoka na svijetu  kako je Hvar i proglasio Conde Nast Traveler. Eno gastronomija, kultura, sport i zabava,uz jedinstvenu prirodu dovoljan su razlog da (i ) ove godine posjetite Hvar."

Osim na Vino i čokoladu domaćini pozivaju goste i na Fjeru sv. Prošpera na kojoj će, u sklopu obilježavanja desete obljetnice upisa Mediteranske prehrane Hvara i Brača na reprezentativnu listu UNESCO-a, vinogradarstvo i hvarska vina biti prezentirana kao neizostavni dio mediteranskig života.

Krajem svibnja u Jelsi će se održati "Wine, Olive & Heritage Festival", u lipnju Sunset wine na hvarskoj Fortici, a krajem kolovoza posjetitelje očekuje tradicionalna Fešta vina u Jelsi.

Za kraj, kako navode iz TZ Hvara, s udrugom Hvarski vinari cilj im je da tijekom sezone imaju barem jednom mjesečno neku vinsku priču u gradu Hvaru, što bi bilo odlično, jer radi o više nego kvalitetnom sadržaju u destinaciji. 

Foto: Vedran Rafael Janjic / Izvor: Turistička zajednica grada Hvara

Autor:  HrTurizam.hr

26. travnja 2023.