Razvoj karijera u kampingu: Veliki interes za zapošljavanjem u segmentu kampinga

Tijekom trajanja projekta "Razvoj karijera u kampingu" obuhvaćeno je preko 320 učenika i studenata te predstavnika zainteresirane javnosti

Autor:  HrTurizam.hr

22. svibnja 2023.

Danima otvorenih vrata u kampu, okončan je jednogodišnji projekt Razvoj karijera u kampingu, koji je Kamping udruženje Hrvatske provelo uz podršku Ministarstva turizma i sporta RH. Raznim aktivnostima tijekom trajanja projekta obuhvaćeno je preko 320 učenika i studenata te predstavnika zainteresirane javnosti.

Glavni cilj projekta bila je promocija zanimanja i zapošljavanja u turističkom sektoru, s naglaskom na kamping, a brojne programske aktivnosti omogućile su izravan kontakt između poslodavaca i potencijalnih zaposlenika, što se pokazalo izrazito uspješnom kombinacijom. Tome u prilog najbolje svjedoči i veliki interes zabilježen na Danima otvorenih vrata, održanima u kampu Polari.

Naime, stručno-edukativnom obilasku jednog od najboljih hrvatskih kampova nazočilo je više od 160 učenika i studenata srednjih strukovnih škola te Fakulteta ekonomije i turizma s područja Istarske županije. Uz uvodne informacije koje su okupljeni dobili od predstavnika ljudskih potencijala i menadžmenta kampa, okupljenima su tijekom obilaska predstavljeni ključni segmenti poslovanja u kampovima, od recepcijskog poslovanja, ugostiteljstva i domaćinstva pa sve do hortikulture i animacije u kampovima.

Sudeći prema reakcijama sudionika, dalo se zaključiti kako je aktualna kvaliteta kampinške ponude, popraćena vrlo primamljivim radnim uvjetima, pobudila vrlo veliki interes za zapošljavanjem upravo u tom segmentu.

Razvoj karijera u kampingu dani otvorenih vrata u kampingu 2

Razvoj karijera u kampingu dani otvorenih vrata u kampingu 3

Završni događaj bio je samo nastavak prethodnih aktivnosti, među kojima valja posebno istaknuti gostujuća predavanja na odabranim školama i fakultetima, te  prisustvovanje učenika i studenata iz Šibensko-kninske županije na 16. Kamping kongresu Hrvatske, tijekom kojega je upriličen okrugli stol na temu zapošljavanja u turizmu, obilazak izlagačkog dijela kao i individualni razgovori s predstavnicima kampinške industrije. Sudionici navedenih događaja dobili su tako jedinstvenu priliku pobližeg upoznavanja sa samim konceptom kampova te razrješavanja eventualnih nedoumica i otvorenih pitanja.

Valja napomenuti da je u sklopu projekta zaživjela i zasebna online platforma "Razvoj karijera u kampingu – sve što trebate znati", koja pruža detaljan uvid u bogatu bazu znanja vezanu uz kamping, poput statističkih izvještaja, uvida u organizacijsku strukturu, opisa radnih mjesta, benchmarking izvještaja, pravilnika te i ostalog. Riječ je o najopsežnijoj bazi podataka o kampingu, koja će zasigurno olakšati pronalazak relevantnih podataka za izradu maturalnih, završnih ili diplomskih radova na temu kampinga, ali i pomoći u profesionalnom usmjeravanju budućih zaposlenika ove vrlo perspektivne i održive grane hrvatskog turizma.

Naravno, realizacija projekta ne bi bila moguća bez partnera koji su bili u njega uključeni, stoga se Kamping udruženje Hrvatske posebno zahvaljuje Hrvatskoj udruzi turizma, Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Maistri d.d., Turističkoj zajednici Istarske županije, Strukovnoj školi Eugena Kumičića (Rovinj) i Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković (Pula).

Uz podršku kampinškog sektora, partnera i nadležnih tijela, u KUH-u već pripremaju drugu fazu projekta usmjerenu na nastavak i nadogradnju postojećih uspješnih aktivnosti, kao i njihovo proširenje na ostale regije RH, s ciljem dodatnog poticanja interesa za zapošljavanjem u kampingu i turizmu općenito.

Izvor i foto: Kamping udruženje Hrvatske

Autor:  HrTurizam.hr

22. svibnja 2023.