Korona prepolovila prodaju vina, oporavak će ovisiti o ljetnoj sezoni

Vinari su kao i cjelokupno gospodarstvo doživjeli velike gubitke zbog pandemije. Vino je u bačvama, a nema prodaje. Upravo o ljetnoj turističkoj sezoni ovisit će oporavak vinara. „Prodaja vina...

Vinari su kao i cjelokupno gospodarstvo doživjeli velike gubitke zbog pandemije. Vino je u bačvama, a nema prodaje. Upravo o ljetnoj turističkoj sezoni ovisit će oporavak vinara.

Prodaja vina u Hrvatskoj se u 2020. godini praktički prepolovila, što je posljedica pada turističke potrošnje i blokade HoReCa kanala kroz koji naši vinari plasiraju gotovo 70 proizvodnje. Zato moramo biti svjesni da će oporavak ovog sektora značajno ovisiti i o oporavku turizma“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević u Poreču u sklopu 27. Vinistre.

Čestitao je svim pobjednicima ovogodišnjeg natjecanja „Svijet malvazije“ i svima koji su dobili oznaku Istarska kvaliteta pa naglasio kako je ključnu ulogu u stabilizaciji vinskog sektora u prošloj godini odigrao nacionalni program pomoći kojim je država sa 56 milijuna kuna, kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje, uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu.  

/ / / PROGLAŠENI ŠAMPIONI VINISTRINOG OCJENJIVANJA: NA OVOGODIŠNJE OCJENJIVANJE PRISTIGLO 435 UZORAKA VINA I JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA

Izborili smo se da pomoć sektoru vina od 20 milijuna kuna ide i u ovoj godini, međutim, trebamo biti oprezni oko krizne destilacije i njezina utjecaja na cijenu vina u maloprodaji, ali i na povećanje uvoza koji je u prošloj godini rastao za 7 posto. S druge strane u prošloj godini izvoz nam je u odnosu na 2019. pao za preko 20 posto i taj trend se nastavlja i prvom kvartalu ove godine. Jedino što ohrabruje jest činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije, vrhunskih vina i pjenušaca. Samo za ilustraciju, izvoz pjenušaca porastao je za 58 posto  i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, kao što ide i Istarsko, u smjeru visoke kvalitete“, poručio je Kovačević. 

Hrvatska bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit u razmjeni vina, ali traži svoje mjesto na globalnim vinskim kartama kroz kvalitetu i bogatstvo autohtonih sorti.

/ / / KONZISTENCIJA KAO FORMULA USPJEHA BRENDIRANJA ISTRE

Kako bi se snažnije brendirali kao vinska zemlja, moramo više izdvajati za marketing i vinarstvo općenito jer bez toga nema ozbiljnijeg tržišnog pozicioniranja. Stoga će HGK pod zajedničkim brandom Vina Croatia, Vina Mosaica još snažnije, vlastitim sredstvima i sredstvima vinske omotnice EU fondova, raditi na međunarodnoj promociji domaćih vina. 

Nastavak mjera pomoći sektoru vinarstva

Ministarstvo poljoprivrede, 18. lipnja 2021. godine objavilo je Javni poziv na provedbu mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Cilj mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima je osloboditi kapacitete prijema nove berbe grožđa, proizvodnje i skladištenja vina na način da se proizvođaču dodjeli potpora ako vino preda na destilaciju, na razini veleprodajne cijene vina. Potpore za krizno skladištenje vina za cilj imaju potaknuti proizvođače vina da određene količine vina zadrže u skladištu i ne stavljaju ga na tržište, čime se uravnotežuje ponuda i potražnja u ovim okolnostima.

Riječ je o nastavku kriznih mjera pomoći sektoru vinarstva koje su se pokazale efikasnima u prošloj godini, za mjeru Destilacija vina u kriznim slučajevima je iskorišteno 100 % od ukupno raspoloživih sredstava, dok je u mjeri Potpora za krizno skladištenje vina iskorištenje bilo 88 %, a iskorištenje Vinske omotnice za 2020. godinu gotovo 94 %.

Rok za podnošenje prijava na mjere traje od 19.6.2021. do 28.6.2021. godine. Više informacija o javnom pozivu nalazi se na poveznici.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN