Kreću nova TOMAS istraživanja: Tomas Ljeto i Nautika

U 2017. godini Institut za turizam ponovno provodi istraživanja stavova i potrošnje turista u Hrvatskoj, po deseti put provodi se istraživanje TOMAS Ljeto (zadnje istraživanje provedeno je 2014.), a...
U 2017. godini Institut za turizam ponovno provodi istraživanja stavova i potrošnje turista u Hrvatskoj, po deseti put provodi se istraživanje TOMAS Ljeto (zadnje istraživanje provedeno je 2014.), a po peti put istraživanje TOMAS Nautika Jahting (zadnje istraživanje provedeno je 2012.). TOMAS istraživanja izrazito su važna za shvačanje trenutnog stanja cijelog turističkog proizvoda, profila i ponašanja turista kao i ono najvažnije turističke potrošnje.
Istraživanje TOMAS Ljeto 2017. se provodi od lipnja do listopada, u svim primorskim županijama, u više od 70 mjesta na obali i otocima, u hotelima, kampovima i privatnom smještaju, na uzorku od oko 5.000 ispitanika, domaćih i stranih gostiju. Istraživanjem se prikupljaju informacije o sociodemografiji naših gostiju, obilježjima njihovog boravka i putovanja u Hrvatskoj, te potrošnji i zadovoljstvu s 34 elementa ponude.“Vjerujemo da ćemo, kao i do sada, ovim istraživanjima omogućiti dobivanje bogate informativne slike o našim gostima kako bi svi oni koji kreiraju turističke proizvode i promoviraju ih, kao i nositelji turističke politike, mogli donijeti odluke o potrebi inovacija ili promjena vezanih uz obilježja i preferencije turističkog tržišta. Zahvaljujemo Ministarstvu turizma RH, Hrvatskoj turističkoj zajednici i svim turističkim zajednicama koje financiraju ovo istraživanje. Zahvaljujemo na pomoći i suradnji i djelatnicima svih hotela, kampova, marina, lučkih uprava te vlasnicima privatnog smještaja u kojima će se provesti ovogodišnja istraživanja TOMAS.” ističu iz Instituta za turizam.
S druge strane od srpnja do listopada provdi se istraživanje TOMAS Nautika Jahting 2017. – Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj, u 28 marina i osam luka otvorenih za javni promet duž obale i na otocima, anketiraju se nautičari-jahtaši na vlastitim plovilima i oni u čarteru. Prethodna istraživanja provedena su 2001., 2004., 2007. i 2012. godine te se time nastoji održati kontinuitet ovog istraživanja kojim se prikupljaju podaci o nautičkom turizmu koji nisu raspoloživi iz drugih izvora – sociodemografski profil nautičara, obilježja njihovih putovanja/plovidbe, troškovi za vrijeme putovanja/plovidbe te stavovi o nautičkoj i ukupnoj turističkoj ponudi Hrvatske.
Podaci će se prikupljati tijekom srpnja, kolovoza, rujna i listopada,a rezultati istraživanja javnosti će biti predstavljeni u prosincu ove godine. Rezultate posljednjeg istraživanja TOMAS nautika iz 2012. godine možete pronaći ovdje

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN