Koordinacija ugostitelja Hrvatske predala Vladi zahtjeve o poreznom rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu

Koordinacija ugostitelja Hrvatske danas je Vladi predala dva seta zahtjeva u kojima zahtijeva porezno rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu. Prvi set zahtjeva odnosi se na snižavanje PDV-a na pripremu hrane...

Koordinacija ugostitelja Hrvatske danas je Vladi predala dva seta zahtjeva u kojima zahtijeva porezno rasterećenje poslovanja u ugostiteljstvu.

Prvi set zahtjeva odnosi se na snižavanje PDV-a na pripremu hrane s 25 na 13 posto, ukidanje Poreza na potrošnju te da se na druge načine porezno rastereti poslovanje ugostitelje.

U drugom setu zahtijeva ugostitelji od Vlade traže prilagođavanje radnog prava i Zakona o radu potrebama tržišta rada i to između ostalog uvođenjem vrijednosnih kupona za obavljanje povremenih poslova u turizmu i ugostiteljstvu po uzoru na postojeće vrijednosne kupone za obavljanje sezonskih poslova u poljoprivredi.

“Poslujemo na rubu profitabilnosti. Bilance su negativne. Prostora za investicije, podizanje kvalitete izadržavanja radnog kadra nema. Ne možemo gostu – ni domaćem ni stranom, pružiti iskustvo kakvo zaslužuje. Radi toga ne možemo ni pribavljati kvalitetne domaće namirnice, svakako ne koliko bismo htjeli. Radi tuđih nepravednih odluka, poslovanje nam je noćna mora. Po podacima Fine, nešto više od 120 tisuća poduzetnika lani je imalo 882.884 zaposlena, riječ je oko 680 milijardi kuna prometa, a 22milijarde kuna dobiti (odnosno 3 %). Jasno je da novac nije kod nas1. Isto tako nepobitna je činjenicada ukoliko je nečiji ugostiteljski objekt vrijedio 2 milijuna kuna, sada ne vrijedi niti trećinu toga zbog prevelikog poreznog opterećenja i nedostatka radne snage” ističu iz Koordinacijae ugostitelja Hrvatske koja čine Nezavisna udruga ugostitelja, Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije, Udruga ugostitelja Dubrovnik i Udruga za ugostiteljstvo i turizam Međimurja.

Izvor: KOORDINACIJA UGOSTITELJA HRVATSKE

Ugostitelji su i ovaj puta naglasili kako im je cilj prije svega povećanje plaća radnika za što uz sadašnju visinu poreza i uvjete poslovanja u Hrvatskoj jednostavno nema prostora.

Zbog visokog poreznog opterećenja hrvatsko ugostiteljstvo bori se za opstanak. Tražimo hitne mjere koje će spriječiti daljnji egzodus hrvatske radne snage u zapadne zemlje i propast velikog broja ugostitelja te zaustaviti nemjerljivu štetu hrvatskom turizmu. Hrvatska ima apsolutno najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših stopa u Europskoj uniji. Takvo stanje za nas je postalo neodrživo“ izjavio Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Naša traženja su utemeljena na razvojnim načelima Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. te otvaraju prostor za efektivno podizanje plaća zaposlenika, poboljšanja uvjeta rada, nabavu namirnica i proizvoda od domaćih poljoprivrednih gospodarstava, pivara i vinara te generiranje domaće potrošnje. Bez usvajanja naših zahtijeva nastavit će se egzodus hrvatske radne snage u zemlje s manjim porezima i boljim uvjetima za poslovanje“, izjavio je predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

Također, na kraju iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske pozivaju svoje kolege iz cijele Hrvatske na jasno isticanje poreznog opterećenja, neto cijena usluga i preporuke za ostavljanje tipa / bakše unutar svih ugostiteljskih objekata.

I to na način da cijene usluge u cjeniku/meniju istaknuti u neto iznosu, a bruto iznos sitnijim fontom istaknuti odmah ispod neto iznosa.
Također da ukoliko postoji mogućnost, na računu neto cijene istaknuti povećanim fontom Drugo, da se na dnu cjenika/menija i računa istaknute preporuka o ostavljanju tipa/ bakšiša u iznosu od 10% ukupnog iznosa računa ukoliko gost želi izraziti zadovoljstvo primljenom uslugom.

Foto: Pixabay.com

Povezane vijesti: