kuća umjetnosti arsen

Kuća umjetnosti Arsen u Šibeniku otvara se 2. lipnja

Službeno je završena obnova objekta bivšeg kina Odeon, kojeg je 50-ih projektirao veliki Zlatko Neumann, a koji je obnovljen prema projektu Arx Studija. Dvoranu pamte brojne generacije Šibenčana, a...

Službeno je završena obnova objekta bivšeg kina Odeon, kojeg je 50-ih projektirao veliki Zlatko Neumann, a koji je obnovljen prema projektu Arx Studija.

Dvoranu pamte brojne generacije Šibenčana, a obnovom joj je udahnut novi život pod imenom Arsena Dedića, šibenskog umjetničkog genija. Povodom završetka radova, u četvrtak 13. svibnja Kuću umjetnosti Arsen u društvu medija obišli su predstavnici vlasnika i investitora Grada Šibenika, tim Tvrđave kulture Šibenik koja će upravljati Kućom umjetnosti Arsen te arhitekt i glavni projektant obnove objekta, Damir Lasinović.

Obnova dvorane započeta 2013. godine financirana je sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture i medija te u posljednjoj fazi uređenja i sredstvima Tvrđave kulture Šibenik u ukupnom iznosu od gotovo 16 milijuna kuna.

“Obnova je bila iznad svega komplicirana. Sastojala od šest faza pri čemu smo krenuli od sanacije statike i vlage jednog potpuno derutnog objekta. Pri projektiranju interijera razmišljali smo dugoročno, vodili računa o multifunkcionalnosti svakog dijela dvorane, koristili samo vrhunske materijale i opremu koja će zadovoljiti i najviše standarde te u konačnici dobili spektakularan rezultat. Ono što me posebno raduje je kako je noir tema uređenja, u kojem dominira tamna boja razbijena zlatnim detaljima, u konačnici potpuno pogođena i uklapa se upravo u ‘đir’ kojeg je furao Arsen”, naglasio je projektant obnove Damir Lasinović.

Tako će 2. lipnja, za kada je zakazano svečano otvaranje Kuće umjetnosti Arsen, Šibenik dobiti novu gradsku pozornicu za glazbeno-scenska događanja, kino projekcije, predstave i izložbe.

“Sve će biti spremno za otvorenje 2. lipnja, kada će s nama biti Gabi i Matija; te će upravo oni, uz gosta Marka Ramljaka, biti prvi koji će već slijedećeg dana nastupiti u Kući umjetnosti Arsen. Naredni dani programski će biti posvećeni Arsenovom umjetničkom djelovanju, pa ćemo tako između ostalog prikazati i neke uspješne filmove za koje je Arsen napisao glazbu. U narednim danima bit će objavljen kompletni program koji će uslijediti nakon službenog otvaranja”, zaključila je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Prostor je u obnovi podijeljen na dvije cjeline: ulazno predvorje s ugostiteljskim objektom i garderobom, te prostor dvorane, dok je gornja etaža namijenjena izvođačima i tehnici i lako je dostupna za sve njihove potrebe zahvaljujući liftu. Dvorana je opremljena prema visokim produkcijskim standardima – rasvjetnom i audio opremom, a posebno valja naglasiti modularni pod, koji omogućuje brzu i jednostavnu transformaciju prostora, po čemu je ova dvorana jedinstvena u Hrvatskoj.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN