Lastovo dobiva posjetiteljski centar, slijedi potpuna obnova planinarskih domova na Risnjaku i Velebitu 

Ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode.

Autor:  HrTurizam.hr

13. travnja 2024.

Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kreće se s daljnjim ulaganjima u uređenje posjetiteljske infrastrukture u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode, istaknuo je jučer ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan, prilikom otvorenja novog vidikovca “Tomićevo pogledalo” u NP Plitvička jezera.

Podsjetimo, jučer je Nacionalni park Plitvička jezera svečano obilježio 75. godišnjicu osnivanja i 45 godina od kada je ušao na svjetsku listu prirodne baštine UNESCO-a. Tim povodom je službeno otvorena nova posjetiteljska infrastruktura - vidikovac Tomićevo pogledalo. 

Riječ je o impresivnom vidikovcu na brdu Stubica koji nudi nezaboravan panoramski pogled na Gornja jezera - pet jezera i okolne vrhove.

Damir Habijan: Planinska infrastruktura je dosta u lošem stanju, zato smo osigurali sredstva za obnovu posjetiteljsku infrastrukturu u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode

Upravo na temu ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode ministar Habijan najavio je nova ulaganja.

Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja krećemo s daljnjim ulaganjima u uređenje posjetiteljske infrastrukture u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode, najavio je Habijan i dodao: 

"Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost posebno voditi računa o ulaganjima u planinarske domove i rekonstrukcije postojećih objekata. Na Risnjaku i Velebitu u planu je obnova planinarskih domova, a na Lastovu rekonstrukcija napuštene vojarne u posjetiteljski centar.", ističe Habijan.

Screenshot 2024 04 13 at 10

Screenshot 2024 04 13 at 11 4

Oko pitanja planinarske infrastrukture tj. budućnosti planinarskih domova bilo je u fokusu vezano oko novog Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Naime, Zakonom se među ostalim uređuje upravljanje planinarskim objektima na način da istima u zaštićenim dijelovima prirode upravljaju javne ustanove zadužene za upravljanje nacionalnim parkom ili parkom prirode a izvan toga područja planinarskim domovima upravlja Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

"Novim zakonom o upravljanju nekretninama vrlo je jasno rečeno već sada kako se ništa ne mijenja, domovi će i dalje imati svoj ugovor o zakupu samo će se pravni okvir jače urediti. Planinarske infrastruktura, pogotovo kada govorimo o Nacionalnom parku Risnjak i Velebit, su u prilično lošem stanju. Naravno da uređenje bez pomoći države i većih financijskih sredstava će biti teško moguće i zato mi je drago da ćemo putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u narednom razdoblju osigurat sredstva za obnovu planinarskih domova i na području Risnjaka i Velebita. Ali isto tako nakon dugog vremena i za projekt posjetiteljske infrastrukture koji se tiče Lastovskog otočja što je mislim da je odlično, s obzirom kako na Lastovu nedostaje posjetiteljske infrastrukture." naveo je Habijan. 

Planirana ulaganja u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu 2024 - 2026: na Lastovu se rekonstruira napuštena vojarna u posjetiteljski centar, potpuna obnova planinarskih domova na Risnjaku i Velebitu.

Screenshot 2024 04 13 at 10 2

Screenshot 2024 04 13 at 10 3

Screenshot 2024 04 13 at 10 4

U Javnoj ustanovi „Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje” slijedi rekonstrukcija i opremanje Planinarskog doma Žintica na Japetiću uključujući okolne sadržaje aktivnog turizma, obnova vidikovca Piramida te izgradnja adrenalinskog parka i ziplinea, obnova Kuće Jelenić u Jelenićima u funkciju planinarske kuće te uređenje 174 km kružnog pješačkog puta ukupne vrijednosti preko 5.602.782,17 eura.

U Nacionalnom parku Risnjak ulaganja iznose od preko 4.5 milijuna eura, a uredit će se Planinarski dom Snježnik vrijednost ( 1,2 mil. € + PDV ) te Planinarski dom Risnjak (1,8 mil. € + PDV )

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit uredit će se Planinarski dom Zavižan vrijednost 2,8 mil. € + PDV, dok će se u Parku Prirode Velebit urediti Planinarski dom Visočica vrijednost 1,2 mil. € + PDV.

Dok će Parku prirode Lastovsko otočje dobiti Posjetiteljski centar Veje more vrijednost 1,6 mil. € + PDV.

"Realizaciju tri spomenuta projekta očekujemo u sljedeće dvije do tri godine. Ministarstvo je prepoznalo važnost ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu s posebnim naglaskom u sljedećem razdoblju za planinarske domove koji su, kako sam već rekao, u lošem stanju u pojedinim nacionalnim parkovima i parkovima prirode." zaključio je Habijan. 

Screenshot 2024 04 13 at 11

Screenshot 2024 04 13 at 11 2

Screenshot 2024 04 13 at 11 3

Foto: Ministar gospodarstva i održivog razvoja

 

Autor:  HrTurizam.hr

13. travnja 2024.