Josip Mikulić: Turistička sezona se zahuktala. Korona pandemija je pokazala koliko je turistička potražnja žilava

Turistička sezona se zahuktala! U zadnjih 10 dana smo dosegnuli 89% noćenja rekordne 2019. godine, i 127% 2020. godine! Prisjetimo se, u ovo doba prošle godine su se mnogi...

Turistička sezona se zahuktala! U zadnjih 10 dana smo dosegnuli 89% noćenja rekordne 2019. godine, i 127% 2020. godine! Prisjetimo se, u ovo doba prošle godine su se mnogi čudili kako se situacija naglo vratila na staro. 

A od 1.7. do danas smo ostvarili čak 103% (!) noćenja koliko smo ih ostvarili u cijelom prvom polugodištu rekordne 2019. godine (1.1.-1.7.2019.)!

Ovaj podatak pokazuje koliko je naš turizam ekstremno sezonalan (vidi grafikon), i kako je zbog toga imalo smisla “preskočiti” dio predsezone da bi se minimizirao epidemiološki rizik, sve dok se potražnja ljetnih praznika ne razmaše.

Isto tako, kao i ranije krize, Korona pandemija je pokazala koliko je turistička potražnja žilava i kako se ona jako brzo vraća na stare razine. Pogotovo u Hrvatskoj koja uživa idealan geoprometni položaj u odnosu na važna svjetska emitivna tržišta, u kombinaciji sa jako dobrom ponudom proizvoda „sunca-i-mora“, tj. proizvoda koji se ljeti najviše traži.

Čim percepcija opasnosti krene opadati, ljudima samo treba dati mogućnost da putuju, i oni će putovati. Daleke destinacije će se u nesigurnim vremenima ipak duže oporavljati, sve dok god postoje bliži i prometno dostupniji “supstituti”.

Još prije dva, tri mjeseca, mnogi su govorili da je naša sezona pod velikim upitnikom. Danas vidimo da “rasturamo”, i prema fizičkim i financijskim pokazateljima! Na nama je najviše da tako i ostane.

Autor: izv. prof. dr. sc. Josip Mikulić, pročelnik Katedre za turizam na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN