Marcel Medak: uz zdravstveni turizam, Bjelovarsko-bilogorska županija može mnogo toga ponuditi slovenskim turistima

Autor:  HrTurizam.hr

4. travnja 2024.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2023. godini turisti iz Slovenije ostvarili su više od 9% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. U brojkama, slovenski turisti ostvarili su gotovo 7,7 milijuna noćenja te više od 1,5 milijuna dolazaka, u prosjeku više od pet noćenja po dolasku.

Slovenci se tako nalaze pri samom vrhu u strukturi ukupno ostvarenih noćenja, a ispred njih su, već tradicionalno, jedino njemački turisti. Tome treba dodati kako je u 2023. ostvaren porast u dolascima i noćenjima slovenskih turista u odnosu na 2022. godinu.

Podaci od prošle godine samo su još jedna potvrda važnosti susjednog slovenskog tržišta za hrvatski turizam.

Stoga je predstavljanje hrvatske turističke ponude slovenskim turističkim djelatnicima od velike važnosti za još bolje rezultate. Jedan od načina promocije je i B2B suradnja i razmjena iskustava hrvatskih turističkih zajednica i slovenskih turističkih agencija. Upravo takvo jedno okupljanje krajem ožujka organiziralo je predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji i direktor Bruno Bonifačić.

Radionica u hotelu Four points by Sheraton u Ljubljani je okupila predstavnike Zagrebačke, Međimurske, Karlovačke, Bjelovarsko-bilogorske županije, Klastera Gorskog kotara, TZ Središnje Istre, TZ Šibensko-kninske županije i grada Zadra.

Predstavljena je turistička ponuda svake regije zasebno kroz kratku prezentaciju, nakon koje su uslijedili B2B razgovori sa  predstavnicima turističkih agencija iz Slovenije.

Turističku zajednicu Bjelovarsko-bilogorske županije predstavljao je direktor Marcel Medak koji je već drugu godinu zaredom promovirao ponudu ovog dijela Hrvatske u Sloveniji.

Marcel medak

///Bjelovarsko-bilogorska županija zadržala visoku kvalitetu turističke ponude

"Prošle godine je sličan događaj organiziran također u Ljubljani na kojeg su osim  turističkih agencija bili pozvani i turistički novinari Slovenije, ali je tada uz prezentaciju organizirana i gastro prezentacija tradicijskih jela s područja destinacija koje su se predstavljale. Tada smo imali zajedničku prezentaciju Klastera središnje Hrvatske (sedam kontinentalnih županija), a predstavljanje je u ime Klastera obavila direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Ovakav način predstavljanja je po meni puno efikasniji i bolji od klasičnih nastupa na sajmovima", objašnjava Medak.

Ono što Bjelovarsko-bilogorska županija može ponuditi slovenskim turistima, osim neizostavne vrhunske gastronomije, je i outdoor ponuda. Prekrasna priroda uz brojne sadržaje i manifestacije na otvorenom, aduti su kojim se na ovo područje može privući još više gostiju.

No trenutno Bjelovarsko-bilogorska županija slovenske turiste ponajviše privlači svojom ponudom zdravstvenog turizma.

"Slovensko tržište je jako važno za Turističku zajednicu Bjelovarsko-bilogorske županije, ponajviše s aspekta outdoor aktivnosti koje su naš ključni turistički proizvod. Slovenci trenutno nisu među pet vodećih emitivnih tržišta na našoj destinaciji, a za sada najviše  gostiju na našoj destinaciji imaju Daruvarske toplice sa svojom ponudom zdravstvenih paketa u sklopu zdravstvenog turizma. U prošloj, 2023. godini smo imali 1084 dolaska i 2436 noćenja slovenskih gostiju i obzirom na blizinu slovenskog tržišta (dva sata vožnje autom) sigurno ima velikog prostora za napredak", ističe Medak i dodaje kako je naglasak u prezentaciji sastavljen na outdoor aktivnosti odnosno planinarenje, ciklo turizam – gravel utrke i staze te na konjički turizam, zatim na ponudu zdravstvenog turizma Daruvarskih toplica i privatnih estetskih i dentalnih poliklinika te na gastro ponudu 12 restorana koji njeguju tradicijska jela i koji su uključeni u projekt Okusi hrvatske tradicije s područja Bjelovarsko–bilogorske županije. 

Marcel medak u ljubljani s predstavnikom turisticke agencije foto tz bbz

Zasigurno najveća važnost održane radionice u Ljubljani, osim prezentacija, bio je izravan kontakt s predstavnicima slovenskih turističkih putničkih agencija, a nakon obavljenih sastanaka poslani su dodatni materijali i uskoro se očekuju konkretni upiti i dogovori.

"Do sada mi, kao turistička zajednica, nismo imali direktnu suradnju s nekom od agencija, već samo Daruvarske toplice izravno i to prvenstveno s agencijama koje prodaju usluge zdravstvenih paketa za umirovljenike i stariju populaciju. Sada smo u direktnim razgovorima vidjeli kako imamo prostora i za druge kategorije gostiju, od obitelji s djecom i individualaca, za otkrivanjem naše destinacije koja im je relativno nepoznata, a opet tako blizu posebno za vikend aranžmane. Osobno smatram da nam je velika prednost relativna blizina i dostupnost, nepoznato turističko područje i bogatstvo raznolike turističke ponude. Osim navedenih outdoor aktivnosti prezentirali bi im naše vodeće atrakcije (projekte iz Nature 2000 u Čazmi i Garešnici, Imanje obitelji Salaj, Romsku kuću, dvorac Janković u Daruvaru) i najvažnije manifestacije s našeg područja Vinodar, Terezijana, Two days rockabilly plays i druge", rekao je na kraju direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije

Autor:  HrTurizam.hr

4. travnja 2024.