Lika Quality sustav bogatiji za 10 novih proizvođača

Na sjednicama stručnih tijela sustava “Lika Quality” donesena je odluka o dodjeli prava korištenja Znaka Lika Quality za 10 novih proizvođača s 21 novim proizvodom. Sustav se provodi na...

Na sjednicama stručnih tijela sustava “Lika Quality” donesena je odluka o dodjeli prava korištenja Znaka Lika Quality za 10 novih proizvođača s 21 novim proizvodom.

Sustav se provodi na području destinacije Lika koja osim Ličko – senjske županije obuhvaća područja Karlovačke i Zadarske županije. Osim povezivanja lokalnih proizvoda pod isti brend – Lika Quality, cilj sustava je poticanje lokalnih proizvođača na proširenje proizvodnje, ispravnu registraciju poslovanja, samozapošljavanje te otvaranje novih prodajnih mjesta.

“Lika Quality proizvodi vrhunske su kvalitete zbog područja na kojem su uzgojena i/ ili proizvedena. Gotovo 60% ukupne površine destinacije nalazi se na popisu NATURA 2000 što ličkim namirnicama daje iznimnu nutritivnu vrijednost i bogatstvo okusa. Upravo zbog toga mi u Klasteru brendiramo destinaciju Lika kao destinaciju zaštićenih prirodnih područja, ali i kao gastro destinaciju i to prema načelima održivog razvoja”, rekla je Petra Kovačević, voditeljica Klastera Lika Destination.

Javni poziv bio je otvoren do 1. lipnja 2021. godine, a svoje prijave, za 30 proizvoda, poslalo je 16 proizvođača. U utorak, 15. lipnja na sjednici tijela koja odlučuju o dodjeli prava uporabe Znaka Lika Quality donesena je odluka o uključivanju 10 proizvođača u sustav Lika Quality, koji do sada nisu bili Korisnici sustava: OPG Starčević, SOPG Nikolina Tonković Čorak, OPG Pčelarstvo i stočarstvo Kasumović, Divinum – obrt za proizvodnju prirodne kozmetike, Domaća radinost Očica Ovčica, OPG Butina, OPG Koča, OPG Brbot, Eko Vedrine d.o.o. i OPG Obljajac. Proizvođači čije prijave nisu ocjenjene pozitivnom ocjenom dobili su uputu kako unaprijediti prijavu za idući Javni poziv.

Iz klastera dodaju kako je zahvaljujući upravo Lika Quality sustavu, destinacija Lika krajem prošle godine uvrštena na popis TOP 100 svjetskih zelenih održivih destinacija i to među 15 najuspješnijih primjera zbog čega su izuzetno ponosni. A kako je Lika Quality i u lokalnoj zajednici prepoznat kao uspješan primjer, pokazuju i pristigle prijave iz mjesta u kojima do sada nije bilo Lika Quality proizvoda.

Proizvode s oznakom Lika Quality moguće je kupiti u marketima i suvenirnicama Nacionalnog parka Plitvička jezera, suvenirnici Nacionalnog parka Paklenica, brodovima Jadrolinije te u Kući Hrvatske hrane “Crotaste” u Zagrebu. U suradnji s Nacionalnim parkom Plitvička jezera i Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop koja radi na plasmanu Lika Quality proizvoda i ove će godine biti uspostavljeno zajedničko prodajno mjesto svih Lika Quality proizvoda, čije se otvaranje uskoro očekuje, poručuju iz Klastera Lika Destination.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN