Jasenka Kranjčević,IZTZG: Kako će se pandemija COVID-19 odraziti na zdravstvenu sigurnost u sektoru turizma

„Turizam i zdravstvena sigurnost“ naziv je novog stručnog rada iz Instituta za turizam, ovaj put autorice dr.sc. Jasenke Kranjčević u kojem se osvrnula na temu kako će se pandemija...

Turizam i zdravstvena sigurnost“ naziv je novog stručnog rada iz Instituta za turizam, ovaj put autorice dr.sc. Jasenke Kranjčević u kojem se osvrnula na temu kako će se pandemija COVID-19 odraziti na zdravstvenu sigurnost u sektoru turizma. 

Poznato je da turizam ima interdisciplinarnu dimenziju, a ovisno o njegovom prostornom obuhvatu i intenzitetu, do sada se ona više ili manje pratila kroz njegov utjecaj i povezanost s ekonomijom, pravom, prometom, okolišem, prostornim planiranjem, arhitekturom i dr. , ističe u uvodu rada dr.sc. Jasenka Kranjčević. te dodaje kako sada sada, kada je turizam pogođen pandemijom, vidljiva je njegova možda zanemarena dimenzija, a to je zdravstvena sigurnost turizma, ali na drugačiji način.

Poznato je da zdravstvena sigurnost turizma značajno ovisi o pridržavanju zdravstvenih propisa, zdravstvenih prilika, ali i organizaciji nacionalnog, regionalnog i lokalnog javno zdravstvenog sustava. Upravo ova zadnja činjenica pokazala je da tamo gdje postoji kvalitetno organiziran javno zdravstveni sustav na humanim načelima da se pandemija koliko toliko držala pod kontrolom te nije i da nije značajno utjecala na opstojnog zdravstvenog sustava.

Stoga je možda sada vrijeme za preispitivanje postojećih načela i postavki održivog razvoja turizma, njegove interdisciplinarnosti, a time i zdravstvene sigurnosti turizma na svim razinama.

Bez obzira kako će se osmišljavati oporavak turističkog gospodarstva nakon pandemije, nesumnjivo je da će zdravstvena sigurnost u turizmu dobiti novu dimenziju i to kroz uspostavu novih odnosa s ekonomijom, pravom, prometom, prostornim-planiranjem, arhitekturom, prihvatnim kapacitetom, zdravstvom, poljoprivredom, kulturom, sportom i dr. Pri tome se podrazumijeva da nije važna samo zdravstvena sigurnost turizma, već i zdravstvena sigurnost domaćeg stanovništva.

Turizam će sve više biti povezan s osiguranjem zdravstvene sigurnosti2 i praćenjem javno zdravstvenog sustava gdje se odvija turizam. Navedeno znači da će u novim odnosima pitanje zdravstvene sigurnosti postati važan segment u pripremi putovanja, odabiru destinacije, ali i pružanju usluga u turizmu, smatra Kranjčević.

Ukoliko se u dogledno vrijeme ne nađe cjepivo, u svim prostorima gdje se odvija turizam, potrebno je osigurati strožu socijalnu distancu i higijenu (ugostiteljski prostori, plaže, javni bazeni, zgrade za sport, zgrade za kulturu, suvenirnice, trgovine i dr). U tom slučaju bit će potrebno mijenjati / dopunjavati pravilnike, preporuke, planove i studije o mogućim prihvatnim kapacitetima ukojima se regulira max broj turista na pr. za plaže, hotele, bazene i dr. 

Također, Kranjčević naglašava kako s obzirom na mobilnost turista i želje za mijenjanjem destinacije postavlja se pitanje prava na kretanje i praćenje kretanja.

Pandemija je pokazala kako zdravstvena sigurnost u turizmu (turista, dionika u turizmu i domicilnog stanovništva) možda nije bila dovoljno isticana, ali sada se pokazala vrlo važnom te da ju je potrebno uzeti u obzir prilikom planiranju i praćenja održivog razvoja turizma. Stoga je možda vrijeme da se na globalnoj razini uspostave novi odnosi, između ostalog, za praćenje održivog razvoja turizma. 

Možda će medicinski, zdravstveni, dentalni turizam i dr. vrste i oblici turizma dobiti novo značenje i biti jače povezani sa zdravstvenom sigurnošću i zdravstvenim sustavom, ističe Kranjčević te naglašava kako će jak nacionalni pa tako i regionalni zdravstveni sustav, kao i sposobnost na brzi i kvalitetnu reakciju, svakako imati jako vezu i s turizmom u kontekstu osjećaja sigurnosti neke destinacije.

Poznato je da se povjerenje između turističke ponude i potražnje dugo gradi, a može se zbog izvanrednih situacija vrlo lako izgubiti, što je možda i najveći problem.

Za kraj ističe kako se pretpostavlja da će i osjećaj zdravstvene sigurnosti u turizmu, postati jedan od važnih dojmova i izazova za destinaciju, ali i svedionike u turizmu kao i lokalno stanovništvo. Stoga će za turizam možda biti sve više važna percepcija o kvalitetnoj zdravstvenoj sigurnosti i uslugama pa će i u tom smislu biti potrebno proširiti istraživanja.

U turističkoj promociji Hrvatske ona bi u ovim prilikama, između ostalog, trebala naglašavati i isticati tradiciju i rezultate javnozdravstvenog sustava, zaključuje Kranjčević.

Cijeli stručni rad dr.sc. Jasenke Kranjčević pročitajte u prilogu:

PRILOG: dr.sc. Jasenke Kranjčević: Turizam i zdravstvena sigurnost

Naslovna fotografija: Porapak Apichodilok/ Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN