Ližnjanska avanTura – zanimljiv projekt s ciljem razvoja turizma u Općini Ližnjan

U ponedjeljak 15. srpnja održala se Ližnjanska avanTura, predložak iskustvenog itinerara u sklopu projekta ATLAS – Adriatic Cultural Tourism Laboratories, u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. ...

U ponedjeljak 15. srpnja održala se Ližnjanska avanTura, predložak iskustvenog itinerara u sklopu projekta ATLAS – Adriatic Cultural Tourism Laboratories, u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. 

Prijavljenim dionicima iz turističkog sektora predstavljen je simboličan isječak skrivenog potencijala (ne)otkrivene prirodne i kulturne baštine na području Općine Ližnjan, ukazujući na važnost valorizacije i očuvanja lokalne materijalne i nematerijalne baštine. 

Prostor ispred zgrade Općine Ližnjan bio je početni punkt iskustvene ture, a uz degustaciju maslinovog ulja, prisutni su dionici obišli mali sajam tradicijskih obrta, suvenira i delicija. Pored tradicijskog, bio je tu i jedan suvremeni, tehnološki pult projekta ATLAS – naime dionici su testirali Eye Tracking device, uređaj za detektiranje i praćenje usmjerenosti pogleda, koji je u projektu imao važnu ulogu pri istraživanju i određivanju lokacija za valorizaciju.   

Uslijedila je interpretacijska šetnja Ližnjanom, vođena lokalnom žiteljicom i interpretatoricom baštine, te posjet crkvici Majke Božje od Kuj s prekrasnim podnim mozaikom. Odande je počela finalna etapa lokalnog istraživanja; turistički dionici uputili su se u obilazak brda i podzemne tvrđave Monte Madonna u Šišanu. Višesatna iskustvena tura zaokružena je prigodnim druženjem uz riblje delicije te lokalna vina i slastice – ponovo u Ližnjanu, gdje je sve i počelo. 

U sklopu projekta ATLAS upravo je u nastajanju i iskustveni video koji će povezati pet lokacija na području Općine Ližnjan.

Održana tura obuhvatila je tek dvije loakcije, simbolično, kao djelić njenog prirodnog i kulturnog bogatstva koji će zaintrigirati i potaknuti na daljnje istraživanje destinacije. 

Projekt ATLAS usmjeren je rješavanju glavnih izazova u regiji kako bi valorizirao i očuvao bogatu i raznoliku kulturnu baštinu, istodobno podržavajući gospodarski rast i razvoj, uz poticanje održivog razvoja inovativnih modela kulturnog turizma, promocije destinacija prirodne i kulturne baštine, te omogućavanja uključenosti i pristupačnosti za sve zainteresirane dionike.

Koliko god je nešto teško, sve kreće prvim korakom. Bravo za odličan projekt i prvi zamah krila koji već sutra ( kroz par godina ) može stvoriti novi motvi dolaska i jednu zanimljivu turističku priču.

Unutrašnjost Istre bi trebala biti novi sljedeći veliki (is)korak za Istru i upravo onaj autentični i kvalitetni sadržaj koji nedostaje da se upotpuni cijeli istarski turistički mozaik. Uz razvijenu obalu s velikim smještajnim kapacitetima, unutrašnjost Istre koja je na pola sata od obale, odlična je nadopuna turističkog proizvoda, a koja je i dalje relativno neotkrivena, no s nevjerojatno puno potencijala i turističkih priča. No, za brži razvoj upravo im je potreban jači razvojni impuls županije i obale. Upravo unutrašnjost Istre mora biti glavni sastojak za produženje turističke sezone.

Foto: Nikolina Klečina

Vijesti: