HŽ: Akcijske cijene karata prema Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Puli

Hrvatske željeznice Putnički prijevoz ( HŽPP ) objavile su akcijske cijene za putovanja na izravnim relacijama od Zagreb prema obali. Cijene se odnose na jednosmjerna putovanja na izravnim relacijama u 1. i...

Hrvatske željeznice Putnički prijevoz ( HŽPP ) objavile su akcijske cijene za putovanja na izravnim relacijama od Zagreb prema obali.

Cijene se odnose na jednosmjerna putovanja na izravnim relacijama u 1. i 2. razredu putničkih, brzih i IC-vlakova za koja se karte kupuju na blagajnama i u vlaku. Također, kako navode u HŽ-u, cijene karata koje se kupuju putem internetske prodaje i aplikacije za pametne telefone dodatno su snižene, a karte za vlak od mogu se kupiti i na kioscima Tiska.

  • Zagreb GK – Rijeka / Rijeka – Zagreb GK                 65 kn
  • Zagreb GK – Zadar / Zadar – Zagreb GK               100 kn
  • Zagreb GK – Šibenik / Šibenik – Zagreb GK          100 kn
  • Zagreb GK – Split / Split – Zagreb GK                    110 kn
  • Zagreb GK – Pula / Pula – Zagreb GK                       80 kn

Ponuda vrijedi do 30. lipnja 2021. godine, a vraćanje djelomično ili potpuno neiskorištenih karata nije moguće.

2021. je Europska godina željeznice

Inicijativa Europske komisije (EK) ističe prednosti željeznice kao održivog, pametnog i sigurnog prijevoznog sredstva. Tijekom 2021. različite aktivnosti dovest će željeznicu u središte pozornosti na cijelom kontinentu, potaknuti građane i poduzeća na korištenje željezničkog prijevoza te pridonijeti cilju Europskog zelenog plana prema kojemu bi EU do 2050. trebala postati klimatski neutralna.

Jedan od ključnih elemenata Plana je uvođenje čišćih i zdravijih prijevoznih sredstava s obzirom da je  prometni sektor trenutačno odgovoran za oko 25 % emisija stakleničkih plinova u EU. Europskim zelenim planom traži se 90 %-tno smanjenje prometnih emisija do 2050. godine.

Kako bi ostvarila taj cilj i osigurala da promet i dalje ima svoju ulogu tijekom tranzicije ka čistom, digitalnom i inovativnom gospodarstvu EU-a, EK je u prosincu 2020. usvojila Strategiju održive i pametne mobilnosti. Njome se ucrtava put k održivijoj, pametnijoj i otpornijoj mobilnosti, a uključuje i prekretnice prema kojima bi se do 2050. trebao udvostručiti željeznički teretni prijevoz i utrostručiti željezničke veze vlakovima velikih brzina do 2050. godine. Tijekom 2021. EK će predstaviti akcijski plan za jačanje željezničkoga putničkog prijevoza koji u skladu sa Strategijom predviđa mjere za poboljšanje kapaciteta i pojednostavljenje sustava za prodaju karata za različite oblike prijevoza kako bi se dodatno povećala atraktivnost željeznice.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN