Kulturno nasljeđe Istre i Južne Dalmacije predstavljeno na francuskom Arte TV

Europski kulturni TV kanal Arte TV u svojoj je emisiji Pozivnica za putovanje emitirao ciklus reportaža o bogatom kulturnom nasljeđu Istre i Južne Dalmacije. Riječ je o reportažama koje...

Europski kulturni TV kanal Arte TV u svojoj je emisiji Pozivnica za putovanje emitirao ciklus reportaža o bogatom kulturnom nasljeđu Istre i Južne Dalmacije. Riječ je o reportažama koje su nastale kao rezultat suradnje i angažmana Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj.

“Ovakve emisije koje otkirvaju manje poznate kulturne i povijesne činjenice hrvatskih turističkih odredišta naš su poseban izazov i imperativ u turističkoj promociji Hrvatske na francuskom emitivnom tržištu buduća da je upravo kulturna baština za 60 posto Francuza glavni motiv putovanja u inozemnu destinaciju”, izjavila je Daniela Mihalić Đurica, direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj.

emisiji o Istri razgovaralo se s vlasnicima istarskih restorana, ali i vinarima, koji su posvjedočili o bogatoj eno-gastronomskoj vrijednosti Istre. Predstavljeni su Rovinj, kojeg su nazvali Venecija u malom, Pulu u kojoj su evocirane igre gladijatora, ali i unutrašnjost Istre gdje se nalaze živopisni gradići Buje i Motovun. U reportaži je spomenuto i najrasprostranjenije tradicijsko plovilo u Rovinju, batana.

Kadar iz reportaže Francuski poljupci iz Hrvatske, Arte TV

U drugoj reportaži pod nazivom “Francuski poljupci iz Hrvatske” prikazuje se bogat utjecaj Napoleona u Južnoj Dalmaciji, a kroz razgovor s povjesničarima predstavljeni su “jadranski biseri” Dubrovnik, Split i Trogir koji su samog Napoleona i njegove maršale, posebno Marmonta, toliko oduševljavali da su njihovim osvajanjem pokazivali svijetu svoju nadmoć.

“Ovo je još jedan od načina kako zadržati prisutnost i vidljivost na našim važnim tržištima i dodatno zainteresirati Francuze, ali i Nijemce da nas čim prije opet posjete”, komentirao jedirektor HTZ-a Kristjan Staničić, najavivši kako će ekipa TV ARTE sredinom kolovoza i početkom rujna snimiti nove četiri reportaže o Hrvatskoj.

No to nisu jedine priče o hrvatrskoj obali, koje su predstavljene francuskim gledateljima. Već ranije objavljena je reportaža o otoku Pagu, u kojoj su spomenute specifičnosti poznatog vjetra bura te reportaža o Pazinu kojim je i slavni Jules Verne bio očaran.

Emisije ARTE TV-a emitiraju se šest dana u tjednu, a prati ih preko 800 tisuća gledatelja dnevno. Snimljene reportaže repriziraju se u nekoliko navrata, a dostupne su i na medijateci ARTE TV-a.

Na kraju recimo kako je i francuski lifestyle magazin Grazia objavio TOP 9 hrvatskih destinacija koje svakako treba posjetiti ovog ljeta. Na toj ljestvici našli su se: Dubrovnik, Rovinj, Split, Zagreb, NP Plitvice, Zadar, Hvar, Korčulu i NP Krka.

Izvor: Hrvatska turistička zajednica
Naslovna fotografija: kadar iz reportaže o Istri (Arte TV)

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN