Iznajmljivači u prioritetnoj skupini za cijepljenje? Naravno. Ispunite anketu

Turistički sektor očekuje prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika, pošto su oni u direktnom kontaktu s gostima, a što bi bio i jak marketinški adut prema stranima tržištima. Ministarstvo turizma je...

Turistički sektor očekuje prioritetno cijepljenje turističkih djelatnika, pošto su oni u direktnom kontaktu s gostima, a što bi bio i jak marketinški adut prema stranima tržištima.

Ministarstvo turizma je krajem siječnja uputilo apel Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da djelatnici u turizmu budu na listi prioriteta za cijepljenje. Prema zadnjim informacijama turistički djelatnici će se cijepiti u trećoj skupini, kada počinje cijepljenje opće populacije. Prema trenutnom tempu cijepljenja, očekuje se kako će turistički djelatnici biti na redu sredinom svibnja, za što se prema procjenama iz Ministarstva radi o 50.000 do 60.000 doza cjepiva za turističke djelatnike.

Još početkom godine Hrvatska udruga turizma ( HUT ) provela je anketu među zaposlenicima domaćih hotelskih kompanija o njihovom interesu za cijepljenje protiv Covida-19. Rezultati ankete pokazali su općenito vrlo visoki interes zaposlenika. Za cijepljenje je zainteresirano njih oko 25.000, što čini udio oko 70 posto ukupnog broja stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja. 

/ / / Oko 70 posto hotelskih turističkih djelatnika se želi cijepiti protiv koronavirusa

Među iznajmljivačima se otvorilo pitanje jesu li iznajmljivači u prioritetnoj skupini za cijepljenje, o čemu se u zadnjih tjedana puno govori. Naravno da jesu. Na stranicama Hrvatske gospodarske komore ( HGK ) možete ispuniti i upitnik o interesu za cijepljenje djelatnika u turizmu. Iako je anketa ista dosta loše napravljena, svakako je ispunite. Naravno, smisao ankete je samo za iskazivanje interesa za cijepljenje.

Biti će dvije prioritetne skupine. Prva su turistički djelatnici koji su u svakodnevnom neposrednom kontaktu s njima, a u drugoj su zaposlenici koji spadaju u “administrativno” osoblje tj. koje nisu u dnevnom kontaktu s operativnim osobljem prioriteta 1 i gostima.

Safe Stay in Croatia

Svakako bi svaki iznajmljivač kao i svi koji rade u turizmu, trebali preuzeti sigurnosnu oznaku Safe Stay in Croatia. Percepcija sigurnosti i komunikacija kao što znamo igrati će ključnu ulogu ove sezone.

/ / / / / / Safe Stay in Croatia oznaku preuzelo 10.000 turističkih subjekata. Uskoro kreću i prve provjere

U cijeloj priči najvažnije je da osiguramo logistiku i infrastrukturu na terenu.

Potrebno je osigurati dodatne punktove za testiranje po cijelom Jadranu ( znamo koliko turista dolazi u svaku destinaciju ), osigurati testiranje i u zračnim lukama, te moramo ojačati zdravstvene timove da mogu podnijeti veliki pritisak tj. veliki broj zahtjeva za testiranjem na dnevnoj bazi. Kao i naravno da rezultati testiranja budu gotovi što prije. 

Također, važno je standardizirati cijenu testiranja da bude ista u cijeloj Hrvatskoj, kao i osigurati što manju cijenu, dapače, razmišljati i da subvencioniramo testiranje, kako bi turistima koji ostvaruju noćenje testiranje bilo besplatno. Zadnje, a isto tako element koji će igrati ključnu ulogu je da se turistički djelatnici cijepe. 

Naravno prvi i glavni preduvjet za uspjeh sezone bit će jasno povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj, kao i na emitivnim tržištima.

PRILOG: NACIONALNI STOŽER U PRIPREMI SEZONE TRAŽI VEĆU ODGOVORNOST ŽUPANIJSKIH STOŽERA. LOGISTIKA I INFRASTRUKTURA NA TERENU JE KLJUČNA, A ZA TO NAM TREBA SINERGIJA

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN