Istraživanje Booking.com-a o održivosti: Putnici žele podržati lokalne zajednice, kulturu i baštinu na svom sljedećem putovanju

Iako nas je pandemija prisilila da provedemo malo više vremena kod kuće nego prije, pobudila je i snažniji osjećaj povezanosti s ljudima u našoj zajednici. Nemogućnost putovanja putnicima je...

Iako nas je pandemija prisilila da provedemo malo više vremena kod kuće nego prije, pobudila je i snažniji osjećaj povezanosti s ljudima u našoj zajednici. Nemogućnost putovanja putnicima je dala priliku da razmisle o tome što im najviše nedostaje oko putovanja u inozemstvo i o ključnoj ulozi koju lokalna kultura ima za njihovo sveukupno iskustvo na godišnjem odmoru. 

Godišnje istraživanje Booking.com-a o održivosti otkriva koliko putnika želi bolje razumjeti kulturu odredišta koje posjećuju i pomoći lokalnim zajednicama da se oporave.

Podržite zajednice, kulturu i baštinu na svom sljedećem putovanju

Pa tako 73% putnika navodi kako su odlučili steći istinska iskustva koja odražavaju lokalnu kulturu na svom sljedećem putovanju, bilo to objedovanjem u autentičnom restoranu ili sudjelovanjem na radionici koju organizira lokalna zajednica. Autentična iskustva posebno su važna za putnike iz Tajlanda (85%), Vijetnama (84%) i Hrvatske (82%). 

Štoviše, 61% ispitanika otkrilo je kako ih je pandemija koronavirusa potaknula da u budućnosti putuju na održiviji način. A to za 84% putnika znači da je veće razumijevanje kulture i očuvanje kulturnog naslijeđa postalo važan dio njihova razmišljanja o održivim putovanjima.

Perspektiva u kojoj su ljudi na prvom mjestu nešto je na što putnici žele potrošiti novac tijekom svog putovanja.

Tako 68% globalnih putnika otkriva kako žele da se novac koji potroše tijekom putovanja vrati lokalnoj zajednici. Njih 76% kaže kako će ići na aktivnosti / razgledavati znamenitosti kako bi osigurali da se njihov ekonomski učinak podjednako raspodijeli na svim razinama lokalne zajednice, bilo da se radi o kupovanju u malim neovisnim trgovinama ili uživanju u autentičnim iskustvima koja odražavaju lokalnu kulturu.

To je dobar pokazatelj da će putnici, kada opet bude sigurno putovati, razmišljati o tome kako njihova putovanja mogu imati dugoročniji, obnavljajući utjecaj koji će pozitivno djelovati na lokalne zajednice, smatraju iz Booking.com-a.

U okviru budućnosti u kojoj smo sve svjesniji važnosti ostavljanja pozitivnog utjecaja na mjesta koja posjećujemo jasno je da će sve više putnika težiti tome da bolje iskuse kulturu odredišta u kojima provode vrijeme, a time će se i pomoći oporavku lokalnih zajednica i osigurati da ponovno budu uspješne.

Ovo neovisno istraživanje proveo je Booking.com na uzorku od 29.349 ispitanika s 30 različitih tržišta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN