Muzej betinske drvene brodogradnje osvojio nagradu za najbolji Europski muzej godine

Muzej betinske drvne brodogradnje osvojio je u Varšavi nagradu Silletto za najbolji Europski muzej godine u kategoriji rada s lokalnom zajednicom ‘Museums and communities Silletto nagrada posebna je nagrada Europskog muzejskog foruma, koja...

Muzej betinske drvne brodogradnje osvojio je u Varšavi nagradu Silletto za najbolji Europski muzej godine u kategoriji rada s lokalnom zajednicom ‘Museums and communities

Silletto nagrada posebna je nagrada Europskog muzejskog forumakoja se dodjeljuje muzejima koji ostvaruju najuspješniji model suradnje s lokalnom zajednicom, prezentirajući identitet zajednice kroz stalni postav i aktivnosti, u svom radu vode se vizijom, predanošću i entuzijazmom, te uključuju različite skupine ljudi u edukativni rad – djecu, starije, a posebno se cijeni rad s volonterima.

Naša prezentacija sa svojim glavnim dijelom odnosila na utjecaj i suradnju koju ostvarujemo s lokalnom zajednicom od početka – osnivanja Muzeja, pripreme postava kao i nebrojene aktivnosti koje su uslijedile nakon osnutka, a koje nikako ne bi mogle biti realizirane bez podrške cijelog mjesta. Naglasili smo kako smo ponosni na naše Betinjane i pomoć koju nam pružaju. Govorili smo o idejama koje imamo za budućnost, o Muzeju izvan zidova, te koliko će  realizacija tih ideja značiti za naše buduće aktivnosti.” ističu iz Muzej betinske drvene brodogradnje.

Muzej čuva znanje o tradicijskoj drvenoj brodogradnji koja je neizostavan dio hrvatskog pomorskog naslijeđa, a samim time i važan dio europske pomorske kulturne baštine.


Priča o tradiciji koja traje i ostaje 

Muzej betinske drvene brodogradnje smješten je u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini Betine u samom centru mjesta, u zdanju koje samo po sebi ima kulturnu i povijesno-graditeljsku važnost. Betina je malo mjesto, tipične dalmatinske arhitekture, a broji oko 800 stanovnika koji se pretežno bave turizmom, poljoprivredom, ribarstvom, zanatstvom i obrtništvom.

Znanje o brodogradnji ljubomorno se čuvalo generacijama i čak ni članovi obitelji nisu znali tajnu brodograditeljskog zanata – crtanja brodskih linija. Znanje o dizajnu se unutar brodograditeljskih obitelji strogo čuvalo, prenosilo se s glavnog majstora prota na najsposobnijeg šegrta. Samo je proto znao dizajnirati brod i on je odlučivao kome će znanje prenijeti. Jedna od najznačajnijih uloga ovog Muzeja je prenošenje znanja

Vrhunac umijeća betinskih brodograditelja može se sažeti u betinskoj gajeti, drvenom brodu od 5 – 8 metara dužine i 2 do 2,6 metara širine, s jedrom kao glavnim porivnim sredstvom. Umijeće gradnje ovog drvenog broda prepoznato je od strane Ministarstva kulture RH i uvršteno u Registar kulturnih dobara RH kao nematerijalna kulturna baština.

Ovu turističku priču morate doživjeti i staviti na svoju bucket listu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN