Milenij hoteli iz Opatije dobili Halal certifikat

Nakon uspješno provedenog procesa certificiranja, opatijskoj grupaciji Milenij hoteli dodijeljen je Halal certifikat kojim se potvrđuje implementacija halal standarda u procesima pripreme, posluživanja i skladištenja namirnica kao i pripreme...

Nakon uspješno provedenog procesa certificiranja, opatijskoj grupaciji Milenij hoteli dodijeljen je Halal certifikat kojim se potvrđuje implementacija halal standarda u procesima pripreme, posluživanja i skladištenja namirnica kao i pripreme soba za goste islamske vjeroispovijesti.

Halal certifikat predstavnicima Milenij hotela uručio je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete gospodin Aldin Dugonjić i tom prilikom istaknuo: „Današnjom dodjelom certifikata halal kvalitete u turističkoj meki Hrvatske, grupaciji Milenij hotela d.o.o. značajno se proširuje mogućnost dolaska turista s halal tržišta. Prepoznatljivost Republike Hrvatske na halal tržištima svakim danom je sve veća i zasigurno daljnjim povećanjem infrastrukture prilagođene gostima koji traže halal te sinergijskim radom turističkih dionika u Republici Hrvatskoj se otvaraju mogućnosti još boljeg pozicioniranja na tržištu. U prilog daljnjem razvoju halal turizma ide i početak svakodnevnih letova Dubai – Zagreb od strane jedne od najvećih svjetskih avio kompanija Emirates Airlines.”

U ime Milenij hotela certifikat je preuzeo Ivan Sarajlić i tom prilikom istaknuo kako će certifikat doprinijeti da se hoteli, ali i cijela destinacija otvore novim tržištima koja imaju puno potencijala. Halal certifikat dodijeljen je hotelu Milenij, hotelu Royal i hotelu Agava.

Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju atribute kvalitete te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjeroispovijesti. Halal, osim u vjerskom, valja razumjeti u jezičnom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu, dok sama riječ znači – dozvoljeno.  Halal standard počiva na preventivno-proaktivnoj metodi te je kompatibilan s međunarodnim standardima upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i drugi).

Halal tržište je jedno od najperspektivnijh tržišta

Svjetsko halal tržište je unatoč globalnoj krizi raslo u zadnjim godinama 40%, a u idućih deset godina očekuje se njegov rast od 20 do 25%. Trenutno se svjetsko halal tržište se procjenjuje na 635 milijardi dollara.  Također, potrošnja halal hrane sve je veća u europskim zemljama, a naročito u Francuskoj kao najvećem tržištu. Halal tržište u ovoj zemlji se povećava 7-10% godišnje. Procjenjuje se da vrijednost halal tržišta Europske Unije iznosi 66 milijardi američkih dolara, od čega samo na Francusku spada 3 milijarde eura. Halal tržište Velike Britanije se procjenjuje na oko 2,8 milijardi funti, a prema podacima britanske Agencije za sigurnost hrane, halal hranu konzumira oko 6 milijuna krajnjih korisnika. Za prehrambenu industriju Hrvatske i zemalja regije halal tržište EU je najperspektivnije s obzirom da su europski pripadnici islamske vjeroispovijesti najbliži, a i njihova kupovna moć je na visokom nivou.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN