Jedino obeštećenje poduzetnika s velikim padom prometa može spasiti gospodarstvo

Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale Vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera za obeštećenje poduzetnika kojima...

Udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca i Nacionalna udruga ugostitelja su, nakon uvođenja novih epidemioloških mjera, pozvale Vladu Republike Hrvatske na donošenje hitnih kompenzacijskih mjera za obeštećenje poduzetnika kojima je onemogućeno poslovanje. Na sastanku predstavnika poduzetnika s Vladom iznijeli su prijedloge za koje smatraju kako će omogućiti poduzetnicima opstanak u ovom teškom razdoblju. Ističu kako je strožim mjerama mnogim poduzetnicima onemogućen i zabranjen rad, a nakon pola godine borbe s krizom, mnogi od njih naprosto nemaju sredstava za nastavak poslovanja. Upozorili su i na činjenicu kako će vjerojatno više od 100.000 radnika ostati bez posla, a mnoge će tvrtke i obrti zatvoriti svoja vrata.

Glavni zahtjev je da Vlada RH obešteti sve one tvrtke koje su zatvorene ili nisu formalno zatvorene, ali imaju pad prometa veći od 50% u iznosu do 80% prošlogodišnjeg prometa.

Povremeni prijevoz putnika i putničke agencije primjerice, nikada nisu službeno bile zatvorene, a imaju pad prometa preko 90%. Više puta smo naglasili, ističu predstavnici poduzetnika, poslodavaca i ugostitelja, kako su navedena obeštećenja napravile mnoge europske zemlje kao što su Njemačka i Austrija, koje su izašle u susret poduzetnicima. Apeliraju da se i Hrvatska povede za tim primjerima. Osim toga, smatraju kako je nužno pronaći model po kojemu će se naći rješenje za sve one poduzetnike i obrtnike kojima je promet pao od 35 do 40%.

Ovu priliku koristimo kako bismo istaknuli da su novim epidemiološkim mjerama zatvorene i igraonice, fitness centri, event industrija, noćni klubovi, automat klubovi, ali i sav privatni smještaj (osim hotela i kampova). Na njih sve je također potrebno misliti, kao i na sve ostale povezane djelatnosti.

Poduzetnici koji su ove godine otvorili svoje tvrtke ne mogu prikazati pad prometa u usporedbi s prošlom godinom te je svakako i za njih nužno pronaći rješenje.

Poziv na smanjenje PDV-a

Nadalje, uputili su poziv hrvatskoj Vladi da hitno smanji PDV na 13% za ugostiteljstvo i ostale pogođene uslužne djelatnosti. PDV je smanjila većina zemalja Europske unije, a od Republike Hrvatske očekuju isto. Također, traži se brzi pristup kreditnim linijama HAMAG-a, te nastavak otpisa poreznih i drugih davanja. Smatraju i kako je potrebno pronaći rješenja za moratorije te kamate na leasinge.

“Svi mi poduzetnici i obrtnici sada očekujemo od Vlade Republike Hrvatske da napokon krene u sistemske reforme, smanjivanje PDV-a, ukidanje većine nameta, uz deregulaciju i digitalizaciju sustava. Sad je pravo vrijeme, rekao bih sad ili nikad, da uz adekvatne kratkoročne mjere za sve ugrožene tvrtke, kako one zatvorene, tako i one sa velikim padom, uhvatimo malo zraka. Postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta su u cijelosti nedovoljne”– rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

“Dva modela koja smo iznijeli na sastanku racionalna su rješenja koja pokazuju da se i poslovna zajednica, usprkos krizi, ponaša razumno i planira unaprijed kako amortizirati negativne efekte pandemije. Voljeli bismo da je Vlada RH paralelno uz zatvaranje poduzeća promišljala i o kompenzacijskim mjerama jer je za većinu poduzetnika, na što je HUP nebrojeno puta upozoravao, lockdown ekvivalent najcrnjem scenariju i bez adekvatnih protumjera, ugrožava brojna radna mjesta te je realna prijetnja stvaranju šire društvene krize”izjavio je dr.sc. Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

“Kao što smo već naglasili, predsjednik Vlade i ministri ponavljaju kako sredstava ima. Ovim putem ih molimo da ih usmjere na dugoročni spas gospodarstva i desetaka tisuća radnih mjesta. Iščekujemo početak novog tjedna i nadamo se kako će Vlada ponuditi konkretna rješenja” – na kraju poručuju iz Udruge Glas poduzetnika, Hrvatske udruge poslodavaca i Nacionalne udruge ugostitelja.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN