Ministarstvo turizma strukovnim školama za turističke projekte dodijelilo 400 tisuća kuna

Foto: Meeting Point Sopot / Srednja strukovna škola Vinkovci

S ciljem promocije i jačanja kompetencija strukovnih zanimanja, Ministarstvo turizma u 2018. godini srednjim strukovnim i umjetničkim školama dodijelilo je 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava za 12 projekata.

Bespovratne potpore dodijeljene su projektima koji promoviraju novi turistički proizvod temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti (razvoja), pozitivnim učincima u zaštiti okoliša, uvođenju novih tehnologija i uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, cikloturizam, eno i gastro, i dr.).

Javni poziv za prijave na natječaj bio je otvoren od 30. siječnja do 28. veljače ove godine, a najveći iznos zatraženih i odobrenih sredstava iznosio je 20 tisuća kuna za projekt jednog prijavitelja, tj. jedne škole ili 40 tisuća kuna za projekt jednog prijavitelja u suradnji s jednim ili više partnera, tj. škola. Riječ je o natječaju za koji je Ministarstvo turizma u proteklih devet godina sveukupno izdvojilo 3.568.766 kuna te tako potpomoglo razvoj novih, kreativnih projekata koji su postali konkurentni na tržištu.

Prilagođavanje domaćeg obrazovnog sustava potrebama i zahtjevima sve dinamičnijeg turističkog tržišta jedan je od ciljeva ove Vlade. Kroz ovaj program želimo motivirati mlade za rad u turizmu, potaknuti usvajanje novih znanja i vještina te razvijanje poduzetničkog duha. Pri tome želimo podići svijest o turizmu kao horizontalnoj djelatnosti, odnosno istaknuti važnost povezivanja turizma s ostalim industrijama. Kao dugoročno rješenje poticanja cjeloživotnog usavršavanja i ljudskih potencijala u turizmu radimo na realizaciji regionalnih centara kompetencija financiranih iz fondova EU. Kroz te centre osigurat ćemo kvalitetne kadrove koji bi nakon završetka obrazovnog procesa bili spremni aktivno se, na učinkovit način, uključiti u radne i upravljačke procese što bi omogućilo i veću zaposlenost te osiguralo kvalitetu radne snage poslodavcima u turizmu.“ izjavio je ministar Cappelli povodom objavljivanja odluke o odabiru projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola.

Tako su primjerice Ekonomska i turistička škola Daruvar ove godine ostvarile potporu od 40 tisuća kuna za osmišljavanje projekta „Rimska gozba“ u kojem im potporu pružaju Tehnička škola Daruvar i Glazbena škola Brune Bjelinskog Daruvar. Isti iznos dodijeljen je i Turističko ugostiteljskoj školi Split i Školi likovnih umjetnosti Split koje su i ove  godine udružile snage u kreaciji projekta usmjerenog cikloturizmu „With biking skill, down the Mosor hill“, Elektrotehnička i prometa Škola iz Osijeka za projekt „Guide me Osijek“, Tehnička škola Požega i Obrtnička škola Požega za projekt „15.000 slika iz srca Slavonije“, Srednja škola Hvar za projekt „Hvar Story/ Priča o Hvaru“…

Popis svih odabranih projekata pogledajte ovdje


Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN