Kriteriji za definiranje statusa „ugroženog gospodarstvenika” u ugostiteljskom sektoru

Mjere pomoći gospodarstvu i sektoru turizma usuglašavaju se i sutra bi trebale biti poznate i biti na vladi, kada bi kroz zakonske prijedloge trebali proći saborsku proceduru i krajem...

Mjere pomoći gospodarstvu i sektoru turizma usuglašavaju se i sutra bi trebale biti poznate i biti na vladi, kada bi kroz zakonske prijedloge trebali proći saborsku proceduru i krajem tjedna napokon bile u primjeni. 

Nacionalna udruga ugostitelja objavila je kriterije za definiranje statusa „ugroženog gospodarstvenika” u ugostiteljskom sektoru sukladno trenutnoj situaciji oko koronavirusa. Prijedlog mjera su poslani Ministarstvu turizma, a koje prenosimo u prilogu u cijelosti.

NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA: Kriteriji za definiranje statusa „ugroženog gospodarstvenika uslijed djelovanja zaraze novim virusom COVID-19 (koronavirus)“ i mjere pomoći gospodarstvenicima sa ciljem smanjivanja negativnih posljedica nastalih uslijed djelovanja zaraze novim virusom COVID-19 (koronavirus)

I. Kriteriji za definiranje statusa „ugroženog gospodarstvenika uslijed djelovanja zaraze novim virusom COVID-19 (koronavirus)

U datom trenutku je važno napomenuti da su svi gospodarstvenici ugroženi uslijed djelovanja zaraze. Promet je pao do te mjere da ga u većini slučajeva više nema, a realno je očekivati da će se gospodarska aktivnost sektora svesti na minimum.

Stoga kao kriterij za definiranje statusa „ugroženog gospodarstvenika uslijed djelovanja zaraze novim virusom COVID-19 (koronavirus)“ predlažemo:

  • Pad prihoda od minimalno 20 % u promatranom mjesecu u odnosu na 2019. godinu uz uvažavanje korektivnih faktora koji se tiču raspoloživih/angažiranih kapaciteta u promatranom razdoblju. 

II. Mjere pomoći Vlade Republike Hrvatske gospodarstvenicima sa ciljem smanjivanja negativnih posljedica nastalih uslijed djelovanja zaraze novim virusom COVID-19 (koronavirus)

Uslijed djelovanja zaraze novim koronavirusom, zbog iznimnog pada i privremenog gašenja gospodarske aktivnosti mikro, mali i srednji gospodarstvenici  su suočeni sa:

  • prestankom potrebe za obavljanjem određenih poslova uslijed pada i gašenja gospodarske aktivnosti, zadržavanjem zaposlenosti te nemogućnosti isplate plaća i doprinosa zaposlenicima 
  • nemogućnosti plaćanja kreditnih obveza prema bankama
  • nemogućnosti podmirenja obveza prema Državi, Jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i dobavljačima.

Stoga se traži donošenje odluke o privremenom zatvaranju ugostiteljskih objekata svih kategorija na nacionalnoj razini uz iznimku rada pripreme i usluživanja (dostave) hrane i pučkih kuhinja uz pridržavanje svih protuepidemijskih  mjera donesenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te žurno provođenje mjera u nastavku.

  1. Mjere sa ciljem osiguravanja isplata plaća zaposlenicima i zadržavanjem zaposlenosti
    1. Subvencioniranje 100 % plaće za radnike koji su trenutno bez posla ili rade u značajno smanjenom intenzitetu
    2. Oslobađanje od obveze plaćanja poreza i doprinosa na plaće radnika koji su trenutno bez posla ili koji rade u značajno smanjenom intenzitetu
    3. Primanje ljudi na burzu rada bez otkaznog roka i otpremnine uz obvezu zapošljavanja istih od strane poslodavca po normalizaciji
    4. Uvođenje privremenog moratorija na primjene odredbi Zakona o minimalnoj plaći i kolektivnih i granskih ugovora za zahvaćene sektore te odredbi o minimalnoj plaći za direktore i vlasnike obrta
    5. Suspenzija dijela obveza po radnom pravu  i pojednostavljivanje poslovnih procedura u radnom odnosu ( raspored sati, preraspodjela, dnevni odmor ) obzirom na izvanredne okolnosti 
    6. Uvođenje vrijednosnih kupona za potrebe zapošljavanja za obavljanje povremenih poslova u ugostiteljstvu
  1. Mjere sa ciljem reguliranja odnosa sa bankama i osiguravanjem likvidnosti
    1. Moratorij na otplatu kredita za vrijeme iznimnog pada i gašenja gospodarske aktivnosti
    2. Osiguravanje posebne beskamatne kreditne linije  (HBOR) uz 100 %-tne garancije HAMAG BICRO-a za osiguravanje likvidnosti gospodarstvenika, s počekom od najmanje 12 mjeseci  u iznosu troškova 3 mjeseca plaće i hladnog pogona iz 2019. do 36 mjeseci
    3. Osiguravanje kredita poslovnih banaka po komercijalnim uvjetima uz 100 %-tne garancije HAMAG BICRO-a za osiguravanje likvidnosti gospodarstvenika, uz poček, u iznosu troškova 3 mjeseca plaće i hladnog pogona iz 2019. do 36 mjeseci
  1. Mjere sa ciljem reguliranja odnosa sa Državom i Jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave
    1. Smanjenje stope PDV-a na pripremu i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, piva i vina unutar i izvan ugostiteljskih objekata sa 25 na 13 % bez odgode
    2. Smanjenje stope PDV-a za turizam sa 13 na 5 % bez odgode na rok do kraja 2020.
    3. Moratorij na plaćanje PDV-a do kraja 2020. uz daljnji dogovor o obročnoj otplati na rok od 3 godine
    4. Oslobođenje od plaćanja PDV-a na donaciju viška robe / oslobođenje od PDV-a na propalu robu obzirom na pad gospodarske aktivnosti
    5. Ukidanje akontacija poreza na dobit
    6. Stavljanje van snage obaveze plaćanja paušalne pristojbe članarine i poreza na pomoćne postelje
    7. Smanjenje paušalnog poreza na dohodak i turističke pristojbe na stalne postelje za 50%
    8. Stavljanje van snage obaveze „rekategorizacije“ koja stupa na snagu u 11. mjesecu ove godine (čl. 25. ZOUD)
    9. Ukidanje poreza na potrošnju na razini države
    10. Suspenzija plaćanja parafiskalnih davanja koja neće ugroziti fiskalnu stabilnosti (npr. HRT, ZAMP, HOK, HGK)
    11. Suspenzija kolektivnih ugovora javnih službi do normalizacije sustava
    12. Suspenzija plaćanja komunalnih naknada, naknada za terase i reklame, prireza, spomeničke rente, usluga komunalnih poduzeća (u mjeri u kojoj ne ugrožavaju normalno poslovanje i pružanje usluga jedinica lokalne samouprave i komunalnih društava)
  1. Operativne mjere sa ciljem osiguravanja pomoći tisućama u samoizolaciji i spašavanju radnih mjesta osiguravanjem minimalne gospodarske aktivnosti u ugostiteljstvu
    1. Voučeri za dostavu hrane građanima u izolaciji i onima starije dobi

Izdavanje dnevnih vrijednosnih voučera u iznosu od 20,00 kuna, ukupno 600,00 kn mjesečno, od strane državne i lokalne samouprave za sve stanovnike koji su u izolaciji i one starije od 60 godina sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj za sufinanciranje dostave pripremljene, termički obrađene hrane iz ugostiteljskih objekata.

Vrijednosnim voučerima se sufinancira dio računa do 20,00 kn, a razliku plaća naručitelj. 

Voučeri su iskoristivi u naznačenom mjesečnom razdoblju, a ugostitelji će za njih kreirati posebnu ponudu do 30, 40 i 50 kuna

Sugrađani u izolaciji i oni starije dobi su najrizičnija skupina i moramo im posvetiti posebnu brigu. Dostavom hrane na kućni prag ćemo im pomoći da ostanu disciplinirani i minimalizirati potrebu za izlaganjem koronavirusu.

Predložene mjere se temelje na postojećim informacijama i najavama. Obzirom na trenutnu situaciju mjere trebaju stupiti na snagu bez odgode. Ukoliko se okolnosti pogoršaju biti će nužno poduzeti širi opseg mjera.

Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja

POVEZANE VIJESTI:

PRIJEDLOG NACIONALNE UDRUGE UGOSTITELJA: VAUČERI ZA SVAKOG U SAMOIZOLACIJI I STARIJE OSOBE

NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA OBJAVILA PRIJEDLOG IZVANREDNIH MJERA U UGOSTITELJSTVU I ZAHTJEVE PREMA DRŽAVI I JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE

Foto: Pexels.com

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN