Može li Hrvatska potpuno napustiti fosilna goriva?

Greenpeace je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, te Zelenom energetskom zadrugom, dao prijedlog prelaska na 100% obnovljive izvore energije. Stručna znanstvena analiza FSB-a i Zelene energetske zadruge...

Greenpeace je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, te Zelenom energetskom zadrugom, dao prijedlog prelaska na 100% obnovljive izvore energije. Stručna znanstvena analiza FSB-a i Zelene energetske zadruge ukazuje na način iskorištavanja vlastitih potencijala sunca, vjetra, vode i ostalih obnovljivih izvora energije.
“Ovo je prvi ovakav scenarij u Hrvatskoj, koji pokazuje da bez ikakvih ekonomskih gubitaka možemo u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije. Time Hrvatska postiže neovisnost o uvozu energenata, otvara zelena radna mjesta, privlači nove investicije i čuva okoliš“ uvodno je istaknuo Marko Gregović, predstavnik Greenpeacea.
„Utjecaj na porast BDP-a bio bi četverostruk u odnosu na porast cijena energetskog sustava, a otvorilo bi se 65.180 novih radnih mjesta, čak 192.000 ako uključimo radna mjesta za proizvodnju biogoriva. Dodatno bi se izbjeglo 1,8 do 1,9 milijuna tona emisija CO2. Ušteđeni novac mogao bi se upotrijebiti za druge investicije koje bi otvarale dodatna radna mjesta“ – naglasio je Edo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.
U analizi su obrađeni prikazi slučaja za pojedine sektore od posebnog interesa za Hrvatsku: kampove, apartmane, hotele, škole, otoke i OPG-ove. Analiza po sektorima pokazuje kako je lako ostvariti pozitivan multiplikacijski učinak primjenom malih distribuiranih izvora energije u kombinaciji s mjerama povećanja energetske učinkovitosti.
“Razvoj energetskog sektora događa se kroz razvoj manjih sustava, koji će pridonijeti diversifikaciji lokalnih energetskih izvora uz zadržavanje najmanjeg utjecaja na okoliš. Nosioci su male i srednje tvrtke, te pojedinci, a razvoj prati njihovu tranziciju i predstavlja model postizanja energetske samoodrživosti na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini“ – ističe dr. Goran Krajačić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Razvoj obnovljive energetike, prema očekivanjima, najveći utjecaj ponajviše bi imao pozitivne učinke u manje razvijenim područjima, na otocima i na istoku Hrvatske. Obnovljiva energija predstavlja veliki investicijski potencijal i otvaranje velikog broja radnih mjesta.
“Uz smanjenje troškova energije, dodatno bi se povećala konkurentnost i privlačnost navedenih osnovnih djelatnosti, proširila nova znanja i kompetencije za budućnost, te stvorile osnove za društveno poduzetništvo i cirkularnu ekonomiju, koje polako ulaze u sve strategije razvoja EU kao dugoročna rješenja za razvoj gospodarstva” – ističe Leo Jerkić iz Zelene energetske zadruge.

Jedan od glavnih zaključaka bio je i na održivom turizmu, te ukoliko želimo ostati turistička zemlja koja se diči prirodnim ljepotama, moramo napustiti prljave projekte kao što su Plomin C ili bušenje Jadrana i okrenuti se 100% obnovljivoj energetici za koju imamo fenomenalne prirodne potencijale. „Već nekoliko godina zaredom u svijetu se sve više ulaže u obnovljive izvore, nego u sve druge izvore zajedno. Želimo da se i Hrvatska uključi u taj svjetski i europski trend“ – zaključio je na kraju Gregović.

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN