Potpisan Memorandum o razumijevanju između Hrvatske i Bugarske za jačanje suradnje u području turizma

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je bilateralni sastanak s bugarskom potpredsjednicom Vlade i ministricom turizma Mariyanom Nikolovom, tijekom njezina radnog posjeta Republici Hrvatskoj. Na sastanku je potpisan...

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je bilateralni sastanak s bugarskom potpredsjednicom Vlade i ministricom turizma Mariyanom Nikolovom, tijekom njezina radnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva Republike Bugarske za jačanje suradnje u području turizma, a koji bi trebao rezultatirai međusobnom suradnjom kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u području svih oblika turizma.

Sugovornice su se složile kako dvije zemlje održavaju bliske, prijateljske i odlične političke odnose koje se kontinuirano nastoji produbiti u područjima od zajedničkog interesa. Turizam je obostrano prepoznat kao jedan od sektora u kojima je moguće jačanje daljnje suradnje. 

Brnjac: Od Bugarske možemo naučiti o razvoju zimskog i zdravstvenog turizma

Odluka Vlade Republike Hrvatske da kroz paket pomoći osigura održivost turističkog sektora  i kvalitetan rad Stožera civilne zaštite donošenjem potrebnih epidemioloških odluka doprinijeli su pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije, istaknula je Brnjac te dodala:

“Tu prepoznatljivost trebamo održati kao naš trajni zaštitni znak. Razvoj raznolike ponude i poticanje potražnje preduvjet su za cjelogodišnji turizam kojem težimo. Danas smo potpisali s bugarskom stranom Memorandum o suradnji s ciljem proširenja turističke suradnje. Taj će Memorandum omogućiti suradnju kroz razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi u području svih oblika turizma, a posebno dragocjena za Hrvatsku su bugarska iskustva u područjima zimskog i zdravstvenog turizma, kazala je ministrica Brnjac.

Foto: MINTS

Ministrica Brnjac dodala je i da bi takve pozitivne rezultate turističke sezone bilo teško postići bez postojećih Vladinih mjera za potporu turističkom sektoru, ali i onih koje su predviđene za predstojeće razdoblje, prvenstveno u cilju očuvanju radnih mjesta.

Od velike važnosti za daljnje mjere bit će i novi instrument EU usmjeren na oporavak i otpornost gospodarstva od krize izazvane koronavirusom zaključile su sugovornice.

Bugarska na 39. mjestu među emitivnim tržištima

Prema podacima eVisitora, u 2019. godini imali smo porast od 3% u dolascima (65 862) s bugarskog tržišta i 5% u noćenjima (136 209), u odnosu na godinu ranije, dok su ove godine te brojke u padu. 

Ove godine, koja se neće pamtiti kao referentna godina zbog epidemije koronavirusa, u prvih devet mjeseci 2020. godine s bugarskog tržišta bilježimo pad u dolascima od 76,3% (13 863) te pad u noćenjima od 62,2% (46 078) u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bugarski turisti najviše su posjećivali Zagreb, Dubrovnik, te Istru i Kvarner, a većina njih najčešće je boravila u hotelskom smještaju. U 2019., Bugarska je zauzela 39. mjesto među emitivnim tržištima.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN