Lideri održivog načina poslovanja: Terme Sveti Martin postale bogatije za još jedan zeleni certifikat

Terma Sveti Martin više od 10 godina provode zeleno poslovanje.

Autor:  HrTurizam.hr

15. rujna 2023.

Terme Sveti Martin postale su bogatije za još jedan zeleni certifikat i time ponovo pokazale kako su jedna od vodećih turističkih tvrtka kontinentalne Hrvatske po pitanju održivog načina poslovanja.

Certifikat Green Key vodeći je standard izvrsnosti u području ekološke odgovornosti i održivog poslovanja u turističkoj industriji, a sada je i u "rukama" Termi Sveti Martin. 

Ovaj prestižni certifikat predstavlja predanost Termi pridržavanju strogih kriterija koje propisuje Zaklada za obrazovanje o okolišu (FEE). Također stoji i kao obećanje gostima da time što se odluče za baš ovaj resort, oni pomažu u brizi za okoliš i održivost. Visoki ekološki standardi održavaju se rigoroznom dokumentacijom i čestim revizijama.

Ovo je još jedno priznanje koje Terme mogu dodati svom bogatom „zidu slave“ na kojem se nalaze i EU Ecolabel certifikat, te drugi kao što su certifikat „ZelEn“, ISO certifikati, kao i certifikat Tvrtka prijatelj okoliša i Green Destination nagrada. Oni svi predstavljaju strategiju održivosti Terma Sveti Martin i zeleno poslovanje koje provode duže od 10 godina.

Igor huhoja 2020 6
Foto: Igor Huhoja / Terme Sveti Martin

S obzirom na velik utjecaj hotelske industrije i turizma na okoliš, jedan od naših strateških ciljeva je da se ono svede na minimum. Ulaganje u održiv način poslovanja znači ulaganje u zaštitu okoliša, u dobrobit lokalne zajednice i u nove zelene tehnologije, što je već prije desetak godina postalo važan element u našem strateškom planiranju. U posljednjih nekoliko godina našu smo zelenu strategiju intenzivirali i digli na vrlo zavidnu razinu, te tako postali i prvi hotel s oznakom EU Ecolabel, a sada se možemo pohvaliti i novim Green Key certifikatom. Našim certifikatima svakom gostu dajemo do znanja kako je ovdje riječ o visoko kvalitetnoj destinaciji gdje se brine o okolišu, ali i lokalnoj zajednici, a isto tako našim kolegama iz branše predstavljamo i primjer dobre prakse, te rado dijelimo i prenosimo naša znanja i na druge jer smatramo kako je održiv način poslovanja jedini način poslovanja za budućnost“, rekla je Nuša Korotaj, Generalna direktorica Terma Sveti Martin.

Što to konkretno znači? 

Terme Sveti Martin je i prvi hotel ovog tipa u Hrvatskoj koji je dobio oznaku EU Ecolabel na temelju svojih napora za smanjenje utjecaja na okoliš. Kako bi se ona dobila, hotel je morao zadovoljiti niz standarda i kriterija koji su ključni za zeleno poslovanje, koje već dugi niz godina njeguju. Redovitom edukacijom osoblja i gostiju, pokušavaju svima pokazati koliko je važno očuvanje okoliša.

"Svakako moramo napomenuti kako Terme na svim razinama svojeg poslovanja uvode ekološki pristup i da kod nas nije samo ušteda energije prilikom korištenja klima uređaja u sobama, već se trudimo i do najsitnijih detalja provoditi zeleno poslovanje, npr. našim gostima nudimo mogućnost da preskoče usluge sobarice kako bi se uštedilo na potrošnji pitke vode i deterdženta. Sve to ističe nas kao posebne, jedinstvene, jača našu atraktivnost i time poziciju na tržištu, što na kraju dovodi i do pozitivnog poslovnog rezultata." dodaje Korotaj. 

Provođenjem projekata energetske učinkovitosti, instaliranjem pet pročistača otpadnih voda, razvrstavanjem otpada, izbacivanjem opasnih kemikalija kao što je sumporna kiselina, postavljanjem solarne pametne klupe, te punionice za električne bicikle i automobile stvoren je sustav zelenog poslovanja koji se primjenjuje u svim odjelima. 

Glavni ciljevi resorta su edukacija zaposlenika, gostiju, ali i lokalnog stanovništva, kontinuirano investiranje u energetsku učinkovitost, korištenje prirodnih sredstava u održavanju zelenih površina, kontinuirano smanjivanje neselektivnog otpada, korištenje što više reciklirajućih materijala, korištenje lokalno uzgojenih namirnica, povećanje suradnje s lokalnim dobavljačima, te maksimalni održivi razvoj lokalne zajednice kao i turističke destinacije. 

Green key 2023 page 0001 medium

Terme Sveti Martin ponosni su nositelj i drugih certifikata kao što su Certifikat ISO 50001:2011, oznaka „ZelEn“, Sustainable Hotel Certificate by UPUHH, Certifikat sustava upravljanja kvalitetom (ISO 9001), okolišem (ISO 14001), i informacijskom sigurnosti (ISO 27001) kao i Halal Certifikat. 

S obzirom na sve navedeno svakako možemo reći da su Terme pokretač zelenog turizma ne samo u Međimurju, nego u cijeloj Hrvatskoj i kao takve s ponosom ističu i Green Destination certifikat kojeg je Međimurje primilo kao jedina regija u Hrvatskoj i tek 4. u svijetu.

/// Međimurju dodijeljena prestižna nagrada za održivost - Green Destinations

Uz zaposlenike, resort ulaže velike napore u edukaciji i svojih gostiju o malim stvarima koje oni mogu učiniti kako bi svojim djelovanjem zaštitili okoliš u kojem borave, pa se tako na svim katovima hotela mogu pronaći kante za razvrstavanje otpada, na stolovima QR cjenici kako bi se smanjilo tiskanje papira, uklonjena su jednokratna pakiranja s buffet stola kao i plastičan pribor, goste potiču i na racionalno uzimanje hrane kako bi se smanjio otpad od iste, u sobama se nalazi prirodna kozmetika bez aditiva štetnih za okoliš i pakirana u višekratne ambalaže, a zanimljivost je i poklon iznenađenja ukoliko gosti odluče da im nije potrebno svakodnevno mijenjanje posteljine ili ručnika, kako bi se smanjila potrošnja vode i deterdženata.

Kako bi svojim gostima ponudili nešto potpuno drugačije, u termama postoji mogućnost sudjelovanja na radionici izrade svijeća od otpadnih ulja. Kao resort koji ima nekoliko kuhinja ekipa Terma dosjetila se kako na najbolji način iskoristiti i otpadna ulja iz kuhinja. Ona se sačuvaju, te filtriraju, pa uz dodatak sojinog voska i mirisnih eteričnih ulja pretvaraju u mirišljave svijeće koje ostaju kao uspomena na vrijeme provedeno u „zelenim termama“.

/// Održivi turizam: Terme Sveti Martin od otpadnih ulja rade svijeće. Donosimo i recept

Terme Sveti Martin prvenstveno traže načine kako mogu materijale i sredstva iskoristiti na najbolji mogući način, te ukoliko za to postoji mogućnost reciklirati iste. Najbolji primjer za to je suradnja s udrugama za napuštene životinje.

Materijali koji se više ne mogu koristiti u resortu doniraju se kako bi se pomoglo u zbrinjavanju napuštenih životinja. Zaštita životinjskog svijeta vrlo je važna ovom Pet friendly resortu, te tako tijekom novogodišnjih praznika više ne koriste vatromet kako bi kućni ljubimci gostiju, ali i sve životinje u blizini resorta mogle biti bez straha. Novac koji je prije bio namijenjen kupnji vatrometa sada se donira udrugama, a isto tako se i goste mole da ne koriste pirotehnička sredstva ne samo zbog zaštite životinja, već i zbog očuvanja okoliša, te im se nudi mogućnost da i sami doniraju istim udrugama ukoliko žele. Također sva sredstva koje gosti uplaćuju za smještaj svojih kućnih ljubimaca, terme doniraju udrugama za zaštitu životinja.

541a4189 medium

Termama Sveti Martin izrazito je bitno kao svoje poslovne partnere imati lokalne tvrtke i OPG-ove te na taj način poticati održivi turistički razvoj destinacije. Svjesni su kako upravo oni nose na svojim leđima najveći udio u turizmu, te stoga žele zajedno sa malim partnerima putem održive suradnje pomoći u razvoju lokalne, ali i regionalne zajednice. 

Kao prvi Healthness Resort u Europi koji cijeni dobrobit i razvoj svojih zaposlenika, Terme Sveti Martin nude razne motivacijske, edukacijske i zdrave programe za zaposlenike poput satova joge, sportskih programa te kontinuiranih profesionalnih usavršavanja. To dokazuje i certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“ kojeg su primili kao prve toplice u Hrvatskoj, a također su i prva hotelijerska tvrtka u Hrvatskoj koja s ponosom nosi certifikat "LGBTIQ+ radnopravni poslodavac". Terme su se također uključile i u projekt Tvrtka prijatelj obitelji te su u siječnju uveli niz mjera za bolje upravljanje ljudskim potencijalima s naglaskom na usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života zaposlenika.

Aktivni angažman kroz različite programe, volonterstvo, uključivanje lokalnih stanovnika u proces otkupa domaćih proizvoda, poticanje stanovnika na osnivanje OPG-a, podrška u razvoju lokalnih turističkih atrakcija, donacije potrebitima, sponzoriranje udruga, podržavanje inicijativa i slično, samo su dio aktivnosti koje se provode s ciljem rasta zajedno s okolinom koja okružuje ovaj resort. Jer destinacija je puno širi pojam od samog keveta. 

Terme Sveti Martin su svakako "case study" za sve u Hrvatskoj u zelenoj transformaciji hotelijerstva. 

Autor:  HrTurizam.hr

15. rujna 2023.