Motovun Film Festival priključio se globalnoj kampanji #PlasticFreeJuly

Nakon ljetnih festivala i koncerata redovito svjedočimo hrpama odbačene plastike na travnjacima, plažama ili trgovima – prvenstveno jednokratnih plastičnih čaša.  Od tamo završavaju na odlagalištima otpada ili pak direktno...

Nakon ljetnih festivala i koncerata redovito svjedočimo hrpama odbačene plastike na travnjacima, plažama ili trgovima – prvenstveno jednokratnih plastičnih čaša. 

Od tamo završavaju na odlagalištima otpada ili pak direktno u moru, pa onda slijede godine i desetljeća raspadanja na sve sitnije komadiće, tzv. mikroplastiku. Novo istraživanje CIEL-a u kojoj se radila analiza pitke vode, soli, zraka itd. pokazuje da problem s mikroplastikom nemaju samo morske životinje nego i mi sami.

Suradnja Greenpeacea i Motovun Film Festivala

Iz gore navedenih razloga, Motovun Film Festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, priključio se globalnoj akciji Greenpeacea – Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom zagađenju okoliša i posljedicama za žive organizme. 

Tako se ovogodišnji slogan festivala s ponosno ističe “Naše čaše nisu za bacit”, a organizatori potiču ugostitelje da za vrijeme manifestacije izbace čaše, slamke i žličice od plastike. Objekti koji su se uključili u akciju označeni su certifikatom PLASTIC FREE, a posjetitelje se poziva da podrže takve ugostitelje.

„Shvatili smo da smo i mi dio problema i odlučili da je vrijeme da postanemo dio rješenja. Od svojih početaka mi smo festival koji brine o svijetu u kojem živi. Osim filmovima koje prikazujemo, želimo to pokazati i popratnim programima, kao i načinu na koji provodimo cijeli festival. Ove godine podržali smo globalnu kampanju #PlasticFreeJuly, a ovim putem nastavit ćemo i sljedećih godina“, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Tako će se jednokratne čaše koje su se do sada bacale zamijenit će se čašama za višekratnu upotrebu, koje će posjetitelji moći vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir. 

Predstoji nam prenošenje Direktive EU o jednokratnoj plastici u nacionalne zakone. Budući da znamo kakvu štetu nanosimo, nema potrebe čekati zakonska ograničenja. Motovun je ove godine poduzeo prve korake u tome i pokazao primjer koji i druge manifestacije trebaju slijediti. Trebat će još vremena da se ugostitelji naviknu i sustav povratnih čaša uhoda, i svakako prvenstveno podržavamo prelazak na takve alternative – za višekratnu upotrebu. Pozivamo ugostitelje, kao i organizatore drugih festivala da što prije krenu u tom smjeru“, istaknula je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje.

Za kraj, zanimljivo je kako je došlo do suradnje. Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do zanimljivog podatka. Plastičnim čašama koje su potrošene svaki dan bi se mogao izgraditi toranj viši od motovunskog brijega koji se nalazi na nemalih 277 metara nadmorske visine. No, taj scenario se više neće događati na Motovun Film Festivalu. Bravo za ekološku osvješćenost i odličnu suradnju.

OD 2021. ZABRANJUJU SE PLASTIČNI PREDMETI ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU U EU

Europski parlament se danas složio s ambicioznim mjerama koje je predložila Europska komisija kako bi se riješio problem otpada u moru. Deset različitih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu najčešće se nalaze na europskim plažama, kao i napušteni ribolovni alat i OXO biorazgradiva plastika.

U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi. Tako se od 2021. više ne bi smjeli prodavati plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke, štapići za miješanje pića, lagane vrećice, držači za balone, predmeti od oxo-razgradive plastike i određenih stiropora.

HrTurizam.hr daje podršku globalnom projektu Greenpeacea izbacivanju plastike u turističkoj industriji, te ovim putem pozivamo sve turističke djelatnike da odbace plastične vrećice i potpišu peticiju na linku / / / http\://act.gp/

Više o projektu saznajte u prilogu.
Foto: Motovun FIlm Festival

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN