Inspekcije diljem Jadrana utvrdile brojna kršenja propisa

Izvješće o obavljenim koordiniranim nadzorima inspekcija Državnog inspektorata utvrdili su brojna kršenja propisa – od nezadovoljavanja minimalnih uvjeta u kuhinjama i zahodima, preko zaposlenih bez sanitarnih knjižica, neprovođenja sustava...

Izvješće o obavljenim koordiniranim nadzorima inspekcija Državnog inspektorata utvrdili su brojna kršenja propisa – od nezadovoljavanja minimalnih uvjeta u kuhinjama i zahodima, preko zaposlenih bez sanitarnih knjižica, neprovođenja sustava samokontrole hrane, zapljene mesa bez porijekla, do neprijavljivanja radnika za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, prenosi Večernji list.

Nekim prekršiteljima su kazne naplaćene odmah, a neki su dobili prekršajne prijave i otužne prijedloge. Bilo je slučajeva u kojem su se zapečatili apartmani i zatvorili ugostiteljski objekti, a onima koji su imali manje propuste naloženo je da ih isprave. Propisi su se kršili posvuda – od Visa, preko Hvara, Brača, Paga, Splita, Vira, Kornata, Poreča, Umaga, Raba do Dugog otoka.

Na Hvaru od 08. do 10.kolovoza u 145 inspekcijskih nadzora utvrđeno je 128 povreda propisa. Na Braču je od 25. do 27.srpnja u 38 sanitarnih nadzora utvrđeno 41 nepravilnost, dok je na Dugom otoku u 122 nadzora utvrđeno 115 povreda propisa

Također, uništeno je i 75 kilograma proizvoda životinjskog porijekla bez deklaracije, kao i onih nepoznatog porijekla. Sanitarna inspekcija je zabilježila prekršaje koji se odnose na djelovanje radnika bez sanitarnih knjižica i položenog tečaja higijenskog minimuma, neprovođenja sustava samokontrole hrane, hrane bez deklaracije te nezadovoljavajućih sanitarno-tehničkih uvjeta u ugostiteljskim objektima.

Inspekcija u nautičkom turizmu u 54 nadzora plovnih objekata nautičkog turizma sanitarni inspektori našli su 75 nedostataka.

U dvodnevnim nadzorima na Kornatima, Pagu i Rabu utvrđeni su brojni prekršaji, naplaćene kazne na mjestu te provedene mjere zabrane rada. Na Viru je u 149 nadzora iznajmljivača bilo 77 nepravilnosti, izrečeno 45 prekršajnih mjera te zapečaćeno pet apartmana.

Provedene inspekcije 20. srpnja u Umagu u dva slučaja su privremeno zabranile obavljanje djelatnosti, jedan objekt pečatirali, a kod drugog utvrdili rad na crno. U 136 koordiniranih nadzora na Visu utvrđeno je 135 povreda propisa u kojim je, između ostalog, uništeno 55 kilograma proizvoda životinjskog podrijetla te je naplaćeno 68 kazni na mjestu.

Izvor / foto: Večernji list

Povezane vijesti: