Na svakih 33 hektara međimurske vinske ceste dolazi jedan Decanter. Međimurje postaje predvodnik vinskog turizma na kontinentu

S ovogodišnjeg najprestižnijeg vinskog natjecanja održanog u Londonu, u Međimurje je stiglo čak 18 Decantera ( tri više nego prošle godine ). Prijavilo se rekordnih 18 094 vina iz...

S ovogodišnjeg najprestižnijeg vinskog natjecanja održanog u Londonu, u Međimurje je stiglo čak 18 Decantera ( tri više nego prošle godine ).

Prijavilo se rekordnih 18 094 vina iz 56 zemalja, a međimurska vina osvojila su 8 srebra i 10 bronci. Dani Općine Štrigova bili su odlična prilika da se nagrađeni vinari predstave u novootvorenom Domu kulture Štrigova koji se razvija u Svjetski centar Pušipela.

Štamparov Urban White Extra Brut s 89 bodova najbolje je vino sjeverozapadne Hrvatske u kategoriji brončanih medalja, a vinarija Štampar može se pohvaliti s ukupno 6 Decantera. Predsjednik Udruge vinara i vinograda Hortus Croatie David Štampar istaknuo je da je ovo treća godina za redom kako međimurski vinari sudjeluju na Decanteru te je postignut velik iskorak:

Dobivamo zaista mnogo nagrada i to svim kategorijama, od klasičnih, svježih, pjenušavih, predikatnih, mladih i slatkih vina, tako da je stepenica kvalitete vina visoko podignuta. Ovo je za naše Međimurje zaista veliki uspjeh, a nama vinarima je ogromno priznanje za naš trud. Naša vina pozicionira su i prepoznata u Hrvatskoj te smo ostvarili cilj koji smo željeli, a to je da se naša vina nude u najboljim restoranima koja nose Michelin zvjezdicu.” ističe Štampar.

Srebrne medalje osvojili su: Dvanajščak Kozol Classic Pušipel Late Harvest, Jakopić Classic Pušipel, Štampar Sauvignon, Štampar Muškat žuti, Štampar Sivi Pinot, Vina Horvat Barrique 279 Graševina, Vina Horvat Pušipel i Podrum Štrigova Muškat žuti, dok su brončanim medaljama ocijenjeni: Dvanajščak Kozol Pinot Bijeli, Jakopić Rajnski Rizling, Podrum Štrigova Chardonnay, Štampar Urban White Extra Brut, Štampar Barrel X Sauvignon Blanc, Štampar Pro et Contra Chardonnay, Preiner Sauvignon, Preiner Pušipel, Cmrečnjak Rajnski Rizling i Krešimir Lovrec Pinot Gris.

Vinska kuća Dvanajščak Kozol osvojila je 2 Decantera, a Tea Dvanajščak navela je kako zahvaljujući ovim priznanjima međimurska vina ulaze na svjetsku vinsku kartu te je Međimurje sve poznatije po kvalitetnim vinima.

Sinergija vinara u Međimurju / GO!VGOrice

Jakopić Classic Pušipel 2019 nagrađen je srebrnom medaljom te je osvojivši 93 boda najbolje ocijenjeno vino sjeverozapadne Hrvatske. Branimir Jakopić dodao je da spomenuto vino dolazi iz njihovog najstarijeg vinograda, starog 49 godina. Robert Horvat iz Vinarije Horvat ponosan je što su osvojili dva srebra čime su potvrdili kvalitetu i kontinuitet, a Podrum Štrigova ove se godine po prvi puta odvažio izaći na jedno ovakvo natjecanje, stoga je njihovo zadovoljstvo za osvojena 2 Decantera još veće, poručili su Nikola Vrbanić i Lela Lesjak-Bunjevčević.

Vinari imaju veliku podršku Općine Štrigova čiji je načelnik Stanislav Rebernik naglasio da se vinska priča u Štrigovi nastavlja razvijati kroz Dom kulture Štrigova koji će jednog dana biti pravi dom vinara i vinogradara kao Svjetski centar Pušipela te gradnjom vidikovca na Mađerkinom bregu kojim će se obogatiti turistička ponuda Štrigove.

Impresivan podatak istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula: “Na svakih 33 hektara međimurske vinske ceste dolazi jedan Decanter, čime smo popravili prošlogodišnji prosjek Decantera po hektaru. To je važno za naše vinare, ali je i potvrda za našu vinsku cestu jer da bi mogli razvijati vinski turizam, uz prekrasan međimurski krajolik, kušaonice, podrume i potrebnu infrastrukturu, moramo imati i vrhunska vina.

Da su međimurski vinari ovim nagradama zadužili Međimurje, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je na svima njima zadatak da promoviraju prekrasne međimurske vinske ceste kroz manifestacije i događaje: “Da je riječ o nogometu i da se naši vinari okupe u jedan tim, siguran sam da bi igrali Ligu prvaka jer ovim prestižnim priznanjima njihova vina u samom su svjetskom vrhu.”

Zanimljiva usporedba koja lijepo oslikava trenutnu kvalitetu međimurskih vina i cijele vinske scene. Svakako treba i spomenuti, kako je na prošlogodišnjem Decanter World Wine Awards 2020, Urban white vinarije Štampar osvojio je zlatnu, a Sibon brut  vinske kuće DGA pjenušci srebrnu medalju, što je Međimurju osiguralo titulu vinske regije s najboljim pjenušcima u Hrvatskoj.

No, to je samo jedan dio priče. Za razvoj turizma, potrebne su nam i manifestacije kao motivi dolaska, kvalitetan sadržaj i brendiranje destinacije. A njih u Međimurju ne nedostaje.

GO!VGOrice – primjer kako se razvija destinacija

GO!VGOrice odlična je nova turistička priča Međimurja, a glavna riječ je sinergija. 6 vrhunskih vinara, napravili su fenomenalan sadržaj. Dapače, sadržaj koji je motiv dolaska. I to ne kao jednokratno događanje tj. manifestaciju.

Cijela manifestacija se održava tri puta, svaki mjesec u srpnju, kolovozu i rujnu, a svi zaljubljenici u vina mogu uživati ne samo u vinskoj kapljici i domaćoj hrani već i u netaknutoj prirodi i prekrasnim međimurskim bregima.

Vrata svojih podruma otvorili su: Vinarija Cmrečnjak, Vinarija DK Dvanajščak – Kozol, Izletište Vinska kuća Hažić, Vinarija Kocijan, Vina Medenjak, Vinarija Štampar, a koji svaki za sebe ima neki prigodan program uz glazbu i neki “snack”.

Sinergije i motiv dolaska su ključ, kao i ponavljanje manifestacije iz mjeseca u mjesec jer se time znatno podiže kvaliteta proizvoda, brendira destinacija i iznimno važno – stvara navika.

U vinskoj priči Međimurja ne smijem izostaviti i najvažniji eno-gastro festival bregovite Hrvatske i Međimurja kao vinske destinacije – Urbanovo. Radi se o međunarodnoj tradicionalnoj manifestaciji kojom se promovira kultura pijenja kvalitetnih vina i prezentira tradicionalna međimurska kulinarika.  Urbanovo u konačnici promovira vinorodno Gornje Međimurje kao najpoželjniju turističku destinaciju izvrsnosti kojoj je 2015.g. dodijeljena prestižna europska oznaka EDEN, te objedinjuje cijelu vinsku priču.

Inače, Međimurje ima svoju autohtonu vinsku sortu – Pušipel. Radi se o autohtonoj vinskoj sorti međimurskog porijekla koje je poznata još u 19. stoljeću, a svojim zaokruženim i potpunim okusom te mirisom agruma posljednjih nekoliko godina osvaja vinsku scenu.

Kako navode sa stranici Urbanovo, da bi vino moglo nositi naziv pušipel mora zadovoljiti stroge standarde kvalitete, a međimurski vinari pune ga u jedinstveno dizajniranu bocu. Dobar primjer prepoznatljivosti i brendiranja. Naime, udruga Hortus Croatie odredila je stroga pravila kojih se potrebno pridržavati u vinogradu i podrumu.

VIDEO / Donosim dva video intervjua upravo s manifestacije GO!VGOrice u razgovoru s Davidom Štamparom iz Vinarije Štampar te Tatjane Hažić iz Vinarije Hažić

Tu su i razno druge vinske manifestacije koje su drugačije i privlače pažnju. Kao recimo MLADO MEĐIMURJE, projekt je koji su mladi međimurski vinari pokrenuli prije tri godine. Oni su, prvi u Hrvatskoj, odlučili kupcima ponuditi mlada vina. Ukratko možemo reći kako je Mlado Međimurje mlado vino napravljeno od strane mladih vinara, to jest nove generacije već etabliranih međimurskih vinskih obitelji.

Gorički trail ili utrka Med Goricami je više nego zanimljiva utrka Vinske kuće Hažić gdje se na stazi duljine 300 metara trči gore – dolje među trsima u vinogradu. Zanimljivo, u Međimurju je otvoren i prvi Vinski kamp u Hrvatskoj, i to opet zahvaljujući obitelji Hažić, koja je već više od 30 godina prepoznata po kvalitetnim domaćim proizvodima poput vina, jabuke i meda, a svojem Obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Hažić i Vinskoj kući, sada su dodali treću u nizu investiciju.

Također, Jazz u Vinogradu na Mađerkinom brijegu je postao događaj koji se ne propušta. Jazz u vinogradu trodnevni je međunarodni jazz festival pod ravnanjem umjetničkog direktora i proslavljenog jazz gitarista – Ratka Zjače. Lokacija festivala je Mađerkin breg, koji je okružen kaskadnim vinogradima obitelji Štampar i gotovo najviša točka Međimurja s pogledom na 4 države u neposrednoj blizini – Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.Čak tri dana iskustva glazbe, prirode, hrane i vina upotpunjuju nagrađivana vina obitelji Štampar te chef Marko Palfi i njegova nova međimurska kuhinja.

Upravo na Mađerkinom bregu će se u travnju 2022. godine otvoriti Biciklističko informativni centar s vidikovcem „Goričko sviralo“. Svakako nova turistička atrakcija Međimurja.

Svakako za kraj moramo istaknuti kako je Međimurje prva regija čiji turisti sustavom „hop on – hop off“ autobusa mogu razgledati najatraktivnije destinacije diljem županije.

Radi se o novom inovativnom proizvodu destinacije zahvaljujući poznatom proizvodu koji se do sada isključivo vezao uz city ili urbane destinacije. No, ne i za neku širu regiju ili destinaciju. Radi se o konceptu – Hop on, Hop off autobus. I upravo tu inovaciju uvodi Međimurje – Bus on the move ili Međimurje u pokretu kroz Hop-on, Hop-off bus koji se po prvi puta uvodi za jednu cijelu destinaciju. 

Naravno, bus “on the move ” u pokretu spaja i spomenute vinare. Više o “Hop-on /Hop-off” priči Međimurja pročitajte u prilogu.

/ / / MEĐIMURJE OPET RASTURA! KREĆE NOVI INOVATIVNI PROIZVOD DESTINACIJE – BUS ON THE MOVE ILI MEĐIMURJE U POKRETU

Međimurje postaje predvodnik vinskog turizma na kontinentu, čak mogu reći kako se pozicionirao odmah iz Istre. Godinama se u Međimurju strateški, pametno, polagano, ali sigurno slaže turistički mozaik te svakako ne čudi uspjeh Međimurja kao najbolje kontinentalne destinacije u Hrvatske. Uspjeh se nije dogodio preko noći, a najbolje tek slijedi u narednim godinama.

Ono što me fascinira u Međimurju je sinergija svih u destinaciji. Svi su jedno, a ne konkurencija. Čak i hotel uzima namirnice od lokalnih OPG-a.

Terme Sveti Martin osiguravaju kvalitetne namirnice za pripremu hrane u gastronomskim punktovima diljem Resorta, nude domaće i lokalne namirnice u suradnji s raznim OPG-ima u Međimurju te tako direktno potiču proizvodnju na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Međimurju. Da se ne radi samo o klasičnom PR-u, govori činjenica kako garantiraju otkup lokalnih namirnica svakom svojem partneru, te tako nude kvalitetna domaća jela pripremljena od najboljih namirnica. Posebno treba naglasiti kako se vode politikom da namirnica od vrta do stola dođe u manje od 24 sata. 

Zvuči kao nemoguća misija, no Terme Sveti Martin uspješno već godinama rade na zajedničkom planiranju uzgoja u poljoprivredi, ne bi li lokalnim proizvođačima osigurali siguran otkup, a gostima najbolju lokalnu namirnicu. Više u prilogu.

Primjer dobre prakse: Terme Sveti Martin kao putokaz kako turizam u Hrvatskoj treba izgledati

Zdrava hrana, wellness, aktivni odmor, ljekovita voda, bazeni, zeleno i održivo poslovanje ( Međimurje je EDEN destinacija, dok su Terme Sveti Martin prvi hotel u Hrvatskoj s prestižnom oznakom za održivi razvoj – EU Ecolabel ) , domaće namirnice, bogata kulturna baština i ponuda, muzeji, kuće za odmor s bazenima, vinari, cikloturizam ( uz brojne staze, Terme Sveti Martin su prvi Bike Hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj koji nudi kompletnu infrastrukturu namijenjenu rekreativnim ali i profesionalnim biciklistima ), kvalitetna gastro scena koja se razvija iz godine u godinu… sve je to Međimurje koje ima najbolje posložene temelje i živi turizam tijekom cijele godine.

Kao i narativ prošlogodišnje kampanje Međimurja – Međimurje daje više!, inače do sada najbolje domaće kampanje, Međimurje svakako daje više i opravdava vrijednost za novac. Bilo bi dobro da međimursku turističku priču dožive uživo i studenti hotelsko-turističkih fakulteta. Nema bolje praktične nastave.

Za one koji traže i žele više detalja.

/ / / Glasna razmišljanja iz Međimurja – PODCAST Homo Turisticus

Ako vam je u interesu i fokusu strateški razvoja turizma, investirajte svoje vrijeme u dva audio podcasta ili glasna razmišljanja iz kojih možemo jako puno naučiti, a koji se također vežu uz Međimurje tj. razvoj turizma na kontinentu.

NINA NOVINIĆ: GLAVNI FAKTOR NAŠEG USPJEHA JE ŠTO NISMO RAZVIJALI PRIČU PO PRINCIPU KLJUČ U RUKE

Nina Novinić, vlasnica je kuće za odmor Međimurski ceker u Međimurju. Ceker je jedna od prvih kuća za odmor u Međimurskoj županiji koje su doprinijele promociji i popularizaciji kontinentalnog turizma unutar, ali i izvan granica Hrvatske. Nina je super domaćin ili pozitivan primjer kako se odnosi prema gostima i kako se vodi kuća za odmor. 

IGOR NEKIĆ: MOTIV DOLASKA JE DESTINACIJA I SVI ZAJEDNO SE MORAMO BORITI DA PRIVUČEMO GOSTA

Ako nešto morate “pročitati” tj. poslušati ovaj tjedan onda je to svakako fenomenalno glasno razmišljanje  mladog menadžera tj. direktora Termi Sveti Martin, Igora Nekića, koji je u više navrata odlično pogodio samu esenciju ili definiciju/e turizma. Ovo mora biti obavezna lektira za sve studente turističkog menadžmenta.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN